返回列表 回復 發帖
Ken 掌門 晚上好!!!
Ken 掌門 晚上好!!!
gracechanstuart 發表於 26/11/2014 09:48 AM
掌門念緊點整火雞頭痛緊
認真睇真啲真係又真係
各位早午晚好.
各位早午晚好.
pknoface 發表於 26/11/2014 09:55 AM
掌門仲未頭痛完
認真睇真啲真係又真係
火雞拿出來 defrost 未?
SweetLemon 發表於 2014-11-26 08:12 AM
星期六已經放咗起雪櫃度解凍啦. 頭先已然洗干淨, 依家wechat緊啲有經驗既睇下點整.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
掌門仲未頭痛完
lckiong 發表於 2014-11-26 09:59 AM
就快有得食, 唔使心急. 不過唔知食唔食得遮.
我order咗咁耐既火雞餐仲未到o架
lckiong 發表於 2014-11-26 09:42 AM
耐心啲先整到只靚火雞出黎既.
火雞拿出來 defrost 未?
SweetLemon 發表於 2014-11-26 08:12 AM

星期六已經放咗起雪櫃度解凍啦. 頭先已然洗干淨, 依家wechat緊啲有經驗既睇下點整.....

pknoface 發表於 26/11/2014 10:00 AM
掌門果然另舍與別不同正常人係從雪櫃攞出嚟解凍
認真睇真啲真係又真係
掌門果然另舍與別不同正常人係從雪櫃攞出嚟解凍既
lckiong 發表於 2014-11-26 10:03 AM
你有所不知啦. 有都係听啲人講既, 提早幾日放喺雪櫃度(唔係急凍個層)會慢慢解凍, 咁既好處係唔會滋生細菌, 如果攞出雪櫃外面解凍係快啲但容易令到啲肉變質囉.
呢D烹飪小常識,其實應該請教grace姐
不過最近好少遇到佢
條骨都無佐lu
呢D烹飪小常識,其實應該請教grace姐
不過最近好少遇到佢
lhy92725 發表於 2014-11-26 10:11 AM
只雀仔去咗瞓咯. 佢上次有教路架. 等我去再睇下先.
睇你火雞腔用咩配料同入爐時配料既溫度,通常最初30分鐘要 400℉(等隻火雞平均warm up),之後轉350℉ 慢慢焗! 焗出哩,又嫩又滑又多汁!! 正!!! ...
gracechanstuart 發表於 2014-11-18 12:19 PM
Grace, 我只火雞仔只有10磅度, 只火雞肚入面可能會放一些煮熟既薯仔和煮熟咗既糯米飯. 400℉焗30分, 之后轉350℉焗幾耐呀?
為咩要放糯米飯啊
條骨都無佐lu
武當yo man !
武當yo man !
BeiDouChef 發表於 2014-11-26 10:39 AM
大廚早晨.