返回列表 回復 發帖

100年前的香港一元

1912年的一元,當年已經是一個普通人半個月的工資
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
由左至右,今天的,40年前的,100年前的
一元以前叫"大餅",它真的幾大個
话时话,几靓嘅哦
條骨都無佐lu
50年前的10元
40年前的5元紙幣,這裡用過的人不會多吧?
五粒鈕姑姑,你件衫同張5元紙,貓亞婆都有
外星貓E生
五粒鈕姑姑,你件衫同張5元紙,貓亞婆都有
CC517 發表於 2017-5-18 12:30 PM
阿婆件底衫其實好普通啫,唯一特别的是我自己用手鎖鈕門
和用左較大粒(30號)的魚眼鈕(一般大襟底衫只用20-22號鈕)
貓亞婆是誰?可否介紹下我認識呢?
哈哈 这个帖子有意思
40年前的5元紙幣,這裡用過的人不會多吧?
底衫五粒鈕 發表於 2017-4-27 09:45 PM
我用過
型 英 帥 靚 正
阿婆件底衫其實好普通啫,唯一特别的是我自己用手鎖鈕門
和用左較大粒(30號)的魚眼鈕(一般大襟底衫只用20-22號鈕)
貓亞婆是誰?可否介紹下我認識呢?
底衫五粒鈕 發表於 2017-5-18 03:53 PM
亞婆升仙了所以見到你的東西就記起亞婆
外星貓E生
亞婆升仙了所以見到你的東西就記起亞婆
CC517 發表於 2017-5-18 11:58 PM
原來如此............
我用過
chan200308 發表於 2017-5-18 09:17 PM
證明你吾算年青人,70年代5元差不多=今天百幾元了
證明你吾算年青人,70年代5元差不多=今天百幾元了
底衫五粒鈕 發表於 2017-5-19 03:50 AM
國王頭像斗零同一仙紙幣我都用過仙用嚟交水費尾數.

70年代5元冇=今天百幾元咁多, 大約60元左右啦.
型 英 帥 靚 正
嘩...唔怪得會叫大餅啦...
原來真係咁大個...