返回列表 回復 發帖
近来都无去过啦
lhy92725 發表於 2011-4-30 08:06 AM
早啊!
工党政府使凸晒哋预算,依家成日话紧缩银根,边到有钱?哎
唔黎好过黎哪
張票係5月2日嘅
CC517 發表於 2011-4-30 10:00 AM
喂!写票果个犯规啦,无钱唔出得票嗝,推迟日期唔怕被人告啊?
唔通两地法律唔同?
貓有一個舊同事, 移左去你果邊, 剩係生仔攞著數, 又話搵唔到嘢做, 一味响屋企做人.
CC517 發表於 2011-4-30 10:02 AM
嘿嘿!生一个仔拎$5000 澳币,我唔是华人都生啦
佢好似話賣义燒定雞蛋仔
CC517 發表於 2011-4-30 11:02 AM
我就知道有哋人在自己的车房到做食品,拎去寄卖啦。
如果唔好彩被卫生帮查到。。。。。哈哈。。
小笼包、粽、韩国冷面?
有时以上食品就是在那里黎咯。。。佢哋入成十几包大袋面粉,唔通自己食咩。。。
澳洲卫生帮好犀利咯,上门检查你、你出钱!唔过关,约定下次时间再检查。就再收你钱。
碗碟摆在地下都唔得啊。更何况小强之类?
我有个同学话想整个BBQ小餐厅
lhy92725 發表於 2011-4-30 05:45 PM
依家咁唔好的市道仲入行?够晒勇,实是好多女(越南话“钱”)啦。
最近银行水浸,还钱存款大增,无人想贷款做生意。。。
她老公话想博下喔
lhy92725 發表於 2011-4-30 08:34 PM
是烧腊定是。。。
睇地头啦,有哋埠有三四间烧腊铺,斗参懵。。。哎,唐人真是好钟意内斗咯
悉尼同雪梨唔同译法,无所谓啦。同会计师见过面。市道真是好淡。跟住问会计师,点解唔见哋人卖铺呢?他话,如果卖铺,敢都要揾野做呷。维有定硬上,吊住先啦,希望。。。。
在澳洲地,最勤力做野果个就是老细喇。在餐馆拾头拾尾果个多数是老细。两日比租两日比人工两日自己袋仲有灯油火蜡。。。。祝佢哋好运啦!
真是够勇啦!不过要计好哋电费,升得咁利害。。。
好人流有生意就得啦。。。华人都好聪明咯
其实餐馆有生意的话,真是攒快钱咯。有个朋友在唐人街food court 里面做,一年就可以还本了。。。
隔离唐餐外卖铺头,就是请鬼婆接单的。。。有个挡箭牌,放便好多咯
做零售生意唔同打份工。许多行估惑的人咯!

食完大半先至话多落盐唔好食就是小事啦,有哋仲话有小强、头发、乌蝇等等。听见你都烦啊。

黎澳洲初期,我就听过话去大商场买新衫去party,唔剪价钱牌。玩完后就退货。哈哈!仲好过租啊。。。
见仁见智啦