返回列表 回復 發帖

[狀況更新]馬拉巴栗 Malabar chestnut (發財樹)

馬拉巴栗(學名:Pachira aquatica,英語:Malabar chestnut),又名發財樹、美國花生、瓜栗,屬木棉科馬拉巴栗屬的一種植物。這個屬的名稱改自蓋亞那語,意思是「在水中」。馬拉巴栗原産於中美洲及南美洲。

原先買返黎有5條

今日發現枯左1條 拎左死左果條出黎 之後換埋個儲水盆 希望可以重現生機

我諗以下呢條都凶多吉少...

有冇版友有種過馬拉巴栗既心得 / 遇到一樣種死既情況?

15/11
死左一半 剩餘生長穩定

dororo師兄`見都未見過, 但圖看似我種D富貴竹的支幹

評分次數

• chowold2

基本上馬拉巴栗的栽種方式是相當簡單的
"不用太費心去照顧"
在盆土方面-應採用排水快速且富含有機質的沙質壤土.若排水不良,可能會造成根細長期泡水而腐爛
日照方面-馬拉巴栗隊日照強弱的適應能力強.戶外陽光充沛以及室內陰暗角落均可接受.但若欲使期開花結果,必須放置戶外陽光強烈處.但須注意,不可劇然改變日照環境,將引發落葉.(植物皆如此)
溫度方面-由於馬拉巴利是屬於熱帶植物,故其喜歡高溫的環境,低溫亦可能引發落葉.
給水方面-馬拉巴栗事及耐乾旱的,少澆水不能問題.表土乾燥再澆水即可.若是太長澆水,且土壤排水不良,可能造成根系腐敗.
肥料部分-亦不須太長施肥.尤其時,剛換盆時,可能會因換盆時而傷及根部,故不可貿然施肥.採取扦插培育時亦同.
這種植物超耐旱 不要給太多水啦 若是光照不強不多 3-4天澆水一次可能都還閒多哦 土乾了再澆就可以 最好是多照陽光啦.

Dororo 版大,以上是轉貼某blog的答問,希望幫到你.  

評分次數

• chowold2

我覺得發財樹應該放置在強光處,而不是在戶外陽光強烈處,香港太陽太勁。發財樹會頂唔順
真匿名
dororo師兄`見都未見過, 但圖看似我種D富貴竹的支幹
亞良 發表於 2013-8-13 08:50 AM
你都係花園種棵喇 可以長到好高
你竟然未見過 有d意外 !
基本上馬拉巴栗的栽種方式是相當簡單的
"不用太費心去照顧"
在盆土方面-應採用排水快速且富含有機質的沙質壤土.若排水不良,可能會造成根細長期泡水而腐爛
日照方面-馬拉巴栗隊日照強弱的適應能力強.戶外陽光充沛以及 ...
ob51330 發表於 2013-8-13 10:07 AM
唔該哂 換盆時泥微濕 打算星期5 睇睇要唔要比水
我覺得發財樹應該放置在強光處,而不是在戶外陽光強烈處,香港太陽太勁。發財樹會頂唔順
chowold2 發表於 2013-8-13 12:05 PM
都係照光管光
thanks a lot
都係照光管光
dororo 發表於 2013-8-13 09:44 PM
照光管光可能不足夠,要佢健康生長,你要盡量放在有強光嘅地方
真匿名
This is indoor plant no need direct sunlight but bright light is necessary. We have plenty of this plants selling in United States & it's easy to take care.

評分次數

• chowold2

点解叫发财树呢,似富贵竹啊

評分次數

• chowold2

点解叫发财树呢,似富贵竹啊
hydedvd 發表於 2013-8-14 07:38 PM

呢張圖片冇晒葉,真係有點似富贵竹
真匿名
已經有生機 !

其實你盆发财树都唔錯,慢慢比多陽光,好快就好靚
真匿名
多些陽光少些水,快高長大

評分次數

• chowold2