返回列表 回復 發帖
即系吾會有舖頭嘅伙食供應給員工?
做廚房反而要出去買外賣?第一次聽聞哦
條骨都無佐lu
即系吾會有舖頭嘅伙食供應給員工?
做廚房反而要出去買外賣?第一次聽聞哦
lhy92725 發表於 2015-10-4 09:18 PM
現在很多西餐廳或連鎖餐廳都是這樣的
中餐不在內 因為中餐至少有用到米之類的...
很多公司寧願提供給員工津貼膳食費外吃
這樣廚房在運作方面就不用再另外去計算 另外的開銷
就好像1個月內 每天吃不同的肉菜市價每日不同
要再計算可能公司會覺得麻煩...
為佐方便計算甘又系嘅
補貼返飯錢一樣,不過做得廚師返工都要食第間舖頭的食物好似有D怪怪甘
條骨都無佐lu
為佐方便計算甘又系嘅
補貼返飯錢一樣,不過做得廚師返工都要食第間舖頭的食物好似有D怪怪甘
lhy92725 發表於 2015-10-4 09:35 PM
就比如麥當勞餐廳是做快餐食品
沒可能會為了員工膳食去買米或特地做一個爐頭出來吧...
我這邊是做brunch類似的食物和專賣麵包 蛋糕甜品 咖啡等...
廚房是沒有炒檔的爐頭 平底鍋 湯鍋 小炒意粉的小爐頭就有

Sneaker Lover Café & Bar ~ Good Night, Everyone

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
原來系點心為主的食肆,甘又吾同
條骨都無佐lu
做廚房唔洗吃返自己公司嘅野係好事,例如係mcdonald做要日日吃漢堡包就慘
老麥嘅員工系食老麥做員工餐的嗎?
條骨都無佐lu
老麥嘅員工系食老麥做員工餐的嗎?
lhy92725 發表於 2015-10-4 11:14 PM
我見到就係啦
大厨 晚上好
大廚,早晨啊!
想像下都吾得?
lhy92725 發表於 2015-10-4 06:11 PM
警察拉
這邊廚房沒有提供員工膳食
只是午飯晚飯時間前supervisor會去買
飯$全都是公司出的
BeiDouChef 發表於 2015-10-4 09:10 PM
supervisor做跑腿
現在很多西餐廳或連鎖餐廳都是這樣的
中餐不在內 因為中餐至少有用到米之類的...
很多公司寧願提供給員工津貼膳食費外吃
這樣廚房在運作方面就不用再另外去計算 另外的開銷
就好像1個月內 每天吃不同的肉菜市價每 ...
BeiDouChef 發表於 2015-10-4 09:30 PM
actually, it's the difference between eastern and western culture.  restaurants on my side of pacific ocean don't include meals for employees.
我見到就係啦
Anonymous 發表於 2015-10-4 11:42 PM
no, they have to pay but with discount