返回列表 回復 發帖
甘可唔可以去美國睇啊?
lhy92725 發表於 2016-11-13 10:03 AM

貓貓 下午好!!!

梗係可以啦!! 不過要俾錢!!!

啦叭兄 你好 真系要慢慢养生、少食多飱、食多少少就肚痛了。
隨意1678 發表於 2016-11-14 02:44 AM

隨意大哥 好!!!

有冇試過針灸或者腳底按摩呢??!!!

失蹤太空貓 早早晨!!!

感恩節 我搞 火雞活動呀!!不過你一定唔會嚟玩啦!!!

即系留系加拿大睇,一分钱都唔使出?
lhy92725 發表於 2016-11-15 03:41 PM

貓貓 早早晨!!!

加拿大實行全民醫療免費保險制,加拿大人睇醫生係免費嘎,不過羊毛出在羊身上,加拿大人入息稅、銷售稅、營利稅...等等,就好高啦!! 所以未退休既加拿大人,有D條氣就唔係好順!! 但係佢地應該想下,到佢地退休,可以享有同等福利!!!

呢D要去唐人街搵中医馆,仲要系信得过果D先得哦
lhy92725 發表於 2016-11-15 03:41 PM

美國呢度,中醫醫生通常唔喺醫療保險受保範圍,所以除非你真係神醫,又或者你行醫只為興趣,做中醫係冇法生存既!!!

其实养生有意派叫命门派。 即系养阴补肾。
平时要增加肾气,可以放个暖水袋在后腰处。气足时成个背脊都暖晒。
大啦叭 發表於 2016-11-15 06:05 PM

啦叭師傅 早早晨!!!

咁到底邊度係命門呀?? 搞掂個命門咪長生不老??!!!

grace 姐好、因為系長胃問題、只要找到出血点就好以医了。
隨意1678 發表於 2016-11-16 03:42 AM

隨意大哥 下午好!!!

希望你盡快搵道出血點啦!!平時練下太極會唔會有幫助呢??!!!

太空貓 晚上好!!!

貓貓、啦叭師傅 晚上好!!!

Grace姐 好! 中医话左肾右命门,将双肾分开。双肾就在后腰果个位置道,中间又有个命门穴位。
其实,肾生气。气足就会从腰部一直上头。
反正记住后腰就系命门就得嘞。 ...
大啦叭 發表於 2016-11-17 07:21 PM

啦叭師傅 晚上好!!!

所以係唔係做好多D呢D運動呀??!!!

最难学就系行路。
太极拳有话:松抬腿,无力放下。就好似着潜水蛙掌鞋行沙滩一样,腰用力。
大啦叭 發表於 2016-11-17 07:13 PM

真係唔係好明!!!

各位好
隨意1678 發表於 2016-11-18 02:50 AM

隨意大哥 早早晨!!!

今日好唔好D呀??!!!

太空貓 下午好!!!

Grace 又嚟賣廣告啦!!!

詳情請按以下連結!!!

【感恩節】《骰寶遊戲》詳情按此!!

太空貓 中午下午好!!!

啦叭兄 你好、今次去都系照胃和大肠鏡啫、如找唔到、又要等專家的意见了、有時的病就系这样等死的。
隨意1678 發表於 2016-11-23 02:50 AM

隨意大哥 晚上好!!!

唔好悲觀!! 一定有辦法嘎!! 多多保重!!!

grace 姐、我唔係悲觀、我只不过讲这边的医院制度就系咁、你等唔到就病发、要去睇急症、但巳太迟了、所以就瓜得了、人人如是、好多有錢人唔等得、就过美国睇啰。 ...
隨意1678 發表於 2016-11-24 02:25 AM

隨意大哥 晚上好!!!

原來有咁既事?? 我地呢度係保險制,保險俾約9成幾醫療費用。所以病人要俾部分費用。不過通常排期好快。我手腕先睇家庭Primary醫生,隔5日度,見專科醫生,禮拜四睇完專科醫生,隔四日就做手術!!點解你地要等咁耐呢??!