返回列表 回復 發帖
多謝啦叭兄.多謝貓姐关心.现在慢慢好返好多囉…
隨意1678 發表於 2016-9-26 01:34 AM
随意兄晚上好!
北面系秋季。最好系先运动下,出小小汗再饮果D茶,然后休息。
秋天是结果实季节。将体内消耗一下,保持能量流动有利重新再储存。
藥方其實咪就系幾味藥煲埋一齊飲嘅遮
最緊要簡單有效,配合膳食運動,就慢慢好架啦
lhy92725 發表於 2016-9-26 09:32 PM
药方要经过四诊(望闻问切)后得出的配伍药方。
执几味就稳阵得多。唔似配伍药方那种布阵打仗模式。
啦叭兄好、我現在都冇咩煲嘢食了、只係还食紧補血丸和少量散步…
隨意1678 發表於 2016-9-27 02:40 AM
随意兄 晚上好!
真正懂得散步:一脚落地着实,另一脚虚放在地面上。
然后慢慢将身体移到虚脚上支撑全身。
动作时全身放松,感觉身体向上拔高。动作由后腰发出。
这就是太极拳的心法,也系道家心法。
咦,呢個比較需要D耐性去練習哦
lhy92725 發表於 2016-9-27 09:02 PM
难唔难,睇悟性遮。
站立放松身唔息要用力向下,落地生根。
要诀系放松身体向上。松身向上自然就会落地生根。
学会站立,再学走就得啦。
啦叭兄 你好、真係全能老倌来咊、多謝指導…
隨意1678 發表於 2016-9-28 02:22 AM
随意兄 晚上好!
其实养生终极就系修练。
玩下玩下,就会越玩越多啦。
打下坐學下呼吸都系好嘅開始
lhy92725 發表於 2016-9-28 09:40 PM
打坐,内气不动。等于浪费时间。
肺主气,呼吸法等于练气功,心口碎大石之类。

其实修练最紧要学会【坐忘】。
即系先忘记自身存在,再若即若离甘留意体内内气流动就够啦
啦叭兄 好、呢樣嘢、我唔敢讲、越玩越多、冇恒心…
隨意1678 發表於 2016-9-29 04:21 AM
随意兄 晚上好!
其实学会发愣(发ou 逗)就够嘞。
发ou 逗,其实就系初步【坐忘】
各位好
CC517 發表於 2016-9-29 10:53 AM
猫E 架飞船实体着陆,定系投影啊。
坐忘,我中意呢個講法,暫時我仲未忘到
lhy92725 發表於 2016-9-29 09:37 PM
坐忘,其实就系将身体松透。
松透后才会察觉体内微细活动。
松透使血气流动畅顺,唔会因肌肉紧张而受到阻滞。

松透有五种状态:松柔,松静,松透,通透,空透。
前两种系气功的。
只有达到第三种状态后,才踏入丹道门槛。
原来啦叭兄係气功大師、坐糸度发牛逗就冇咩、坐糸度比个电视睇住我瞓就周時都有…
隨意1678 發表於 2016-9-30 01:48 AM
精神唔够先至会训觉。
其实睇电视都可以坐忘。
身体进入松静状态后,手指脚趾都会暖粒粒啦。
暖粒粒,就系血气流动旺盛,得气的一种表现嘞。
我就系成日手腳冰冷D
lhy92725 發表於 2016-9-30 09:54 PM
手脚冰冷米补下阴补血补气啰。
熟地黄,何首乌杞子红枣 ,白术,任意配搭煲汤。
又可以加生地黄,夏枯草,菊花先下清火添。
啦叭兄、咁都得呀!…
隨意1678 發表於 2016-10-1 02:17 AM
随意兄晚上好!
其实运动同气功,气功同丹道,都息意纸之隔咋。
啦叭兄、真係養生高人、、
隨意1678 發表於 2016-10-2 12:52 AM
随意兄好! 玩得多米知得多D啰。
杞子紅棗我基本都應該食架啦
lhy92725 發表於 2016-10-2 10:58 PM
其实补未必达到预期效果。边清热去湿边补反而更家加好
啦叭兄好、都要有恒心先得呀、我就冇咯…
隨意1678 發表於 2016-10-3 01:51 AM
随意兄好! 留心比恒心更加重要。