返回列表 回復 發帖
Tokina 11-16mm , 是一支優質超廣角鏡.
天空的顏色好靚!

旋轉的星空真美!多謝分享。
版主可否解釋什麼可張120合一,是否每張以30秒拍攝共120張?與一次長時間曝光有何分別?謝謝。

評分次數

• WuSoLo

Tokina 11-16mm , 是一支優質超廣角鏡.
always2011 發表於 2014-4-20 01:57 PM
是的。 Tokina這鏡頭的性價比 (Price Performance)最好。 當然不能和正廠鏡比較,但以副廠鏡來說,是值得買入的。

評分次數

• WuSoLo

旋轉的星空真美!多謝分享。
版主可否解釋什麼可張120合一,是否每張以30秒拍攝共120張?與一次長時間曝光有何分別?謝謝。
kk201208 發表於 2014-4-21 09:54 AM
你的concept是對的。 最大分別是一次曝光2小時,雜訊會很多。另外,如果在拍攝時有不能預計的事情發生,例如飛機,車燈,那2小時可能白花了。

合併相片也有他的問題。就好似我的這張相,星軌因不同的原因而斷斷續續。

各有各好!

評分次數

• WuSoLo

樓主一個人衣媽媽上山定係有幾個朋友? 我都想試下影呢類照片, 但係有啲擔心個人安全問題

評分次數

• WuSoLo

好靚呀..點影架可以教我嗎?
andypanghk1021 發表於 2014-4-18 12:39 AM
我覺得影星軌最重要係耐性。

當天是年初二零晨3點到大帽山,
開腳架 (最好set到最低,能放平最好,因相機仰角,set低避免俾風吹郁)。
光圈開最大收一級(3.2),
ISO 125 (因為有地面光,如果冇地面光, ISO可以set到1600), 可以的話

下次

會加個GND減低地面光。

曝光30s,
手動對焦無限遠回返小小。

用有timer嘅快門線,連拍2小時。

評分次數

• WuSoLo

樓主一個人衣媽媽上山定係有幾個朋友? 我都想試下影呢類照片, 但係有啲擔心個人安全問題
temp0 發表於 2014-4-21 08:55 PM
我一個人去咋,不過當晚上到去都有8個人影星座和等日出。

評分次數

• WuSoLo

合相可以試下用starstax, 佢有個gap filling既mode, 會補番星軌啲Gap

評分次數

• WuSoLo

How to take it and good picture
How to take it and good picture
Tigerppc 發表於 2014-4-24 11:46 PM
請參考第37個post。
Very Nice Picture !
Thank a lot for sharing a best photos.
HOW TO TAKE this photo ?
HOW TO TAKE this photo ?
bobofish300 發表於 2014-5-22 01:18 AM
Please refer to #37 post