返回列表 回復 發帖
黑卡
free2penny 發表於 2015-12-5 06:12 PM

i want one too
Pedestrian_A 發表於 6/12/2015 04:25 PM
use this:

認真睇真啲真係又真係
睇黎你依然唔明。
比如發展商買咗塊地起樓,當佢起到10%果陣,有人買,同銀行貨款,銀行只會俾10%嘅錢發展商。
當起到50%,銀行只俾50%嘅錢。到完工銀行先會俾100%錢發展商。

個發展商起到70%走佬,只會得到70%嘅錢 ...
tvbkk123 發表於 6/12/2015 07:33 PM
只要有塊地,搵人開圖冊,有人嚟買,發展商就可以借銀行30%開工,做到30%就收買屋者銀行30%供款(賺30%工程盈利)。
之後再借銀行50%(因已經完成30%工程+賺取30%盈利,銀行會容易批借貸)
再完成50%收取買屋者銀行50%供款,以此類推直到完成工程。
如果當中發展商其他業務財政有問題周轉不靈,咁就好易會...斷尾
認真睇真啲真係又真係
只要有塊地,搵人開圖冊,有人嚟買,發展商就可以借銀行30%開工,做到30%就收買屋者銀行30%供款(賺30%工程盈利)。
之後再借銀行50%(因已經完成30%工程+賺取30%盈利,銀行會容易批借貸)
再完成50%收取買屋者銀 ...
lckiong 發表於 2015-12-6 08:24 PM
断尾都冇所谓啊,紧有其他發展商接手(前提係地點靚)再加上依架嘅屋價同建築成本根本就好大距離。
如果唔係緊依幾年咁多不知名嘅集團買地起樓做地產商
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林
KK兄晚上好.
空地一块就开始卖,除非個發展商名譽好好,如果唔係唔會有人買。
在加上乜都未起,首期亦唔會多,地點靚,其他發展商攞黎起,依然賺錢。
tvbkk123 發表於 2015-12-6 06:57 PM
正常黎講梗系啦,無良奸商邊有得你估哦
條骨都無佐lu
KK睇黎系吾明我地呢邊嘅情形
基本上爛尾樓出現的話就起碼年幾兩年無人處理
間樓之前起落嘅都吾用得架啦,基本上最普遍就是鋼筋外露
所以系吾會有人接手的
如果政府肯出面(多數都系又講數幾年果只,因為政府同樓宇發展商本質上是一路人利益鏈的)
所以基本上系真系爛佐渣都無果只
條骨都無佐lu
KK 晚上好
簽名被屏蔽
整返碗芝麻糊系幾正嘅
條骨都無佐lu
簽名被屏蔽
杏仁糊我又啱哦
廿蚊真系便哦
我試過在天河某間糖水鋪食過感覺幾得嘅,就要22蚊人仔了
條骨都無佐lu
KK 晚上好
kk 早安!
大家好!
orange 早安!
free2penny 發表於 2015-12-6 08:15 AM
Penny 好!一週愉快!