返回列表 回復 發帖
簽名被屏蔽
只有中國嘅打擊技巧先可以叫"武術"
其他嗰啲國家唔可以,等於"功夫"

香檳,其實就係氣酒
但係一定要係法國香檳區生產嘅氣酒先可以叫做香檳"champagne"
一樣嘅原因 ...
perfectman 發表於 2015-7-15 02:57 PM
武術,亦称搏擊術格鬥術格鬥技,是指以肢體冷兵器武器互相競技的技術。前者之內容為鍛鍊身體各部位以攻擊對手,種類分為踢打拿摔四大類;後者則以刀、槍、棍、劍、鞭、鏢、鎚、矛、鈀、弓等冷兵器為主。武術雖是互相格斗的技術,但學習武術除了作格鬥用外,學習的原因也可能是為了防衛競技。現代武器(火炮、電子形式)廣泛運用後,冷兵器逐漸被淘汰,間接導致以冷兵器與肉體為武器的攻擊技術在戰場上式微。
武術一詞一般會直接聯想到東亞,不過世界許多地方都有其特別的武術。歐洲最早是在1550年開始使用倾向于武術现代意义的英文“martial arts”。1639年英國一本击剑的書也提到此一詞語,特別用來強調击剑的「科學和藝術」。

3 各國武術
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林
解釋得幾詳細哦
條骨都無佐lu
解釋得幾詳細哦
lhy92725 發表於 2015-7-15 03:06 PM
意义我明白,不过对于唔明“武術”定義嘅人,都係上網抄落黎比較容易明d
貓貓:泰拳
完美俠:太極
太極是中國功夫吧?
條骨都無佐lu
我一現身就有人會追斬我
Anonymous 發表於 2015-7-15 09:28 AM
你一現身就有女會追你
無無聊聊,玩下估估下遊戲啦
估下我本人新學嘅“武術”係乜嘢“武術”

武術嘅定義係世界各地嘅搏擊技巧,唔好以為武術就係中國功夫。
每人只可以俾一次答案,答中嘅獎金300萬TVB$
...
tvbkk123 發表於 2015-7-15 01:45 PM
九九神功
KK 下午好!!!
太極是中國功夫吧?
lhy92725 發表於 2015-7-15 03:23 PM
中國武術嘅其中一種
武術同功夫點區分啊
條骨都無佐lu
功夫係強國對自己武術嘅稱呼呱。
KK兄各位好!
簽名被屏蔽
簽名被屏蔽