返回列表 回復 發帖
私樓就是在市場上自由買賣的商品房,價格由開放商按當時樓價定價,即系貴價
居屋是政府主導開發,價格相對便宜些,但要合符資格(收入限制等等)的人才可遞表申請,抽籤決定你是否輪到購買資格,樓盤位置相對無甘好)
公屋也是政府主導開發,供給困難人士申請居住,原則上是出租形式
條骨都無佐lu
私樓就是在市場上自由買賣的商品房,價格由開放商按當時樓價定價,即系貴價
居屋是政府主導開發,價格相對便宜些,但要合符資格(收入限制等等)的人才可遞表申請,抽籤決定你是否輪到購買資格,樓盤位置相對無甘好 ...
lhy92725 發表於 18/6/2015 04:18 PM
咁我去到HK唔係只可以買私樓自住?
認真睇真啲真係又真係
居屋你系無資格的啦
如果你可以羅到香港居民身份證(例如娶佐香港女人做老婆)
又證明到你困難,可以有資格申請公屋
條骨都無佐lu
KK兄傍晚好!
簽名被屏蔽
簽名被屏蔽
小強想移民去香港?
條骨都無佐lu
KK晚上好。

KK早早晨
kk 早晨…
仲有個選擇,我未買樓之前,就係住酒店式住宅,水電上網電話乜都包晒,仲有日日全房清潔,就係貴些少,我十幾年之前都要15000月租
perfectman 發表於 18/6/2015 09:07 PM
攞HK$35~40k 俾 15k 租,咁點夠圍皮呀
認真睇真啲真係又真係
小強想移民去香港?
lhy92725 發表於 18/6/2015 09:20 PM
朋友offer我過去幫佢睇住佢間公司,唯一條件就係叫我唔好返嚟大馬咗
佢話幫我嗰度搵間樓,要用車就用佢個仔嗰架豐田7人車,亦可以用佢架5系列(不過佢過嚟時要用到),佢打算叫佢個仔返嚟大馬(因為今年4月結咗婚)
認真睇真啲真係又真係
KK兄早晨.
朋友offer我過去幫佢睇住佢間公司,唯一條件就係叫我唔好返嚟大馬咗
佢話幫我嗰度搵間樓,要用車就用佢個仔嗰架豐田7人車,亦可以用佢架5系列(不過佢過嚟時要用到),佢打算叫佢個仔返嚟大馬(因為今年4月結 ...
lckiong 發表於 2015-6-19 09:45 AM
其實可以過去做返些少時間睇下是否適應,都系一個伸展拳腳的機會嘅,不防試下
條骨都無佐lu
攞HK$35~40k 俾 15k 租,咁點夠圍皮呀
lckiong 發表於 2015-6-19 09:31 AM
佢講果D是高消費人士,其實可以吾使搵甘高嘅
條骨都無佐lu