返回列表 回復 發帖
簽名被屏蔽
我只係覺得,
無人係咩都識嘅,
唔識問人好正常,
你唔想答可以唔答,
無人會怪你,
但係就唔好衰衰格格!
perfectman 發表於 9/2/2015 12:04 PM
冇衰格啲人嚟比較,又點證明啲普通正常人係唔衰格呢
認真睇真啲真係又真係
簽名被屏蔽
地主而家通常只係用嚟比人"鬥地主"
perfectman 發表於 2015-2-9 11:02 AM
地主通常只係早晚莊香
果D叫做土地公哦
條骨都無佐lu
簽名被屏蔽
地主而家通常只係用嚟比人"鬥地主"
perfectman 發表於 2015-2-9 11:02 AM

地主通常只係早晚莊香
Pedestrian_A 發表於 9/2/2015 03:56 PM
路人甲屋企地契寫邊個名,要唔要拜拜
認真睇真啲真係又真係
要拜都留返星期四啦,謝灶啊
條骨都無佐lu
果D叫做土地公哦
lhy92725 發表於 2015-2-9 03:59 PM

今晚土地會去搵佢,講:連我都唔識,仲要改我個朵!
perfectman 發表於 2015-2-9 04:07 PM
今晚地主和土地會去搵你們兩個白痴
土地管房外, 地主管房內!

地主神(在台灣、福建又稱地基主、地祇主、地居主)[1]、地主公、厝宅公等,古代又稱中霤神,是住宅、房舍的守護靈,亦有驅邪、招財、等作用,是一種東亞民間信仰。地主神屬於神格較低的神祇,屬於陰神,一般只有簡單的神位,不同地區的祭拜方式和相關傳說有所不同。

土地神,又有各種稱謂包括伯公、大伯公、福德正神、福德老爺、土地公公、土地伯公、福德公、土地公,地主爺,土地爺、福德、土公、土地、土伯、土正、社神、社公、社官等。琉球稱為土帝君(トゥティークー)。

土地神乃中國民間信仰普遍的神之一,主要流行於漢族地區,部分受漢文化影響的民族也有信仰。土地神屬於民間信仰中的地方保護神,是具有福德的善鬼神;在中國大陸,中華民國時期及之前,凡有漢人群居住的地方就有供奉土地神的情景。在中國傳統文化中,祭祀土地神即祭祀大地,現代多屬於祈福、求財、保平安、保農業收成之意。土地神也是道教諸神中地位較低,也是與人民較親近的神祇。
路人甲屋企地契寫邊個名,要唔要拜拜
lckiong 發表於 2015-2-9 04:12 PM
當然已經拜過五角 大多數人過四角忘了中間...

明年今日可能有人拜小強...
我地吾興拜地主嘅哦
條骨都無佐lu
我地吾興拜地主嘅哦
lhy92725 發表於 2015-2-9 05:42 PM
毛主席不讓你迷信
拜觀音拜佛祖拜黃大仙
條骨都無佐lu
KK兄早晨.
KK兄早晨.
pknoface 發表於 10/2/2015 11:00 AM
已經冇咗KK兄咯
認真睇真啲真係又真係