返回列表 回復 發帖
最快果只系咩啊
各位 晚上好
型 英 帥 靚 正
WiFi現勁敵 LiFi快百倍一秒下載十部戲

【on.cc東網專訊】 WiFi用途極廣,更是都市人生活不可缺少的一部分。惟科技日新月異,有沒有想過此網絡技術,將來會被更快速的傳輸系統取代?愛沙尼亞首都塔林一間科技公司,日前正式在辦公室測試以可見光作為傳輸媒介的「LiFi」技術,其數據傳速率極高,不消一秒就可下載十多部電影,較WiFi快百倍,勢成WiFi的勁敵。

該項技術曾於大學進行測試,錄得數據傳速率每秒224GB的驚人速度,瞬間下載18齣、每部容量達1.5GB的電影。經過4年時間的醞釀,愛沙尼亞一間科技公司正式實測LiFi,在當地一間公司營造適合應用LiFi的辦公室環境,以LED燈發出的光線傳遞資訊。結果顯示,LiFi的速度較WiFi快100倍之多。

LiFi全稱為「光照上網技術」,於2008年由英國愛丁堡大學學者哈斯(Harald Haas)率先研究,並在3年後正式發表。其運作原理類同摩斯密碼,是以可見光作為資料傳輸工具,頻寛極廣,是WiFi的一萬倍。由於光不能穿透牆壁,它與以無線電波作為傳遞媒介的WiFi比較,亦相對較安全,且因它速度高,肉眼難以覺察光線變化。

評分次數

今日小強兄好似無點出現
lhy92725 發表於 2015-11-25 05:23 PM
冇出現
能者多劳
yxx01 發表於 2015-11-25 05:34 PM
唔係多勞多得咩
当然要啦,多咗几个马仔要管,马仔唔掂又入你数
yxx01 發表於 2015-11-25 05:35 PM
入羊叔叔數!
快過火車
satoshi23 發表於 2015-11-25 05:45 PM
快過火箭
飛機吾系快D咩
lhy92725 發表於 2015-11-25 05:54 PM
唔係...係火箭
邊樣快?
satoshi23 發表於 2015-11-25 05:59 PM
你最快!
睇下要黎做咩啦
lhy92725 發表於 2015-11-25 06:01 PM
來HKshopping
去坐下啦
yxx01 發表於 2015-11-25 06:09 PM
羊叔叔出錢!
各位 晚上好
chan200308 發表於 2015-11-25 06:53 PM
chan sir 晚上好!
來HKshopping
free2penny 發表於 2015-11-25 09:25 PM
我都好想呀
條骨都無佐lu
我都好想呀
lhy92725 發表於 2015-11-25 09:38 PM
想就來呀! 貓貓
睇怕要遲D咯,糧餉未有吾敢亂使錢
條骨都無佐lu