返回列表 回復 發帖
其實返黎探親見親戚是好大鍋嘅事
lhy92725 發表於 2014-9-21 08:29 AM
交際女朋友嘅親戚就更大鍋咯
lhy92725 發表於 2014-9-21 09:42 AM
軍費有限

路媽媽以前提出她和路爸爸買單, 但我是一個成年人不想用家人的錢了...

女朋友這一邊的家人非常友善, 他們不喜歡我買東西給他們, 覺得浪費金錢.  台灣爸爸那邊則是未知的...  所以我想留一些錢以防萬一.
加紙紙水高,肯定要食你一兩餐架啦
米當派手信咯無計啦
lhy92725 發表於 2014-9-21 04:56 PM
你需要明白這裡賺的錢比其他地方多不等於可以使用同樣多

我還有很多年的房貸, 電費, 電話費, 寬頻費, 其他支出. 多餘的錢並不多
好多時都係D老人家(你父母)嘅面子問題
你埋單,證明你有能力,佢地都有面啦
perfectman 發表於 2014-9-21 07:42 PM
可悲
都話佐台灣人的確比較純撲
相信未來外父錫女嘅都吾會對你點
lhy92725 發表於 2014-9-21 04:59 PM
女朋友家人會從我的角度想

未來外父尚未肯定...
在當地吾得遮
返到HK就當你得架啦
好多人認為在外國嘅都好錢
lhy92725 發表於 2014-9-22 08:23 AM
強國人才有錢!  這裡入息稅很高

去香港之前要買兩張溫哥華到香港來回機票, 三張(一張路媽媽)香港到台南機票, 12晚住宿已使用一些錢...  所以到達台南前需要省錢但香港親戚不放過...
其他支出既意思係唔係指現任女朋友, 和現任女朋友以外唔見得光嗰啲女朋友們既支出呢?
pknoface 發表於 2014-9-22 09:45 AM
我不像掌門那樣風流有錢打造地下藏春閣!

其他支出包括汽車, 燃油費, 汽車保險, 房屋保險, 人壽保險, 等等
強國人是最近幾年先變土豪遮
你呢D跨國聯姻,各方好友又分散三四個地方
交通費,食飯應酬真是在所難免
希望就是一兩次啦,之後各自生活就唔好搞甘多聚會咯 ...
lhy92725 發表於 2014-9-22 11:40 AM
人數少是沒有問題的, 不會用很多錢.
點會人數少,通常都會一大棚人
lhy92725 發表於 2014-9-22 11:52 AM
假設我願意付出$2000, 人少可以點些好食物.  有25人時, $5000也只可以點普通的食物.  我希望外祖父母可以吃好一點
大圍嘅米普通D咯
最親的幾個長輩可以再另外食嘅
lhy92725 發表於 2014-9-22 12:05 PM
停留的時間不夠長...
甘就無辦法啦
不過你甘多長輩還在HK
估計都每年都要回來咯
lhy92725 發表於 2014-9-22 12:16 PM
請長輩沒問題, 問題是表兄弟姐妹加伴侶太多.
他們有工作賺錢但如果需要付費吃飯他們不來, 外祖父母不開心...
哇,甘小氣,唔系掛,
食餐飯大家有份嘅,出錢使死咩
lhy92725 發表於 2014-9-22 12:31 PM
我爸不是李嘉誠... 我能力有限
我d親戚都係咁,錢字行頭,有錢就親戚,冇錢唔識你。
所以我仲d親戚冇乜感情
tvbkk123 發表於 2014-9-22 12:36 PM
KK! D親戚應尊重長輩
我是說你果D親戚哦
甘大棚人就真是幾大支出了
lhy92725 發表於 2014-9-22 12:34 PM
應該想想我的能力
d人嘅心裡係咁,好地地仲你一大棚人出去吃大餐要我俾比平時多d嘅錢.咁笨嘅事我先唔做,親戚又點啊?稱呼黎嘅嗻!真係仲你有親啊?
tvbkk123 發表於 2014-9-22 12:40 PM
舅父阿姨我付錢沒問題
我好驚d親戚突然約出黎吃飯飲茶中過一次本來嘅關係經已唔係咁好架啦,依架我直頭覺得仲佢講嘢都口臭
tvbkk123 發表於 2014-9-22 12:42 PM
要你媽媽幫你推他們