返回列表 回復 發帖
8月10號係整返好8月9號既問題。 8月12號要整8月11號既問題。
pknoface 發表於 2014-8-14 06:31 AM
呢個答案我中意,放系邊度講都萬試萬靈
條骨都無佐lu
唔係唔中意喜事.
簽名被屏蔽
多謝樓主的獎金!猜不中答案都有派彩,真是不好意思,謝謝!
多謝樓主的獎金!猜不中答案都有派彩,真是不好意思,謝謝!
Andy.y 發表於 2014-8-14 08:47 AM
唔好客氣. 本派遊戲至在玩下唔一定要估啱至有奬既. 有時間多啲黎啦. 多謝你就真.
harddisk並聯你都出埋,又無提示方向,真係好難估架喎
perfectman 發表於 2014-8-14 08:47 AM
出呢个問題嗰時真係唔知出勿好.
突然諗起前排公仔箱个server死咗. 大家起度討論資料儲存技術. 小强兄同gamerkeye在8/2至討論过呢个問題. 所以我提到小强兄應該知道答案.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
raid是什么东东,我睇完都吾明
條骨都無佐lu
raid是什么东东,我睇完都吾明
lhy92725 發表於 2014-8-14 10:08 AM
呢度有條連結, 有時間不妨去睇下:

http://zh.wikipedia.org/wiki/RAID

簡單啲黎講係一種電腦數據存儲技術.
甘复杂,我见到猫头都晕佐
條骨都無佐lu
甘复杂,我见到猫头都晕佐
lhy92725 發表於 2014-8-14 10:16 AM
你未學过係唔易明架.  我都係半桶水.

好似我出呢條題咁. 用到既技術名稱有三種, 其实只有兩種:

名稱:
1. RAID0
2. RAID5
3. RAID10

以上三種來來去去只有兩種技術: 就係RAID0和RAID1.
1. RAID0, 簡單啲讲係將兩个或以上既相同或唔同容量既硬碟合併起黎. 如果兩个唔同容量時, 以最細容量計算. 例如: 2TB + 2TB = 4TB, 2TB + 3TB = 4TB.
2. RAID5, 其實係RAID0+PARITY. 呢種技術需要最少3个或以上既硬碟來進行合併. 但每个硬碟既可用容量只有三份之二, 另外三份之一用黎做PARITY. 以我地上面既遊戲題黎讲, 2TB+2TB+2TB 即係2TB + 2TB= 4TB.
3. RAID10, 其實係RAID1 + RAID0. 呢種技術需要最少4个或以上雙數硬碟來進行. 先做RAID1(鏡像), 即將兩個相同容量既硬碟鏡像, 以我地遊戲為例子, 第一組2TB + 2TB = 2TB, 第二組2TB + 2TB = 2TB. 再黎RAID0(合併): 2TB + 2TB = 4TB.

希望睇得明啦.
多謝 KEN 的獎金~我沒玩都有獎
多謝 KEN 的獎金!
~ 《2022香港小姐競選》小遊戲 ~  已經結束,詳情請看 有傾有講吹水區 < 玩遊戲,送獎金 TVB$········ ^^>  4736 頁 #71033~#71035  ^^
大廚兄, Henry兄早晨.
多謝 KEN 的獎金~我沒玩都有獎
BeiDouChef 發表於 2014-8-14 11:04 AM
呢啲係武當精神
派米