返回列表 回復 發帖
點同呢,他是老闆,自己生意
CC517 發表於 2017-4-14 11:39 PM
自己生意都要睇报社面色做人.
佢比少D 报纸就唔够卖,D 客乍型。
比多D 又买唔晒,退得多,跟住就比佢cut down supply
告佢歧視你
CC517 發表於 2017-4-15 05:28 PM
佢口大,我口细。超市早就有报纸杂志卖,投诉有咩用播。
甘你個檔口又多D其他搞作咯,做生意系要變下花樣架啦
lhy92725 發表於 2017-4-15 07:54 PM
毛利越来越低,揾食艰难嘞
7仔有魚蛋、獅子狗賣,易整又好食,試下啦
CC517 發表於 2017-4-15 11:02 PM
呢边7 仔比人告,话比人工低过法定行规
蘋果都成日比人告啦,其實無咪嘅
lhy92725 發表於 2017-4-16 09:10 PM
系7,11 .连锁店。franchise business
即係比個喻,大集團一定有D野比人告下嘅
lhy92725 發表於 2017-4-17 10:05 PM
竞争甘大,好多人都寜愿cash in hand,唔打正税咖啦
呢度D 7-11 好多人賣魚蛋、燒賣唔平架十幾皮一碗,仲幾多人買下喎
CC517 發表於 2017-4-17 10:42 PM
呢边7 - 11 +油站 ,好多印度巴基斯坦留学生打工。十几二十年前系大陆人做。
我地呢邊嘅7仔都有架,pizza,fried chicken,meatballs,hot dog,我見好多學生幫襯
Pedestrian_A 發表於 2017-4-18 07:32 AM
周日出sydney city,主路修轻铁,唔少商店关铺!
又D 新出商店出现:精美文具,糖果,即食杯面,电话饰物集于一家。
呢邊D報紙都有賣雜誌、水、火機同公仔,有啲賣埋利士封
CC517 發表於 2017-4-18 11:03 PM
我哋都卖六合彩,彩票,文具,生日卡季节卡。烟价越来越贵,卖少好多。
甘即係熟食都系唔得嘅
lhy92725 發表於 2017-4-18 11:19 PM
热食可以卖 meat pie. 自助式 coffee machine 通常都难赚钱。
煙仔就理應點都有客仔幫襯嘅哦
lhy92725 發表於 2017-4-19 09:24 PM
烟仔成 两百文一卡,八包,每包25 支装。
成一文一支烟播
但戒煙嘅人依然唔多架
lhy92725 發表於 2017-4-20 09:23 PM
讲真啦,吸烟系穷人的享受!
有钱人享受多多,靓屋,靓车,游艇,飞机。。。。。
咁鬼貴吸來做乜
CC517 發表於 2017-4-20 11:59 PM
甘吸烟又好过吸毒播,我都见到D鬼仔吸到忽忽哋。
吸毒唔係仲貴啲咩
CC517 發表於 2017-4-22 03:44 PM
我未掂过,真系唔知道乜价播
鬼都无办法,瘾系最难戒嘅
lhy92725 發表於 2017-4-22 05:12 PM

记得有位澳洲总理就话年青时试过