返回列表 回復 發帖
咁就用十指梭来梭头。从前面梭到后枕。用手指肚,唔是用手指甲咘。
其实呢样我都有做嘅
條骨都無佐lu
咁就用十指梭来梭头。从前面梭到后枕。用手指肚,唔是用手指甲咘。
大啦叭 發表於 2011-4-5 10:14 AM
大啦叭你好... 請你教我練氣功呀.. 我想強身健體兼減肥...
其实呢样我都有做嘅
lhy92725 發表於 2011-4-5 10:25 AM
哇!你好耶!我出绝招。
后枕同颈之间凹入去处,左右有两个穴位叫“风池穴”,用拇指按摩有祛头风、感冒作用。
耳仔尖的位置,两外侧对正头部有两个穴位,sorry,忘记叫什么穴添。对偏头痛有效。
大啦叭你好... 請你教我練氣功呀.. 我想強身健體兼減肥...
roberton888 發表於 2011-4-5 10:35 AM
峨嵋派的《游龍功》又叫《三環功》,想象身軆面前有三個竖起的圆圈,然後并脚,合十双手划這三個圈。
強身健體兼減肥實得。我练過。
原來 啦叭 兄都有黎水區傾偈
原來 啦叭 兄都有黎水區傾偈
HIDE 發表於 2011-4-5 01:26 PM
無法啦生意清淡,唯有揾偈傾啦。
我在百度都带佐好多人入来嘎。如果唔是我個篇气功点数点會从1500点翻個身啊。
無法啦生意清淡,唯有揾偈傾啦。
我在百度都带佐好多人入来嘎。如果唔是我個篇气功点数点會从1500点翻個身啊。
大啦叭 發表於 2011-4-5 13:38
有冇用論壇推廣link 順便幫自己加下功勳?
大哥啊。大陆网来嘎!点link啊?贴多哋字耶都要先审查,等几个钟啊!
大哥啊。大陆网来嘎!点link啊?贴多哋字耶都要先审查,等几个钟啊!
大啦叭 發表於 2011-4-5 14:10
咁嚴架咩? 
我叫人在Google查就有。我贴佐气功文章最後有句话“在tvboxnow.com首发”。嘿嘿!

評分次數

• HIDE

D穴位按错会悟会有害架
條骨都無佐lu
按摩手法有泻同补,仲有平添。先左转36下,再右转36下,即是“平”的手法,平的手法就是加强功能的意思。唔會有害的。
我怕笃错穴位呢
條骨都無佐lu
按正穴位有感觉嘎!有淵淵地的感觉。一定唔会有事。