返回列表 回復 發帖
依家报纸杂志越卖越少啦
大啦叭 發表於 2019-5-23 08:37 PM
依家报纸雜誌係超市入面個 '咐帶"舖頭度賣, 有 lottery, 香煙, 雨傘, 配鎖匙...etc.
有时唔打入收银机添
大啦叭 發表於 2019-5-23 08:36 PM
有時唔怪得一些舖頭需要咁做, 稅重和利錢太少, 好難頂得住...㗎...!
政府可以减税扶持架嘛
lhy92725 發表於 2019-5-24 10:27 AM
日日諗方法加稅就有份 !
政府唔鋤死你都偷笑
CC517 發表於 2019-5-24 11:19 AM
有見識 ! 讚 !
有时D 客赶住走, 有零钱快手D
大啦叭 發表於 2019-5-24 08:03 PM
俾現金, 可以不留記錄, 好做好多 !
药房啊,行佐香港条路哦
现在香港嘅药房最吸引内地客啦
lhy92725 發表於 2019-5-25 11:23 AM
而家香港d药房, 係冇肉賣, 其他應有盡有...
睇真D至好幫襯,有D賣假藥
CC517 發表於 2019-5-25 12:11 PM
我可能中左...上次去香港, 俾隻毒蚊咬左, 又紅又痕, 去酒店附近間藥房, 佢介紹左一匣仔藥膏$90,搽幾日都唔得, 最後去街市入面D藥房仔, $20一支, 搽左幾次就好番哂 !
買雙飛人,乜鬼都荼得,娥羅納英都掂
CC517 發表於 2019-5-25 12:28 PM
俾蚊和蜜蜂针都得?  我常常遭到呢D物體攻擊㗎 !
貼士都慳返
CC517 發表於 2019-5-25 09:29 PM
我度興 貼士俾現金架 !
橙皮橙都很驅蚊的
CC517 發表於 2019-5-28 05:20 PM
我度夏天好多蚊, 買左8 盆蚊怕草都冇用; 請問橙皮橙點做㗎?
不过拿个纱布包D橙皮挂起来,唔知有无用
lhy92725 發表於 2019-5-29 01:49 PM
都可以試試既...又唔使錢 !
你果边环境甘好都有蚊啊?
lhy92725 發表於 2019-5-29 02:33 PM
有花有草就有 "小動物" 呀! 我度差不多家家都安裝紗窗紗門! 如果晚上出去外攝(夏天), 面紗帽, 手套, 長褲和長袖衫+蚊怕水不能少...!
橙皮放雪柜,抽乾水,用紗袋入住放窗口,就得。

做橙皮燈,有點煩

http://ft.51feibao.com/upcycle.php?act=view&id=1293
CC517 發表於 2019-5-29 05:07 PM
我讀小學時, 年年學校和屋企都係 "哈囉喂" 萬勝節用十幾磅以上南瓜做燈, 同橙燈一樣做法! 做好放係門口, 到萬勝節個晚, 就有好多小朋友黎拍門問囉糖果 ! 開心又好玩 !
金币就洗 纸币洗完好容易沾埋几张一齐噶
大啦叭 發表於 2019-5-29 08:33 PM
我可以証明, 加拿大的20蚊紙, 可以入洗衣機和乾衣機, 一d事都無, 我唔小心..試左...5蚊紙就無咁好采啦!
甘即系你识整哦,不妨整返个,你果边嘅橙都几大只,应该容易落手
lhy92725 發表於 2019-5-30 11:09 AM
都有細橙既 ! 不過...很多野, 乜都大過人, 又唔係好吃過人...