返回列表 回復 發帖
[Round 1] 監獄常用術語篇 (3之1)www.tvboxnow.com, X& e7 _/ q2 }' `
9 g. T9 x2 _2 _/ o$ o+ pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
公仔箱論壇. y' V/ |) b% i1 v7 T
「行街」: 指放風 - K: Q( R/ T. O) ]- T+ p( w  T
" r) ^0 ~4 ]) K( f$ U* g/ R8 N1 btvb now,tvbnow,bttvb「大菜」: 獄中珍貴食物
6 N2 F0 G2 j9 @+ M公仔箱論壇「扇把」: 大串的囚室鎖匙
: \4 K6 f0 a3 e1 l4 E- }os.tvboxnow.com( e" y4 M- x% a7 ^9 e
/ x/ x/ V0 J0 d5 F2 m0 c) p「滑石」: 肥皂
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- C) l0 {0 l4 q" R
除咗大菜難D其它都唔係好難
監獄常用術語篇( 3之3 )1 c3 P0 ^/ v% m. s# v* G4 m
「打雀」: 吸煙/ G! h- {' y' Z+ o: r/ z2 k
「簡」:   一個刑期* x; m" n( M: e$ m! \8 e* w. I
「點檔」: 意即整色整水4 ^: y; u6 N2 j9 b4 T0 ?# ~
「大巴」: 指判十年以上刑期的囚犯
8 O8 t! \, {, ~0 G& Y( X3 x4 Q: Ytvb now,tvbnow,bttvb 點檔我估燃點未食完的舊煙蒂,不過睇完金田兄响徒置區聽鬨,都係跟大隊
# G: E6 |# }6 A9 C7 D+ A- x3 E. s) _  E& C
希望LamLam唔好介意我果種提示,,mnb1123兄,我依稀記憶係27-28年前的事,當時我大約16-17歲,係痴埋好多古古怪怪的人乜都玩一餐,當時佢地講果啲嘢我都係一路估估吓佢地講乜,因為句句都問點解實比佢地笑,死要面之 ...
; B- r' R# M. Y6 y% Z! `& Q6 Y公仔箱論壇金田Sam 發表於 2014-10-12 01:09 AM
公仔箱論壇" w* \" U6 Q' c3 c
金田兄言重、言重,錯咗都唔緊要,玩下啫。 都好佩服金田兄對劇情嘅見解,我想寫都寫唔出,好多中文字都唔記得,請勿見怪
本帖最後由 mnb1123 於 2014-10-18 02:04 AM 編輯 公仔箱論壇. R8 O8 N( J6 o- F
' r/ A! ?' }' y6 v+ ?
% n6 `* K8 S+ j  k

1 C8 x0 Q' p$ @1 b# _3 a/ `8 Q; U遲啲好可能會再有國家主席特赥架.... 不過要等到國家主席願意比民主自由啲人民嘅時候囉...." J/ M( y# n( Q* J/ B

& U6 n4 @: X2 R( B$ q" Etvb now,tvbnow,bttvb不過都好難.. 因為大陸依家好明顯想香港學星加坡咁... 表面民主選舉... 實質係完全零自由零民主... tvb now,tvbnow,bttvb) y0 l# ^* [8 ?$ i: v

8 n/ |1 @3 C9 X4 |# l6 Q* W公仔箱論壇不過如果香港可以 ...+ f/ ^4 }0 p2 P! T' [
大文細佬 發表於 2014-10-17 01:24 AM
' ~  q4 r% \* z& u# d( U# Eos.tvboxnow.com未來帝國之前都有考慮去星州,但星州D小朋友讀書同香江都一样大壓力,所以好`偉大'來咗美帝做二等公民
16/10/2014  [Round 8] ☆懲教通通都識派獎遊戲-[膳食篇]一之二
# K, s. Y1 H( n9 @

; O9 r+ m$ Q2 o8 Q* `: U0 P公仔箱論壇其餘3款晚餐係:印式薄餅、素菜、麵包' c9 |- u, Q8 q$ f3 f' \
tvb now,tvbnow,bttvb5 i+ p: l% w7 m4 t8 u
印式薄餅同素菜係俾南亞人仕同素食者。D老番除咗麵包仲有意粉,麵包大路D
; `3 }) S8 h! [! `os.tvboxnow.com
" a* U' o4 t% E& a9 F
公仔箱論壇5 c, C* x* E: [4 T% J
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, n. [" w9 f; ^" F" P, v: Z" I
mnb1123兄分析好合理吖......! r% Z/ U/ `+ x) E/ I2 g; x; b' f5 O
咦,原來你都係入咗美藉嘅......
  I$ R' @: I$ `3 M1 rTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2014-10-18 04:04 PM
4 C! q( U4 e0 f5 D+ ^4 x9 `) {公仔箱論壇讀熟100條問題(答4-5条),寫二条簡單句子,搞掂。 同考槍牌、買槍、考車路試一样咁易。反而考車笔試考咗3次  TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! \4 w9 C* A, e/ {/ Z
講開囚犯飲食如果係猶太教徒仲多D嘢唔食得.例如;駱駝、猪牛、牛奶、芝士、雞肉、雞蛋、蝦蟹.......... 冇啖好食!
tvb now,tvbnow,bttvb) A! w# X3 w+ h% q2 J/ @# L

* B  O6 l5 ~( W) t- J/ V  C星加坡最唔可以接受係無民主自由... 即係例如無言論自由, 無集會自由之類.. tvb now,tvbnow,bttvb$ F# L5 A8 u: w) j% ^
我都响美國... 我完全唔覺得自己係二等公民喎... 一切公民可以做嘅我地都可以.. 呢度係平等自由民主架嘛.. 至於有人可能被種族歧視, 呢 ...
" r" B$ z& R5 v" d3 b' ^  aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-10-19 01:29 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: v0 n0 x/ J; @& r9 }
9 c- i; B# X& m8 ?# H
大佬講得冇錯全世界都有歧視,特別系美國便加唔夠膽公開歧視。初來美時揾工都被當二等公民歧視。而家一定同佢死過、
/ I; I2 I+ ~# f1 G6 `% t+ s os.tvboxnow.com; Z5 F( N+ n, ~3 A' b+ T
不過佢暗裡歧視你都唔知,D鬼好戲過《使徒行者》嘅歡喜哥,笑口洒洒吃咗你都唔知,反而D黑人冇咁奸
/ E/ r- S( ^# F9 h* Zos.tvboxnow.com
- d6 ?( @* t, v5 K公仔箱論壇可能我過嚟美國唔係好耐喇.. 我生活嘅城市啲人又幾好喎... 大部份人種都OK架.. 至係小部份例如一啲black & Latino比較禮貌差啲.. 其他個個都好好喎... 我就唔理佢地內心係點諗喇.. 又唔係同啲人做人世...  ...
6 ^8 ^) d% J+ \7 |tvb now,tvbnow,bttvb大文細佬 發表於 2014-10-20 08:36 AM
公仔箱論壇( I5 Y* e3 X* X, I* h# E
再戰朋天》D犯吃胡椒噴霧,家陣D示威者又吃胡椒噴霧, 搞到越噴越多人,如果最後武力清場會唔會又興起一陣魚民潮?  
懲教通通都識-膳食篇二之二
- v7 m7 P4 _3 _3 A6 I: _監獄中沖奶茶用嘅淡奶係來自:泰國
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( ~+ I4 s0 U3 [. N2 q7 u0 ~  T! M
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% E' O. l8 k% U
美帝嘅亞州市場賣嘅淡奶多數係來自越南同泰國,我揀泰國。
* X$ j% X. g) C8 p* ^2 M( ?公仔箱論壇係囉,猶太教徒囚犯可以食乜呢?os.tvboxnow.com5 c  q( N* F4 |, \
唉,總之坐監就陰功囉。9 \1 J) i3 H- I
os.tvboxnow.com6 u5 t) c2 W* u) a
  N4 |4 @4 c( c3 {) o+ E5 x6 H
9 D8 R" C; ?4 {( }公仔箱論壇《再戰明天》越睇越悶冇嘢講添.......
- q% l4 Z0 Z& N6 M# yos.tvboxnow.commnb1123兄,話時話,如果要以正途移民到美國係咪都要坐「移民監」架? ...公仔箱論壇2 t& r2 S1 P+ |" [
leekwoklam 發表於 2014-10-21 04:00 PM
' c% v0 \, S2 t" |公仔箱論壇猶太教徙嘅食物好多限制,屠宰同烹凋方式會受影响.雞肉可以食但唔可以同雞蛋一齐煮,總之嫲煩多多.好多係跟舊約聖經規則   a$ D& }, X& [7 j8 u+ ^
移民到美國,想入籍5年內住滿2年半,离美每次唔可以超過半年.唔入籍做本回美証可离美唔超二年。
+ B! E" Q$ l" _0 F; ^! `) z4 S( vtvb now,tvbnow,bttvb講起 《再戰明天》D犯坐監,除佐唔可以出街仲好過坐美國嘅 「移民監」.金田兄話齋;裡頭好食好住.環境清靜、有醫療,全部免費, os.tvboxnow.com9 j% H7 Y2 {, J; H6 y( u+ ^
好過係美國住老人院
os.tvboxnow.com9 r. p$ L  X- ^% i, `# K
公仔箱論壇+ q9 z1 w+ n! ?# \9 }
講到响美國坐移民監咁慘呀... 可能我讀緊書加上全家人响齊度.. 我又唔覺喎.. 係好開心喎... 另外呢.. 我完全唔知回美証有乜用架... 我通常放假先至返去香港玩.. 一定唔會超過半年喇..mn bb你依家鍾 ...
1 z9 C% z5 [2 c+ o; S% x4 q9 O1 z大文細佬 發表於 2014-10-23 01:08 AM
- F; Q4 p5 a4 `- ?( K8 w
其實來咗美國咁耐乜都慣晒啦,反而返HK 有D唔慣,主要係天氣、居住加上人太多。十几年冇返過有D挂住HKD老友同美食
& l1 m. z  p2 s, P& ^9 ^, }TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: S, U8 b' a! d  b
我都覺得美國D犯嘅福利應該好過《再戰明天》D犯,有二集冇睇到,下次有時间先追回