返回列表 回復 發帖
你嚟開呢個口, 我旁觀
blacker14tt 發表於 2016-1-20 04:04 PM
佢好明顯想做旁觀果個
條骨都無佐lu
去提名
blacker14tt 發表於 2016-1-20 04:05 PM
提咩名
股東東吾關心老闆娘了
條骨都無佐lu
車車  晚上好
車車 早安!
其實我老細對外國員工比對日本員工好好多, 想當年佢都係對我非常好 (唔係話而家唔好, 不過有時候佢會當作我係日本人 )
blacker14tt 發表於 2016-1-20 04:03 PM
這樣說...日本公司想給外國員工灌輸一種“忠誠工作”的精神,但又擔心過於...外國員工不適應,會引起逆反心理。
所以你老闆作出了個衡量點比個老外?所以比個老外一段時間適應,有得他遲返早走,在一段時間後會體現外國員工是否忠誠、還是他們選擇對公司“從一而終”...唔忠誠...就開始...
你嚟開呢個口, 我旁觀
blacker14tt 發表於 2016-1-20 04:04 PM
任何事要自動自覺,要我和你出聲就唔好啦...
佢好明顯想做旁觀果個
lhy92725 發表於 2016-1-20 04:21 PM
我都係做旁觀者角色...睇下邊個會代出手...
靚車  早晨
車車早晨.
大家大早晨, 凍 & 眼訓ing
股東東吾關心老闆娘了
lhy92725 發表於 2016-1-20 05:22 PM
佢有女後就唔理我地死活
貼個暖貼米無甘凍咯
條骨都無佐lu
這樣說...日本公司想給外國員工灌輸一種“忠誠工作”的精神,但又擔心過於...外國員工不適應,會引起逆反心理。
所以你老闆作出了個衡量點比個老外?所以比個老外一段時間適應,有得他遲返早走,在一段時間後會體現 ...
timmaxsing 發表於 2016-1-21 08:55 AM
其他公司如何我唔知道, 簡單嚟講, 我地細公司, 老細嘅個人喜好會決定所有野, 而我地老細本來就對外國人比較寬厚
有時候會當我日本人係因為我已經長住日本好多年, 佢覺得我已經十分掌握日本人嘅工作態度 & 文化, 即係對我較有要求
任何事要自動自覺,要我和你出聲就唔好啦...
timmaxsing 發表於 2016-1-21 09:00 AM
當一個人連自己老竇姓咩都唔記得嘅時候, 有點會識得自動自覺?