返回列表 回復 發帖
貓貓呀,其實文武兄住邊架?現在好少遇到要寫書面語的人,好懷念以前寫文作句...
kingsleyyu 發表於 2015-4-26 08:57 PM
台灣人,要用華文同他溝通
條骨都無佐lu
一DD人啦,有D人未有準備甘快要BB
lhy92725 發表於 2015-4-26 09:47 PM
要感恩架...雖然未有心理準備,但係有時好天意弄人,唔想要時就黎,到你想要就生唔到...
台灣人,要用華文同他溝通
lhy92725 發表於 2015-4-26 09:48 PM
華文...據我所知,馬來西亞會咁稱呼。
大陸會叫做普通話或者直接稱為中文。
台灣人多數會稱為國語。

我見遊客問佢講咩話,大陸人最鍾意叫:我講中文...

中文係用寫來表示...佢一咁講,就表示佢後中國大陸人啦。
反而北方如北京或者上海,如果佢係有錢,咁佢D仔女會讀好好嘅學校...
咁我問佢D仔女講咩話果時,佢D仔女就會講:I speak Chinese...
其實我一般是稱呼國語嘅
不過呢度各個國家的人都有
講華文比較清晰
條骨都無佐lu
其實我一般是稱呼國語嘅
不過呢度各個國家的人都有
講華文比較清晰
lhy92725 發表於 2015-4-26 09:57 PM
我意思係真的遇上遊客,這一句說話便大概估到佢從那裡來。
猫姐晚上好、精神如何呀…

岀門了…
人老精,貓腦靈
外星貓E生
反而北方如北京或者上海,如果佢係有錢,咁佢D仔女會讀好好嘅學校...
咁我問佢D仔女講咩話果時,佢D仔女就會講:I speak Chinese...
kingsleyyu 發表於 2015-4-26 09:55 PM
應該就是指國語了
條骨都無佐lu
我意思係真的遇上遊客,這一句說話便大概估到佢從那裡來。
kingsleyyu 發表於 2015-4-26 10:18 PM
有口音系正常嘅
正如就算我的廣東話非常標準地道了,還是會同香港本地的有區別
還是好容易比人知道我是自由行
條骨都無佐lu
猫姐晚上好、精神如何呀…

岀門了…
hungyu 發表於 2015-4-26 10:44 PM
都要藕兩三日先好
條骨都無佐lu
貓貓呀,其實文武兄住邊架?現在好少遇到要寫書面語的人,好懷念以前寫文作句...
kingsleyyu 發表於 2015-4-26 08:57 PM
可能是不同族群論壇的關係,這裡是屬於比較接近粵語的論壇,說得當然是以粵語為主。
很多是以國語、普通話為主的論壇,我說的話就很平常了。
肯定有關,如果內地的,我吾敢講廣東話哦
條骨都無佐lu
why
外星貓E生
可能是不同族群論壇的關係,這裡是屬於比較接近粵語的論壇,說得當然是以粵語為主。
很多是以國語、普通話為主的論壇,我說的話就很平常了。
chenwenwu 發表於 2015-4-26 10:57 PM
這個已經確認是香港論壇 這邊人人的老表是香港人