返回列表 回復 發帖
一DD人啦,有D人未有準備甘快要BB
lhy92725 發表於 2015-4-26 09:47 PM
要感恩架...雖然未有心理準備,但係有時好天意弄人,唔想要時就黎,到你想要就生唔到...
台灣人,要用華文同他溝通
lhy92725 發表於 2015-4-26 09:48 PM
華文...據我所知,馬來西亞會咁稱呼。
大陸會叫做普通話或者直接稱為中文。
台灣人多數會稱為國語。

我見遊客問佢講咩話,大陸人最鍾意叫:我講中文...

中文係用寫來表示...佢一咁講,就表示佢後中國大陸人啦。
反而北方如北京或者上海,如果佢係有錢,咁佢D仔女會讀好好嘅學校...
咁我問佢D仔女講咩話果時,佢D仔女就會講:I speak Chinese...
其實我一般是稱呼國語嘅
不過呢度各個國家的人都有
講華文比較清晰
lhy92725 發表於 2015-4-26 09:57 PM
我意思係真的遇上遊客,這一句說話便大概估到佢從那裡來。
各位 晚上好
貓貓早抖啦
貓貓午安。
魚兄今日甘早收工啦
lhy92725 發表於 2015-4-28 03:40 PM
今日放假呀。遲D五一就好忙啦...
我有個澳洲朋友,問過我幾次點睇到美劇
我給她的網址她都話吾得,我就吾明咯
lhy92725 發表於 2015-4-28 01:45 PM

莫非果邊封咗唔俾入強國網站?
tvbkk123 發表於 2015-4-28 02:15 PM
會有好多可能喎,
有可能係佢自己個 firewall Block 左個網站...
有可能你俾嘅網址 block  左其他地方嘅 IP...
要佢試吓先知係咩問題喎...
五一我可能會落香港一轉
lhy92725 發表於 2015-4-28 04:01 PM
住幾日定即日返?
太多可能性了,我都吾知,我知嘅網址都比曬佢地咯
lhy92725 發表於 2015-4-28 04:02 PM
其實睇怕佢都唔會DOWNLOAD,如果係會簡單D...
失明人士問點睇美劇...
Pedestrian_A 發表於 2015-4-28 05:03 PM
用脷睇...等我搵吓D新聞先。
叫佢打電話問網絡公司
tvbkk123 發表於 2015-4-28 04:28 PM
打去問都冇用,分分鐘可能會係D網絡公司 block 咗添...
失明人士問點睇美劇...
Pedestrian_A 發表於 2015-4-28 05:03 PM
講明先:慎入...

小斌斌遭挖眼 伯娘列疑犯
2013年09月04日
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20130904/18407792

植義眼後開心回鄉過新年
小斌斌快赴京讀書 想學唱歌和武功
2014年02月02日
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140202/18612734

【深圳直擊】裝義眼康復理想 小斌斌興奮:「要讀大學」
2014年08月07日
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20140807/52771206

重點係...

去年被挖走雙眼的山西男童小斌斌(郭斌),昨日到深圳試用俗稱電子眼的舌頭導盲儀,憑着在舌頭上的儀器,他不單可以行直線,也可以認出簡單文字、數字、形狀等,他亦表現十分興奮,聲稱要學讀字、讀大學。

已經6歲的小斌斌今早在父母陪同下出席醫院的記者會,他表現十分興奮,坐在椅上搖來搖去,不時伸手摸來摸去。主診醫生林順潮將裝有微型數碼相機的眼鏡戴在小斌斌頭上,並將接收訊息儀器放入他的口中,然後即場示範。醫護人員擺放不同數目的球,小斌斌「看」到波的數目,準確說出答案,亦能「看」見放在他前面的「人」字及其他簡單形狀。
小斌斌其實算幸運咯
lhy92725 發表於 2015-4-28 10:03 PM
當時我睇到都呆左,係因為真係有人做得出...