返回列表 回復 發帖
如果有效大家又覺得好嘅,長期就無所謂遮,唔好嘅就要換架啦
lhy92725 發表於 2016-12-5 11:21 PM
政策变唔变都唔系好重要,随大流遮。
不过家庭医生,会计师同埋律师就好重要。全靠佢哋帮你避风雨。
其實一定需要會計師幫你計數的嗎?
lhy92725 發表於 2016-12-6 09:32 PM
依家流行网上报税,不过最好有会计师帮手。 除非系打工仔式报税啦
啦叭師傅 早晨!!!
要做手術,最怕就係要等,不過制度如果係咁,都冇辦法!!!

gracechanstuart 發表於 2016-12-7 08:41 AM
Grace 姐晚安! 最近先至有新闻,D 白内障手术要等238 日排期做,D病人在轮候期间因为睇唔见跌低3-5 次。
甘D人應該上街訴求要求改革啦
lhy92725 發表於 2016-12-7 09:53 PM
澳洲人唔兴为候诊时间上街。 不过每次选举都会拎出黎讲。
甘D政客有無系甘易氹下D選民甘啊
lhy92725 發表於 2016-12-8 09:49 PM
D政客当选后通常都做唔到,所以政客D信用程度好差咖
原來E生生日呀,為咩頭先我見唔到張帖嘅
lhy92725 發表於 2016-12-9 12:08 AM
系播,寻晚都失觉添。
祝猫E 生日快乐!
貓貓 早早晨!!
美國醫療制度 唔同,係健康保險制,私人或受雇機構向健康保險公司投保,你或者受雇機構可以選擇投保不同保險計畫,保費就不同,保險公司所付醫療開支比例亦會 ...
gracechanstuart 發表於 2016-12-9 05:58 AM
Grace 姐 晚上好!
呢边都有私人医疗保险。 但自己要比差额,手术排期快D,仲可以选埋手术医生添。
最后一点系买佐保险后,唔知道以后生个种病属唔属于保险里面。
都係老左少少啫,無乜唔同。
CC517 發表於 2016-12-9 06:49 PM
唔系年年 18岁,冇老过咩
啦叭師傅 中午下午好!!!
呢度 一般都可以自己揀家庭、專科或者手術醫生,連麻醉師都可以揀,但係時間就要就得到;不過如果係緊急入院,就要接受醫院安排!!!http://s9.tinypic ...
gracechanstuart 發表於 2016-12-11 10:18 AM
Grace姐晚安!
澳洲冇买私人保险就冇得拣医生。 仲要等轮候。
私人保險一般要買幾多啊?
lhy92725 發表於 2016-12-11 09:16 PM
我冇买到。
其中一家从每周$15.00 到$ 72.00
年年80過老了
CC517 發表於 2016-12-11 11:07 PM
甘就好开心嘞喂
一周計甘大鍋啊,小數都怕長計哦
lhy92725 發表於 2016-12-12 10:17 PM
好多人计过:从年轻买起,到56十岁再用医保。其实花钱同冇买所花差唔得几多咋
呢D野我覺得就系斗長命,斗健康嘅玩意
lhy92725 發表於 2016-12-13 10:01 PM
呢D系精算师帮公司做咯事,点样计先至赚钱
其實國內嘅社保醫保基本都系甘類似情形
要斗長命你先享用多D,否則你虧大了
lhy92725 發表於 2016-12-15 10:13 PM
甘又话公务员医保最好
公務員使咩醫保,佢地仲系公費醫療報銷的
lhy92725 發表於 2016-12-16 09:26 PM
又话报消唔系十足