返回列表 回復 發帖
所有公司都有
Pedestrian_A 發表於 2016-3-27 09:22 AM
唔一定, 有啲公司員工上厠所要自己帶厠紙, 冇咖啡, 冇水飲, 有啲甚至冇糧出.....
有啲公司員工上厠所要自己帶厠紙that's hk!
Pedestrian_A 發表於 2016-3-27 09:33 AM
我諗其他國家好多公司都係食自己既. 唔係間間一樣有呢樣有嗰樣既.
掌門好
satoshi23 發表於 2016-3-27 10:45 PM
水晶晚上好.
我地公司一個月每個人只派一個卷紙
無咖啡,只有白開水
lhy92725 發表於 2016-3-27 09:35 AM
貓貓晚上好. 有一卷紙唔錯咯.
KEN兄週日好!
巧開來 發表於 2016-3-27 01:26 PM
開來兄晚上好.
我這裡法例規定廁所有廁紙
Pedestrian_A 發表於 2016-3-27 02:41 PM
加拿大福利好係人都知啦. 我呢邊冇啲咁既法例. 好多公司連厠所都冇, 要同其他公司share個厠所. 有啲公司唔會有茶水間, 冇洗手間架.
我呢間公司都系一層一個公共衛生間的
lhy92725 發表於 2016-3-27 10:52 PM
除咗啲新建既樓宇可能每個單位都有厠所外, 啲廿中土日舊樓唔一定有架. 可能每層先得一個. 每層樓既公司都要共享一個厠所.
我呢度嘅米系甘咯
我聽聞天河高級商圈果邊嘅寫字樓現在都是這個格局的
lhy92725 發表於 2016-3-27 11:06 PM
高級寫字樓都仲係咁? 又落后咗啲喎.
咁都好過冇.
一陣先出去. 吹下水先.
打埋入管理費裏面嘅
lhy92725 發表於 2016-3-27 11:22 PM
咁一定咯. 大厦管理處唔會咁蠢既, 一係租金度算埋入去, 一係管理費度收埋.
電梯使用費我就唔知啦. 我諗都係起啲管理費度比埋架啦.
有D系另外外列開嘅,如果是中央冷氣,就一般在管理費到包括埋
lhy92725 發表於 2016-3-27 11:31 PM
妳做會計方面可能清楚呢啲細節. 我地就唔清楚啦. 不過我公司上星期換部冷氣, 要10幾萬, 全部公司自己出.
租之前已經有冷氣. 但好舊, 成日壞, 要叫啲修冷氣既公司黎修. 過唔到一個星期又唔得. 所以公司先决定換咗佢. 同管理處溝通, 佢地話係部冷氣係我地公司專用既, 我地公司要負責維修更換.
我地以前公司起同一棟樓樓上, 部冷氣又係成日壞既, 後來自己換咗, 唔夠一年要搬落樓下(依家既辦公室), 又係同一問題. 又係自己出錢更換, 希望唔係換咗唔夠一年又搬啦.
掌門 週日好
hungyu 發表於 2016-3-28 03:00 AM
隨意兄晚上好. 你棵日本芍藥發芽未呀?