返回列表 回復 發帖
其實比攞永久居留容易
真5真啊
HELLO
外星貓E生
其實比攞永久居留容易
blacker14tt 發表於 2012-7-9 10:03 PM
甘奇怪?
我有个同学的前夫在日本好多年都入吾到籍
但去佐一年就有永久居留了
條骨都無佐lu
no no no, 絕對冇可能, 永久居留需要住滿10年, 其中5年需要有工作 + 交稅
只住一年係冇可能申請到, 除非果個人係超級人才 or 對日本有大貢獻
永久居留同入籍有乜分別?
真匿名
no no no, 絕對冇可能, 永久居留需要住滿10年, 其中5年需要有工作 + 交稅
只住一年係冇可能申請到, 除非果個人係超級人才 or 對日本有大貢獻
blacker14tt 發表於 2012-7-9 10:21 PM
他舅父申请他过去的
听闻直头想过契他做仔第日送终的
一去到日本就到了日立公司做
未够一年就罗佐永久居留证了(仲申请埋我同学过去结婚)
但到现在都入吾到籍
听闻他舅父都搞佐好多野,都吾得
條骨都無佐lu
永久居留係係唔放棄自己本身嘅國籍嘅情況之下得到日本嘅居留權, 但冇選舉權
入籍則要放棄本身嘅國籍, 因為日本唔容許多重國籍, 入籍後會有選舉權
永久居留同入籍有乜分別?
chowold2 發表於 2012-7-9 10:27 PM
基本上美国就是绿卡同美国人有投票权的区别
條骨都無佐lu
美国人多福利過绿卡人
真匿名
他舅父申请他过去的
听闻直头想过契他做仔第日送终的
一去到日本就到了日立公司做
未够一年就罗佐永久居留证了(仲申请埋我同学过去结婚)
但到现在都入吾到籍
听闻他舅父都搞佐好多野,都吾得 ...
lhy92725 發表於 2012-7-9 10:32 PM
可能係"定住者", 同永久居留有D唔同, 就算有舅父幫忙申請, 都唔會可能係只住1年就攞到永久居留
or 亦有可能係"家族滯在", 我覺得係呢個簽證嘅可能性比較高
至於點解入唔到籍, 我唔清楚狀況所以就唔好多言
其實入籍日本有無jetso?
真匿名
他舅父同他日本舅母结婚三十年都入吾到籍呢
又无仔生到喔,所以就谋住个外甥咯
仲打算同个外甥揾个日本婆呢
所以我同学先离婚嘅
條骨都無佐lu
其實入籍日本有無jetso?
chowold2 發表於 2012-7-9 10:43 PM
日本護照去好多地方都唔駛簽證
美国籍着数D,周哥哥入佐未啊
條骨都無佐lu