返回列表 回復 發帖
猫姐、这边睇医生、唔系你話怎就怎过呀、样样都要排期、有的唔紧急个手朮、周時都要等上大半年的。
隨意1678 發表於 2016-11-24 02:36 AM

香港公立醫院都好似係咁,不過急症就好快搞掂!!

即係就快可以照囉喔!! 祝你快快搵到病因!!!

啦叭兄 你好、对上一日咩都唔准食、只系准饮鸡湯或啫喱、还要饮五公升泻水、泻到你死死下、唉!
隨意1678 發表於 2016-11-25 02:50 AM

咁照腸內規鏡手術,係要瀉清先睇得清楚既!!!

各位太空吹水勇士 早晨!!!

Grace 姐好! 澳洲人人都有国民保健,不过急症室要等护士先分类。
做手术国民保健就要排长龙。私人保险就快D,一样要比部份费用。

有D人计过,买唔买私人保险都同私人全费花费冇大区别。 ...
大啦叭 發表於 2016-11-25 07:09 PM

啦叭師傅 早晨!!!

要做手術,最怕就係要等,不過制度如果係咁,都冇辦法!!!

grace 姐 午安、因我這邊係全民免費醫療(醫保都唔使買)、唔理你做咩、都系完全免費、所认就要排甘久啰、你地話西都系还要比一部份錢、的人免得就免、所以就快的啰、美國都好多人過来這边做白內章手朮、因平過美國好 ...
隨意1678 發表於 2016-11-26 04:24 AM
加拿大都係、你去睇急症、就咩都唔使等、不過有次我舅仔还有二日就去照、但痛到頂唔順、去睇急症、比個医生話我地的唐人唔想等而睇急症、比我老婆嗎乂它。 ...
隨意1678 發表於 2016-11-26 04:37 AM

隨意大哥 下午好!!!

咁即係全民免費醫療都有弊端囉喔!! 身體有事,無論大小,都最怕係等,當局有冇改善既方案呢??!!!

其实美国会唔 会系甘嘅医疗制度呢
lhy92725 發表於 2016-12-7 10:47 AM

貓貓 早早晨!!
美國醫療制度 唔同,係健康保險制,私人或受雇機構向健康保險公司投保,你或者受雇機構可以選擇投保不同保險計畫,保費就不同,保險公司所付醫療開支比例亦會因此而不同。

甘即系随时都可以去睇医生,随时可以做检查?只不过要比嘅钱因应你买的保险额唔同而比唔同嘅费用?
lhy92725 發表於 2016-12-9 10:13 AM

貓貓 早晨!!!

呢度 醫療保險計畫,一般為雇傭關係雇主及員工設計,通常雇主會俾大部分保費,員工負責保費部分,雇主會在發薪時扣除。如果冇野做,就要私人投保。私人投保計畫通常保險範圍機構投保優厚,保費亦會相對較高。所以如果失業,或者只做兼職,醫療保障就好有問題。較具規模或者政府機構,醫療保險福利亦較好。好既意思,係保險計畫包含幾乎所有專業(專科或者家庭)醫生,病人要俾既比例醫療手術、診療及藥物費都會很低(通常 1: 10)。

至於,係唔係隨時睇,除左急症,直接去醫院急診部,或者一D 24 小時診所,其他都要先同家庭醫生預約,家庭醫生,有D係自己開診所既一般科醫生,有D係隸屬區域醫療中心(呢D中心,有一班屬於一般科既醫生,同埋有一般科需要既設備,驗血、X光...等等)既一般(內)科醫生,有需要睇專科,要由家庭醫生寫紙,再同專科醫生預約時間,專科醫生睇完驗完,有需要先可以排期做手術。我個手腕手術就好快,禮拜一、二睇完家庭醫生,佢寫紙(自己去預約睇專科,都得,但係保險未必俾錢)睇專科,跟住個禮拜四就排到期睇專科醫生,因為手術好明顯有需要,跟住就排到下個禮拜二做手術,前後8日就搞掂!!!

Grace 姐 晚上好!
呢边都有私人医疗保险。 但自己要比差额,手术排期快D,仲可以选埋手术医生添。
最后一点系买佐保险后,唔知道以后生个种病属唔属于保险里面。 ...
大啦叭 發表於 2016-12-9 06:51 PM

啦叭師傅 中午下午好!!!

呢度 一般都可以自己揀家庭、專科或者手術醫生,連麻醉師都可以揀,但係時間就要就得到;不過如果係緊急入院,就要接受醫院安排!!!

生日太空貓 下午好!!!

新一周快樂!!!

太空貓 下午好!!!

周末日快樂!!!

太空貓及所有貓迷 晚上好!!

因為忙搞遊戲D野!! 在此補祝大家冬至快樂!!

Grace 又嚟賣廣告啦!!

有興趣,隨時歡迎閣下光臨指教!!

【聖誕新年久久樂】之參加者,若為11月獲發糧餉者,無需報名,其他參加者,請在遊戲開始前(122323:59分前)報名!!

報名回帖格式: 我要參加【聖誕新年久久樂】遊戲。

星馬新聞>>閑談時事新聞>>帖內,【聖誕新年久久樂】遊戲詳請:

所有貓、啦叭師傅 下午好!!!

聖誕快樂!!!

太空貓 好好好!!!

新年快樂!! 事事順心!!!

太空貓 下午好!!!

祝福隨意兄身體早日康復
CC517 發表於 2017-1-12 10:22 AM

太空貓 晚上好!!好久不見!!!