返回列表 回復 發帖
我有個朋友有肺病,要空氣清潔,要買個吸塵機美金3000幾屋企吸塵
lckiong 發表於 2016-3-6 10:58 PM
我家中央吸塵機不到$1000
KK早
KK 早晨
求解答
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
認真睇真啲真係又真係
也是華人不是很團結
外勞 新加坡???
你是高級人才喔
adrien 發表於 2016-3-6 08:02 PM
新加坡很注重高級人才沒錯,但是也需要很多3D人才
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林
其實現在很多大城市都出現這樣的問題
本地人很多工作都不願做,就讓很多外地人入侵了
lhy92725 發表於 2016-3-6 09:23 PM
只要有控制(似新加坡),係冇問題嘅。
你睇大馬已經失控,孟加拉多過華人!
我有個朋友有肺病,要空氣清潔,要買個吸塵機美金3000幾屋企吸塵
乜唔係應該買空氣清新機咩?
台灣都是找一般的工人
新加坡都找有專長的人
kk也是喔
adrien 發表於 2016-3-6 11:19 PM
新加坡是很愛專長的人,但是3D工作也非常的多。
台灣太多所謂大學了,導致大學畢業生都是22K台幣

我曾跟一個老外到訪台藝大,為什麼台灣大學生的英文可以爛成這個樣子?
老外問那些大學生 where's the principal room
那些大學生雞飛狗走,好像老外會吃人那樣
...
perfectman 發表於 2016-3-6 11:55 PM
其實我都好難想象強國同台灣點樣讀大學
依架讀書,高級d嘅專科都用英文啦,因為華語好難解釋個意思。
但係d畢業生出黎,個英文可以連小學都不如
相對於香港,其實新加坡的待遇比香港還輸一點,像我朋友到新加坡做外勞護士,港幣約$24000,但是香港的醫院挖角叫她回來,開出條件月薪$35000兼3個月的花紅 ...
perfectman 發表於 2016-3-7 12:13 AM
其實唔可以咁比較,仲要比較個生活水準。
比如我係大馬入工有1500馬幣,但係我吃個飯要8-10馬幣。
我新加坡入工1500新幣,我吃個飯2.5新幣。
KK早
Pedestrian_A 發表於 2016-3-7 08:54 AM
美女對我黎講如浮雲,因為我冇錢
求解答
lckiong 發表於 2016-3-7 12:29 PM
打開個窗簾

乜唔係應該買空氣清新機咩?
tvbkk123 發表於 7/3/2016 01:05 PM
都要,但係打掃唔可以令灰塵滿天飄,掃把、普通吸塵機唔掂
認真睇真啲真係又真係
相對於香港,其實新加坡的待遇比香港還輸一點,像我朋友到新加坡做外勞護士,港幣約$24000,但是香港的醫院挖角叫她回來,開出條件月薪$35000兼3個月的花紅 ...
perfectman 發表於 2016-3-7 12:13 AM

其實唔可以咁比較,仲要比較個生活水準。
比如我係大馬入工有1500馬幣,但係我吃個飯要8-10馬幣。
我新加坡入工1500新幣,我吃個飯2.5新幣。
tvbkk123 發表於 7/3/2016 01:10 PM
你係新加坡租間房要S$600
認真睇真啲真係又真係
各位 午安
型 英 帥 靚 正