返回列表 回復 發帖
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-19 12:12 PM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 H# J) `3 m/ c. c* s  W# N

- y7 C' j8 z+ g5 G
+ `0 [/ |6 N$ r, C5 O; c0 ~+ x2 m. j公仔箱論壇6 i$ k5 }( y9 ^$ u
嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...) \- ]9 j1 K$ L6 Y; d
金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
' D4 p* C! D3 _( K7 R. \! M* ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。
: e2 F0 m! e$ f/ u3 _/ T) C話唔定可以見到釘姐睇檔........
* x0 F/ v. Z2 [' tos.tvboxnow.com「釘姐的背影」好似書名。
- `9 ]; ]5 |( eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
tvb now,tvbnow,bttvb  }* H$ m1 o# Z2 d
哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎
, }! {+ j: q0 X1 I( I3 Z. hleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
- t9 _$ U  K6 S' s: ytvb now,tvbnow,bttvb多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
" l1 b$ W! c) {) R. k5 Q' }3 g- x
個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎
$ k4 J3 }" \0 U2 I0 vTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2940553( w! p; C2 ^1 D  v: f1 r
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
tvb now,tvbnow,bttvb+ ?4 R  t+ c; T* P

/ U; ~% Z4 Z- q4 E' o6 ?% s& f多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; N+ Z% e  @) b6 K3 R! Z4 V; f
' ^. v- J3 `4 }- Tos.tvboxnow.com29405572940558
% l( F5 x6 L+ qos.tvboxnow.comleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
tvb now,tvbnow,bttvb% A6 F. k8 i( ~" r) ~& ~
$ Z) Q5 h, _% B
等我都買件紅肚兜著下先
公仔箱論壇0 G* d  \8 X: @
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦. o, O% V3 W1 i* z8 k
mnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. ^0 i. ~: ?6 ~$ L* N4 r8 b" [
係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
- i! @3 |3 l+ ^- j8 S  s$ z* ?  O; L! K$ h& j! A/ o4 Z$ v
等我都買件紅肚兜著下先
; Y/ c5 b. Y  ~( ]9 g大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
. e  N: h  D5 }' cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?tvb now,tvbnow,bttvb, p  G' y6 M" ~9 A; w5 _7 [
哈哈,講笑啫 唔好嬲

$ M$ x) C% v  k' `3 X; fos.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb0 a1 }/ C; z3 u  B
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
本帖最後由 Pedestrian_A 於 2014-9-23 04:02 AM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ _. _5 a; |  o" R6 G" [

; t# p! m1 V4 h; `$ k
其實唔係咁明乜野叫借庫..
- A5 ^; E! J( q  ^8 L3 o1 Y' m6 y大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
- L% _% M4 g, F维基百科3 _# ~: @' H# s7 W1 B& A  p$ [9 e
觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。
. E" D* e1 B9 u: K/ {: `tvb now,tvbnow,bttvb  V) {& a. i  d* I0 u2 A# T
簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

2943426+ [  @! o# p# [6 C" A3 Q
2943427tvb now,tvbnow,bttvb$ B% F& |1 _/ d
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。tvb now,tvbnow,bttvb! I+ |. W- }9 p2 U! H, A
leekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
. s( y! }/ h. J# k( c3 z) JTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??
! o" Q- w" w, R6 X' Utvb now,tvbnow,bttvb啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
+ Q, \0 [% x. {' h# h4 C; T5 r
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.公仔箱論壇2 T# C) b  k' O/ N- t
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
os.tvboxnow.com" G& f& @0 ~% P3 S( o4 l
應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; ]3 m' ^- |; n
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
" ^- U: F7 @" J  G0 k公仔箱論壇timmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
tvb now,tvbnow,bttvb8 D( |& g2 J0 ]# W* U# K. h
皆因我無聊吖嘛J神版主
tvb now,tvbnow,bttvb2 I) D1 T! ^3 {+ g, `
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 @+ t% z5 u! Y  z, S: {- d, w
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
$ ~. J+ S, {" @8 D9 |. BTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-23 01:30 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb- r! R/ K4 W0 e5 N. N: p
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( k5 v3 l7 C1 K, s6 u8 H6 G2 l( f0 W
其實唔係咁明乜野叫借庫..( L' A  j0 d# [0 {
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
tvb now,tvbnow,bttvb7 [4 N9 K& {# F/ `2 {
細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?
! ~  @0 R1 I4 {" jTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
' }8 x4 d0 B2 b7 V2 ]% l9 I6 @公仔箱論壇
) T5 a2 j3 m: }$ [8 l& j( WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我再補充少少吖。tvb now,tvbnow,bttvb: p" l3 @: L# m& s& k' U
香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。

6 g0 g3 k, T! \$ `/ T公仔箱論壇公仔箱論壇4 x  K; M# k  w% V
每年正月二十六為
借庫日。公仔箱論壇8 a# \( Z' f# |: A
唔明再出聲啦。