返回列表 回復 發帖
我地呢度呢幾日既天氣:

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
KK兄晚上好。
KK兄午安.
掌門都無加公仔哦
lhy92725 發表於 2015-2-7 04:59 PM
咩意思要加公仔呀?
美國養細路應該便宜好多
lhy92725 發表於 2015-2-7 10:14 PM
一的都唔便宜. 如果你能夠攞到政府補助當然係好便宜啦.

KK兄晚上好.
點先羅到政府輔助
lhy92725 發表於 2015-2-7 11:12 PM
(舉個例)你去打唐人工, 大部份出現金, 唔報稅(收入). 政府唔知你收入幾多. 好多有錢人大把錢將自己講到好窮, 政府會補助你. 細路讀書唔使錢之外, 連平時買餸既錢都有政府出(呢啲起美國就叫糧食劵). 細路仔飲既名貴BB奶或奶粉有政府幫你出, 所以啲奶幾貴都大把人買, 安份報稅既人反而唔一定買得起. 呢個世界就係咁.
差唔多係咁話啦.
KK兄早晨.

香港而家啲新樓,賣幾百萬,夠膽死比半個浴缸你,死未?
perfectman 發表於 2015-2-8 11:12 AM
都叫做有半個浴缸比你企下, 好過勿都冇.
我記得有個移民咗去美國嘅朋友講過,
如果家庭年收入唔到三萬美金(唔係好肯定個數),就可以去申請政府補助。從懷孕開始就可以去領取政府發放的奶票和購買水果、維生素的購物卡。而且孩子出生以後提供的奶票更多 ...
perfectman 發表於 2015-2-8 08:00 AM
所以好多人就係成群細路仔啦.
一人一個講法哦
lhy92725 發表於 2015-2-8 09:26 AM
佢地都講得啱架.
政府補助基本生活,如果你想要去旅遊和做其他的東西. 不可能發生..
美國人肥屍大隻, 食物券只夠填飽他們的一部分的胃.  做廢柴等政府養住在普通生活水平, 早死早著! ...
Pedestrian_A 發表於 2015-2-8 03:45 PM
呢啲係其中一部好食懶做既人, 另一部份係有錢人唔報稅仲攞政府補助, 去遊行揾其他人幫手買機票唔會用自己名, 政府查就話朋友請. 年中省埋唔少.

一位報足稅既人年收入4萬:
- 年尾只報2,3千元收入. 政府退回成萬元.
- 實袋起過4萬落袋.
- 申請政府粮食劵 (每个月有幾旧水用).
-
一位報足稅既人年收入4萬:
- 實袋唔夠3萬落袋.
- 每月食自己.

呢個就係美國社會現像. 唔到你唔服.
嗰啲唔報稅既人既錢起边度黎? 咪起報稅個啲人身上面黎囉.
我份工係要報足稅啊, 冇法.