返回列表 回復 發帖
各位早午晚好.
後院D植物長成點啦
lhy92725 發表於 2016-6-4 10:08 PM
都唔錯咯. 啱啱種咗冇幾耐, 正在生長緊, 今日唔得閑. 得閑影啲相上黎睇下.
甘得閒吹水仲話唔得閒?
lhy92725 發表於 2016-6-5 12:15 AM
貓貓早晨. 嗰時等緊啲細路著衫準備出門既野, 未有時間吹多幾句咯.
掌門 午安、我的才見到少少出…
隨意1678 發表於 2016-6-5 12:56 AM
隨意兄晚上好. 我啲豆類就大多上架咯. 啲瓜類就仲未, 不過都有幾块真葉咯. 你嗰邊氣温比我呢邊咯低, 所以可能慢啲.
吃過晚飯啦,今日去佐邊度玩啊
lhy92725 發表於 2016-6-5 09:19 AM
一早食咗咯. 今日去咗個公園度BBQ.
唔系種菜快收成D咩
lhy92725 發表於 2016-6-5 09:20 AM
種菜係比較快有得食. 我最先種既芫茜都食咗幾次咯. 依家種緊啲生菜和椰菜花, 希望六月尾至七月初有得食啦. 因為我係用啲花盆黎種, 要等啲生菜食完就用返個盆黎種菊花啱晒.
系地到種好似比較好吧
芫西你地會當菜甘煮黎食架?
lhy92725 發表於 2016-6-5 10:33 AM
块地度種咗蕃茄, 辣椒, 秋葵。 冇地方種咯。 唯有用花盆種住先咯。 反正啲菊花又未有咁早種。
掌門 晚上好
chan200308 發表於 2016-6-5 10:50 AM
陳sir晚上好.
秋葵哦,呢架應該系收成嘅時候哦
lhy92725 發表於 2016-6-5 01:57 PM
呢度未得咁快, 依家先啱啱種落無幾耐架咋. 起碼要到七月至有得食.
因為你所有的錢用在地下室擴建
Pedestrian_A 發表於 2016-6-5 02:51 PM
神王甲早晨. 冇法啦, 有咁多人住起度. 又伊伊啦, 失蹤咗既檸檸啦, 水晶啦, 心弦啦, 天后啦.....唔擴建點得呢?

Pedestrian_A 發表於 2016-6-5 02:51 PM
屎威!
地下室屬於潛建
lhy92725 發表於 2016-6-5 03:59 PM
我間係合法既.
KEN兄週日早晨好!
巧開來 發表於 2016-6-5 07:33 PM
開來兄晚上好.
掌門起身未啊
lhy92725 發表於 2016-6-5 09:12 PM
8點半起咗身. 買咗早餐返黎食埋順便去后院影咗幾張相上黎分享下.

今年啲瓜菜都生長得幾好. 希望到時樣樣都好收成啦.

呢啲係生菜, 豆(唔知係勿豆, 細路仔啲同學既婆婆比既), 椰菜花, 小黃瓜, 南瓜(用來同小黃瓜拼接, 到時只有小黃瓜).

呢度有豆角(自己上年留既種子), 仲有啲不知名既豆, 有冬瓜(準備和南瓜拼接, 到時只留冬瓜), 有苦瓜(到時又要同南瓜拼接, 只留苦瓜).

呢度有茄子.

呢啲係蕃茄.

呢度有生菜, 蕃茄, 秋葵.

呢啲係細路仔啲同學既家長比既豆, 我唔知叫勿名.

呢度有辣椒, 啱啱摘過心.

日本小南瓜.

椰菜花.

係咁多瓜菜咯. 等待緊收成.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件