返回列表 回復 發帖

求救!開唔到外置hard disk

啱啱換咗新電腦,所以就用外置hard disk將舊電腦嘅資料搬到新電腦。初初新電腦都讀到隻

hard disk,但係超慢!(

hard disk係USB2.0,預咗比3.0係慢啲。但我用別一隻2.0嘅

hard disk,搬同一個幾G嘅檔案,係幾分鐘同差唔多兩個鐘。

)

呢幾日直頭讀唔到隻

hard disk(如下圖),我試過插唔同嘅USB插頭﹑換USB線﹑插舊電腦,都唔得。

請問各位高手,細佬隻

hard disk發生咗咩事?有冇得救?同埋點解新電腦點解會讀得咁慢?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
是否 2.5" Hard disk ?
如果係試 2.5" 或 3.5" Hard disk->試插主板后另一個 USB port.
如果係試 2.5" Hard disk 試用 USB Y cable 插去 PC 2 個 USB port.
2# cykwok 係3.5'',

拎電要用插蘇嘅。

想問隻HDD咩事?

九成有bad sector,多数救唔返
4# 850605weng

HDD入面啲嘢,我搵咗好耐,依家已經搵唔番。

雖然您話多數整唔到,但都想盡力試下。
請問我可以點樣試下整?
我知網上有好多方法,但唔敢隨便試。

唔該!
你仲可以見到個硬碟, 仲有希望, 起碼唔係死哂.
快D 裝 recover tool 救返D FILE
6# luklukluk 但都睇入面嘅file…
請問有冇啱用嘅

recover tool介紹下?

你先可以用一些FREEWARE,睇下搵唔搵到D File

1) http://www.easeus.com/data-recovery-software/
2) http://pcsupport.about.com/od/fi ... covery-programs.htm

你慢慢試下。 我之前都有試過壞HDD既痛苦,希望你可以成功recover.
8# luklukluk 好多謝師兄提供嘅資料!
因為我隻HDD入面有700~800G嘅資料,而EaseUS Data Recovery免費版只係可以2G。咁我諗唔係咁啱用。唔知有冇理解錯?
至於17 Free Data Recovery Software Tools,入面有好多Software。請問邊一隻啱我用?唔好意思,我睇完之後,都唔知用邊隻好。
8# luklukluk 好多謝師兄提供嘅資料!
因為我隻HDD入面有700~800G嘅資料,而EaseUS Data Recovery免費版只係可以2G。咁我諗唔係咁啱用。唔知有冇理解錯?
至於17 Free Data Recovery Software Tools,入面有好多Sof ...
Niko_Kwan 發表於 2014-10-11 12:24 PM
试下HDD Regenerator整下bad sector。成功咗再用Recuva搵返d file
最緊要你用左之後,搵唔搵到你D FILE,
如果搵到即係有得救。
咁到時你可以諗下係俾錢買SOFTWARE,定係搵CRACK版

10# 850605weng 我依家試緊用HDD Regenerator 免安裝,我應該擇

可啟動USB隨身碟,定

可啟動CD/DVD?

11# luklukluk 請問您嘅意思係,用完

Recuva之後,都唔一定救到我啲file?

10# 850605weng 我依家試緊用HDD Regenerator 免安裝,我應該擇可啟動USB隨身碟,定可啟動CD/DVD?
Niko_Kwan 發表於 2014-10-14 10:01 PM
睇下呢条link:http://hddregenerator.net/hdd-regenerator-works/。仲有呢条link有crack版:http://www.softwaredon.com/2014/ ... full-and-final.html。你要有心理准备,分分钟需要几百粒钟先行完。祝你好运

14# 850605weng 喺第一條link,「Starting the HDD Regenerator」度,叫我去“Regeneration / Required” option,但我都搵唔到。
唔知係咪上面嘅Regeneration?但又好像同佢之後請嘅接唔到。