返回列表 回復 發帖
似乎全球都面臨物價飛漲
條骨都無佐lu
物價漲,薪水也要跟者漲。
永遠跟不上漲幅的
條骨都無佐lu
物價漲,薪水也要跟者漲。
chenwenwu 發表於 19/6/2015 02:53 PM
有咁理想就冇怨民咯
認真睇真啲真係又真係
系咯,基本上都達吾到要求架啦
條骨都無佐lu
簽名被屏蔽
系咯,基本上都達吾到要求架啦
lhy92725 發表於 2015-6-19 03:42 PM
達唔到要求唔係問題,問題係商家一直搵藉口趁機起價,一包糖可以沖50杯茶,一包糖起0.50,佢每杯茶起0.20.
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林
簽名被屏蔽
簽名被屏蔽
冇車等於冇腳???

吉隆坡無公共交通工具???
perfectman 發表於 2015-6-19 03:59 PM
大馬嘅公共交通你隨便問個大馬人啦
簽名被屏蔽
攞HK$35~40k 俾 15k 租,咁點夠圍皮呀
lckiong 發表於 2015-6-19 09:31 AM

好老實咁講啦
香港而家租間似樣些少嘅屋,至少10K,仲要睇地區
除非係劏房,是否則好少租10K以下

我話比你聽啦,就算係香港人,都有9成以上係用60%人工用嚟交租㗎

一係同你老細講清楚,人工可以少幾多幾多,但係公司要喺附近提供居住單位,係"單位",唔係劏房
perfectman 發表於 19/6/2015 03:51 PM
我朋友有話叫我去嗰度落地生根,幫我搵半間屋
佢都幫我計過尼邊搵同嗰邊搵唧差別,
認真睇真啲真係又真係
冇車等於冇腳???

吉隆坡無公共交通工具???
perfectman 發表於 19/6/2015 03:59 PM
歡迎完美俠過嚟吉隆坡玩,我俾地方你住,交通自理
認真睇真啲真係又真係
簽名被屏蔽
如果一包糖可以起0.5,其他野唔起?當你做老細嘅時候你就知㗎喇
打工嘅永遠覺得收得少
老闆嘅永遠覺得比得多
天使與魔鬼
永遠都係對立嘅
perfectman 發表於 2015-6-19 04:17 PM
糖唔係油,糖起價唔會影響其他野起價嘅!做老板嘅乜嘢借口都up得出,当佢每杯茶起0.50之后,d伙计人工依然照舊。當你係餐廳用餐之後,除咗收消費稅6%,同要收服務費10%。
乜原來你請返黎嘅服務員係唔包服務架?既然收服務費?老闆:收返黎嘅服務費係平分俾d服務員嘅。(實際上,根本就冇服務員收過,都係領返個底薪嗻,就算有,都係收返黎嘅10%再平分俾d員工,自己落袋90%)