返回列表 回復 發帖
一開始聽到劇名仲以為“使徒行者”係日劇同Eva有關
" A) i2 g4 E: f" f& @  t5 K2 zos.tvboxnow.com一見TVB出品先知唔關事
' b9 I# R- B1 `公仔箱論壇睇左幾集都幾好* J$ S3 \1 Z" t# C% ~3 C' A
bgdqaa 發表於 2014-9-22 09:41 PM
tvb now,tvbnow,bttvb1 P$ X- _. r1 z3 y3 c& Y* b" m
tvb now,tvbnow,bttvb4 [8 d7 M4 U9 y, T$ S" l9 Y
播咗咁耐先至睇咗幾集?.. 呢套劇OK架.. 係最近可以令我唔係用耳仔去聽電視劇嘅一套.
許紹雄叫高海寧做宋生! 高海寧是變性人???
6 e/ F  Y1 Z" t( M# L, V' h* g3 G公仔箱論壇Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 10:51 AM
) j5 K; ^" Y7 ^; l; V, ]公仔箱論壇0 l% c% ~. g' k1 F  d0 {8 v
高海寧只係一個代言人啫.. 真嗰個宋生坐咗响隔離
沈震軒型啲嘛形象認真啲 森美搞笑形象太深入民心喇.. 好難比人360度改變對佢嘅睇法... 除非改番佢呢part係笑料多啲喇.. 不過好似咁都好喎.. 唔係只係釘姐呢part有得笑下.. 咁好似返而我鍾意喎
此劇引起觀眾搜尋臥底和黑警等話題, 吸引觀眾有興趣追看, 編劇等幕後劇組功不可沒
0 F% W7 @7 a4 v: L2 [3 oos.tvboxnow.com如果沒有好的劇本, 演員幾好戲都做唔到好效果
- N6 Z3 |( O: Q3 ?% Q8 s公仔箱論壇- P2 |7 H7 _' B
當然, 此劇演員也發揮出色 tvb now,tvbnow,bttvb$ @0 n# Q0 F% W9 h( E
三哥的出場, 我覺得好有「氣場」 , 好有壓場的感覺, 尤其 ...
8 P% `* f1 \' e公仔箱論壇tycn3320 發表於 2014-9-25 01:02 AM
tvb now,tvbnow,bttvb8 P7 ^* J* a' z

$ G9 ]  ~8 c3 M/ F) x' b# l, j好一句-->如果沒有好的劇本, 演員幾好戲都做唔到好效果
第22集
4 ?! O: B* t3 QKobe 和 Yan 在酒吧自言自語, 其他客人不覺得奇怪
; `) B, Y# e6 A8 v5 W; ]# W2 o+ @. Bos.tvboxnow.com爆seed 在化驗所偷走和更換釘姐DNA報告 公仔箱論壇8 \: L, B, i0 i$ d' t5 S
Pedestrian_A 發表於 2014-9-24 10:01 AM
os.tvboxnow.com& l4 s; z! j; I+ J. V

; H; O, A0 ]& j: J2 V4 L, bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。係好奇怪.. 但依家好多人都會咁架.. 自言自語緊talk cell phone.. 遲啲仲會更普遍!: R& ^. P3 m! s+ ^4 W8 U

% o' ?+ q" q8 N6 D3 u( R: W$ o; g& K( BTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb劇情係咁架喇... 未開估前我仲估係猜fing換添...
第23集
$ i# z: F* X, v5 k) d4 C: y( w: zKobe 和 Yan 銅鑼灣拍拖 4 A7 F: i3 w- D6 G
他們之前怕ICAC知道Yan和黑幫成員拍拖, 所以需要像偷情一樣去郊外見面.  現在...公仔箱論壇5 Y$ j. m& t3 m3 e
Pedestrian_A 發表於 2014-9-25 03:23 PM
, g2 B+ C* O4 u+ t% A1 L4 v( P# [os.tvboxnow.com9 n5 {+ f$ K5 R3 M5 R1 T
我都係一路睇一路話呀.. 咁劉江叔因yan同佢家姐關係有乜可能唔知kobe係UC吖.. tvb不知所謂... 咁情形.. 我諗歡喜哥唔係UC lu... 因為原來tvb編劇好白痴
劉江老師。我知道...
0 |+ I4 H8 u0 b, L) E9 v# C公仔箱論壇2945865+ g8 s# P% _/ M6 z/ O: z! z" B5 ?; h
我知道你已經做過晒TVB各中生、小生、花旦、小花嘅爸爸及爺爺...公仔箱論壇# \: S9 d$ ?. a6 a# w. r) E1 v
我知道你唔鍾意演搞笑角色,只喜歡演嚴肅角色(因你性格內向)...
  l2 u; g4 R: m1 wtvb now,tvbnow,bttvb我知道你N年前演過李靖(決戰玄武門)、黃飛鴻(寶芝林)、 ...公仔箱論壇. V7 B6 A. P, n  i1 M7 S
leekwoklam 發表於 2014-9-25 02:55 PM
公仔箱論壇& U/ |7 W/ B9 D( h. o" Y0 t1 m

/ ~6 z! A% u' g* ^! v( B3 hos.tvboxnow.com嘩.. 你揾到佢咁多資料
! N/ e; J" B! b$ \0 \tvb now,tvbnow,bttvb; [* M5 {( h8 M- ~2 M) I
我之前講過呢個劇本好, 但去到呢D情節真係好唔得, 編劇們寫到故事後段係咪有少少走火入魔? 再次虎頭蛇尾
( f4 V4 Z, f4 U' MTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。kobe同yan公然在銅鑼灣拍拖呢段, 我都覺得好有問題, 大家話我「馬後炮」都係咁講, 有乜理由古惑仔同ICAC公 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 R! F! j( I, i& C3 n8 |5 x
tycn3320 發表於 2014-9-26 11:55 AM
" `, h& ~" P/ v% h# A
os.tvboxnow.com4 P! D" r+ k' Y
第廿二集開始覺得tvb編劇啲橋去到最盡都係廿集... 腦汁搞盡喇!.. 所以變咗以為觀眾無腦囉!
第25集os.tvboxnow.com6 V  P0 I" C8 _% P  ]5 s. w
歡喜哥, Rose媽, Nancy媽, Susie媽, 猜Fing...  我們永遠懷念你們!
* o, f3 W" \1 v- y4 {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, M! ?1 [$ I# D8 u) X4 {9 \. T: B# P
爆Seed讓歡喜哥和猜Fing見面...
$ T. Y/ G3 q  V1 A; gtvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 I. Q- f0 Z5 A' Y
五個人包括前坐館被槍殺,警方沒有把爆Seed帶走問話還可以在醫 ...
: C6 A0 F: x9 KPedestrian_A 發表於 2014-9-27 03:19 PM
公仔箱論壇) z* e# e+ o1 M. X. m- Z3 P+ `2 a, J

- G7 U# s- B0 j8 W/ i可能我地比之前廿集誤導咗.. 雖然之前廿集都有唔合理嘅地方.. 但我地可以從另一啲角度同啲編劇解釋.. 但依家變得勁唔合理喇... 我地祈望太高喇!
非常同意leekwoklam"患「腦退化症」嘅唔係徐家寶,係本劇嘅編劇。"  
8 F; {1 t4 R5 G( }: L& b7 E9 g: _9 ]8 W- W; z: L5 L6 j
20集後不知所謂!!! 公仔箱論壇- l8 T# q% m. q5 ~; P
Pedestrian_A 發表於 2014-10-2 03:33 PM
tvb now,tvbnow,bttvb( j8 f! m8 u' r% p0 h5 d3 S

) ]2 e. D7 k' D" y差勁! 太多野要插..
"EXACTLY".. 死晒罷就.. 唔應該死嘅晨早死清光
/ ?9 x! D) ^7 @+ [os.tvboxnow.com+ v; P* f8 H- d5 f
本帖功成身退,多謝大文細佬陪我傾咗咁耐。公仔箱論壇9 L. n3 K+ R- i: f7 V- J
' k/ T6 H3 F9 v6 j& X
其餘都多謝版主timmaxsing,Pedestrian_A, 金田Sam, mnb1123 幾位參與討論。
; b4 d0 E  m4 v! ~* O3 l! Zos.tvboxnow.com" p0 a* f( T3 Y$ [7 Q9 j
有你哋各位,回帖區先有咁多話題。tvb now,tvbnow,bttvb6 f$ L/ t# k/ e0 i. V

- d) E& ^7 q& O5 b其他有喺本帖發言嘅會員我都衷心感謝...
2 f: i+ P( }# i公仔箱論壇
/ M: [8 F, ?" @2 oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。《再戰明天 ...
' h' [- l- r/ W$ CTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2014-10-4 11:36 AM
os.tvboxnow.com1 X7 G1 Y  u/ ]: X

+ G2 g5 P. K+ u7 M; `: c公仔箱論壇原來總結响呢個帖.. 等我响第二個帖寫咗我對ending comment添