返回列表 回復 發帖
呢個 太極 詠春 site 都係咁講。 (真係學武可以健身。)
夏至一陰降太虛:夏至對應冬至,是一年中陽盡陰生的時點,這時容易出現腹中炙熱現象。此時上穀泉有一股“陰液”自腦而下,降入下丹田,陰陽交媾,出現一片氤 ...
SweetLemon 發表於 8/6/2014 02:06 PM
KK學埋啲旁門左道
認真睇真啲真係又真係
KK學埋啲旁門左道
lckiong 發表於 2014-6-8 02:21 PM
你唔好想歪頭腦喔。。。。
呢個 太極 詠春 site 都係咁講。 (真係學武可以健身。)
夏至一陰降太虛:夏至對應冬至,是一年中陽盡陰生的時點,這時容易出現腹中炙熱現象。此時上穀泉有一股“陰液”自腦而下,降入下丹田,陰陽交媾,出現一片氤 ...
SweetLemon 發表於 2014-6-8 02:06 PM
講真,我師父真係冇教依d,我果邊比較實戰,實戰最多三分鐘,三分鐘入邊你可以用得幾多搏擊技巧啦
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林
睇離KK好得閒喎
練武要包括武德,穴道筋絡,養生。。總有機緣遇到的。
睇離KK好得閒喎
timmaxsing 發表於 2014-6-8 02:36 PM
還可以啦財神J有乜可以指教你都係練武之人,有乜可以交流請指教
練武要包括武德,穴道筋絡,養生。。總有機緣遇到的。
SweetLemon 發表於 2014-6-8 02:37 PM
我學嘅係詠春拳學,詠春拳學創辦人“講手王 黃淳梁”,我所領悟嘅係詠春拳其實係好科學,絕對冇魔術或氣功嘅成份。
無指教,路過打個,我係練武之人,空手道八段,未必久你打架
撞鬼你,氣功都係好科學咖。。。
無指教,路過打個,我係練武之人,空手道八段,未必久你打架
timmaxsing 發表於 2014-6-8 02:45 PM
每個武術都有自己嘅優勢講下你學空手道嘅感想或對其他武術嘅睇法啦
撞鬼你,氣功都係好科學咖。。。
SweetLemon 發表於 2014-6-8 02:45 PM
未學過,點知嗻
每個武術都有自己嘅優勢講下你學空手道嘅感想或對其他武術嘅睇法啦
空手道中包含踢、打、摔、拿、投、鎖、絞、逆技等多種技術,主要會用鎖去令對手短時間內無得反抗,其實都好難講,所有武術都係搏大晶心,總結來講都強心健體及可以保護到自己及身邊的人啦 ...
空手道中包含踢、打、摔、拿、投、鎖、絞、逆技等多種技術,主要會用鎖去令對手短時間內無得反抗,其實都好難講,所有武術都係搏大晶心,總結來講都強心健體及可以保護到自己及身邊的人啦 ...
timmaxsing 發表於 2014-6-8 03:06 PM
原來空手道包涵咁多嘢架,我以为只有合气道先包涵咁多
簽名被屏蔽
放假嚟死公司server, 玩我咩
perfectman 發表於 2014-6-8 03:21 PM
頭痛
呢度切磋緊武功哦,無掌門系度真系可惜啦,他一定有一套獨特的理論
條骨都無佐lu