返回列表 回復 發帖
比較起來台灣的治安還算好
chenwenwu 發表於 2015-10-8 03:28 PM
說真的!我不認為有國家治安差得過大馬。
之前去北京旅遊,導遊直接告訴我,我們這裡不像馬來西亞,有打槍,搶劫,你們可以放心的走街。但是要小心扒手,相信扒手哪裡都有吧!
我在想,連強國也知道大馬的治安
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林
KK你去北京果陣治安當然好啦,閱兵前三個月,京城是最安全的地方
條骨都無佐lu
政府的種族政策非常離譜。
tvbkk123 發表於 2015-10-8 03:30 PM
乱UP,三大種族和平相处
之前去北京旅遊,導遊直接告訴我,我們這裡不像馬來西亞,有打槍,搶劫,你們可以放心的走街。但是要小心扒手,相信扒手哪裡都有吧!
我在想,連強國也知道大馬的治安:sweat ...
tvbkk123 發表於 2015-10-8 03:33 PM
丑名远播
我在想,連強國也知道大馬的治安:sweat ...
tvbkk123 發表於 2015-10-8 03:33 PM
当下感觉如何啊
KK你去北京果陣治安當然好啦,閱兵前三個月,京城是最安全的地方
lhy92725 發表於 2015-10-8 03:43 PM
咁我就唔知啦,不过夜晚经常封路彩排就真嘅。
乱UP,三大種族和平相处
yxx01 發表於 2015-10-8 03:44 PM
大馬乜都有,就係冇“罇盐”
当下感觉如何啊
yxx01 發表於 2015-10-8 03:46 PM
講過咗啦,未去強國之前,以為強國只係經濟強,其他方面依然大馬領先。
去完之後,大馬除咗人比較有禮貌,其他輸嗮!你講得出嘅都輸!
咁我就唔知啦,不过夜晚经常封路彩排就真嘅。
tvbkk123 發表於 2015-10-8 03:54 PM
而且京城人最叻系咩?就系認叻咯
條骨都無佐lu
講過咗啦,未去強國之前,以為強國只係經濟強,其他方面依然大馬領先。
去完之後,大馬除咗人比較有禮貌,其他輸嗮!你講得出嘅都輸!
tvbkk123 發表於 2015-10-8 03:57 PM
你只睇到佐被粉飾出來好嘅果一面
要領略真正的強國,必須去吾同的地方
最好細城市同比較偏僻的地方都去睇下,住下
(而吾系去一個地方住得好食得好,有人帶住去周圍玩,甘你就覺得果度好好)
甘先系真正果個國家
條骨都無佐lu
你只睇到佐被粉飾出來好嘅果一面
要領略真正的強國,必須去吾同的地方
最好細城市同比較偏僻的地方都去睇下,住下
(而吾系去一個地方住得好食得好,有人帶住去周圍玩,甘你就覺得果度好好)
甘先系真正果個國家 ...
lhy92725 發表於 2015-10-8 04:02 PM
咁我就唔知啦,我去嘅係強國首都城市,當然攞返大馬首都城市黎比較架啦
我知道其他偏僻嘅地方水準依然好差,但係強國咁大,你都要俾d時間人改架。單單一個北京人口就同大馬人口一樣。北京可以改變得咁快咁成功,就好值得讚賞啦。
我嘅人就好中立嘅,做得好就贊,做得唔好就彈。雖然強國依然好多地方需要改進,不過睇得出係進步嘅,反觀大馬,日日“罇鹽”“罇鹽”咁,係退步緊嘅。
京城差的地方你一D都睇吾到而已
條骨都無佐lu
印度人去第度搵食遮
lhy92725 發表於 2015-10-8 02:17 PM
土生土長嘅印裔同胞咁就被空降嘅孟加拉取代, 好唔公平同唔民主咯.
睇胸?
Pedestrian_A 發表於 2015-10-8 02:41 PM
你話咧
是誤以為華人都很有錢嗎
chenwenwu 發表於 2015-10-8 03:19 PM
係呱