返回列表 回復 發帖

新進的成員

,  描述: 上板後.....7/6 加了新照#8,9

以下係新買又上了板的兰花图一係有線芸的蝴蝶兰

图二係金花石斛,图三係出新芽石斛,图四係試發新苗,图五係另外一種石斛.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

盆蝴蝶兰好靚,就算冇花,睇葉都夠過引。點解你D石斛咁短卒卒,我見到我呢度D石斛都好似蔗一樣好長
真匿名
開心哦, 如無看錯的話, 图一的蝴蝶該是 Dtps. Sogo Vivien

評分次數

• chowold2

首次觀賞線芸蝴蝶兰, 很特別!

怎麼ob買的石斛只有假莖,要向難度挑戰還是另有原因?
首次觀賞線芸蝴蝶兰, 很特別!
怎麼ob買的石斛只有假莖,要向難度挑戰還是另有原因?
vandas 發表於 2013-6-7 01:49 AM
Vandas 姐 係D叶甩哂所以很平$25港元板另計$5,名字鼓搥石斛 新芽有叶

評分次數

• chowold2

開心哦, 如無看錯的話, 图一的蝴蝶該是 Dtps. Sogo Vivien
b-boomer 發表於 2013-6-7 12:05 AM
boomer兄,你好勁,咁都知道名字.对的Sogo Vivien 小形線芸蝴蝶兰

評分次數

• chowold2

盆蝴蝶兰好靚,就算冇花,睇葉都夠過引。點解你D石斛咁短卒卒,我見到我呢度D石斛都好似蔗一樣好長
chowold2 發表於 2013-6-6 10:48 PM
周爷, 那叫鼓搥石斛,開金黄色花,帶香味,身躯短小粗肥,所以叫鼓搥.

評分次數

• chowold2

來一張有花的Sogo Vivien

評分次數

• chowold2

來一張有線芸澳洲石斛

評分次數

• chowold2

ob51330師兄, 我都有一盆, 但唔知放在室內定室外,請問應唔應該改個大D盆???

評分次數

• chowold2

b-boomer 發表於 2013-6-7 12:05 AM
b爺,你好厲害,一睇就知係 Dtps. Sogo Vivien
真匿名
來一張有線芸澳洲石斛

ob51330 發表於 2013-6-7 10:00 AM
Ob爺,呢棵有線芸澳洲石斛又係你嘅收藏?
真匿名
ob51330師兄, 我都有一盆, 但唔知放在室內定室外,請問應唔應該改個大D盆???
亞良 發表於 2013-6-7 10:41 AM
良兄,你盆蝴蝶蘭應該放在有光但不是直接陽光的地方,如果溫度有2-30度C你可以放在室外
真匿名

但係點解有d有線有d冇
Ob爺,呢棵有線芸澳洲石斛又係你嘅收藏?
chowold2 發表於 2013-6-7 11:59 AM
吾係,係阿姨嘅至愛之一.