返回列表 回復 發帖
你系多倫多or溫哥華
做住先,迟D话悟定就改全职或者又有更好的工等住你,吾使担心
lhy92725 發表於 2011-9-28 10:43 AM
唯有系咁喇。。。。
不是因為寂寞才想你    只是因為想你才寂寞
你系多倫多or溫哥華
ADTVB 發表於 2011-9-28 10:46 AM
多倫多。。。
加拿大就业常识

雇工准则

标准工作时间:加拿大的标准工作时间为每天8小时,每周40小时 超时必须获得补偿 经理级人员不受超时规定

休息时间: 雇员每连续工作五小时后,至少有30分钟的休息

工资发放及扣除: 至多每半个月发一次薪水,并且不得迟于 该段时间后的8天,两次发薪间隔不得超过16日 发放薪水时,会强制扣除部分金额,用于保险和预付税款

失业保险(UI): 加拿大人因为失业,患病或生育而不能工作时,可透过全国性的失业保险计划(UIC)获得 临时的收入。此保险供款在薪金中扣除是强制性的,可获保险者须已交纳此项供款达20周 以上

退休金计划: 加拿大雇员均须透过薪金扣除供款参加此项退休金计划(CPP)。此计划为全国除魁北克以 外的公共保险计划,旨在令参加者于退休,伤残后仍有收入。魁北克有自己的退休金计划 (QPPF)

假期与薪金: 凡是全职工作人士于工作一年后可得两周(10个工作天)有薪假期。经过连续工作5年后, 每年可获有薪假期3周

一般假日: 政府规定的节假日共有61天。其中52天为周日,9天为其它节日,加上周六的假期,实际的节假日至少有113天。

另9个节日为:
元旦 1月1日
耶酥受难日 复活节前的星期五
复活节次日 复活节后的第一个星期一
维多利亚日 5月24日
加拿大日 7月1日
劳动节 9月1日
感恩节 10月份第二个星期一
停战纪录念日 11月11日
圣诞节 12月25日
多倫多(Toronto,又名圖麟都)係加拿大最大嘅城市、北美第五大城市。多倫多係加拿大安大略省嘅省會。多倫多市嘅人口有成248萬(2003年加拿大普查估計值),大多倫多地區人口560萬(2003年)。大約1/3嘅加拿大人住喺距離多倫多兩個鐘車程嘅郊區。加拿大差唔多有1/6嘅就業機會喺該市。

喺1970年代,多倫多仍然係排係滿地可之後嘅加拿大第二大城市。但後來由於快速嘅增長同市區嘅合併,到咗2000年,多倫多嘅人口已經係加拿大第二大城市嘅兩倍啦。呢個好大程度上係由於魁北克嘅分離運動,導致好多講英文嘅魁北克人移居去多倫多。另一個原因係大部分新移民都選擇多倫多作為最初嘅落腳地。
多倫多係世界上最多元文化嘅城市之一。2004年,聯合國發展計劃(UNDP)將多倫多排喺最高比率外地出生人口嘅城市名單之中嘅第二位,僅次於美國嘅邁阿密。佢嘅排名都比其他好似洛杉磯、溫哥華、紐約同新加坡等多元文化城市或者國家要高。其中主要外來人口來源地包括中國、印度、韓國等等。

多倫多充滿著多元化嘅特色。2001年加拿大人口普查顯示42.8%嘅多倫多人口係有色人種。2005年3月,加拿大統計局展望喺2012年,有色人種將會係多倫多同埋溫哥華嘅主要人口。

大多數嘅多倫多人都話佢哋嘅種族係源自英國或者愛爾蘭。
明天会更好,吾好成日想住D负面的事
條骨都無佐lu
晴晴早
外星貓E生

delete

delete

delete

delete
晴晴早
CC517 發表於 2011-9-28 11:06 AM
衰貓早晨