整理的诺阿都拉演讲原文
9 q( H" f$ h" ?第一部分os.tvboxnow.com4 v' \# ~3 s$ [7 V7 g5 U' d
os.tvboxnow.com. w. Y2 T0 a# u3 x, N' Q
Pengkhianatan orang Cina itu benar'公仔箱論壇: {/ J6 I9 `1 h! h: n
Pada 12 Mei, Malaysiakini melaporkan ucapan bekas hakim Datuk Mohd Noor Abdullah dalam "Wacana Post Morterm PRU-13: Bicara Kepimpinan dan Survival Ummah".TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ [9 Z# Y1 u6 ? q) \% ~
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* }* C" y* S% f
Mohd Noor Abdullah dilaporkan menyeru golongan Melayu agar bertindak dengan lebih agresif untuk mempertahankan hak mereka serta menyusun semula masyarakat, ekoran keputusan pilihan raya umum 5 Mei.
|! H* q* v" Stvb now,tvbnow,bttvb 9 q) W s; }7 v5 B( e7 Q m
Beliau membuat seruan demikian kerana orang Cina didakwanya mengkhianati ikatan setia kawan orang Melayu melalui usaha untuk merampas kuasa politik.os.tvboxnow.com- T3 I8 l. { C+ V! n
, h: z3 {& D/ V% ]tvb now,tvbnow,bttvbEkoran kenyataan itu, beliau mendapat kritikan keras pelbagai pihak, termasuk oleh Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyifatkannya mengatasi kumpulan pelampau Ku Klux Klan di Amerika Syarikat.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 S- H6 s' d, |
tvb now,tvbnow,bttvb' h' T7 E8 X, q' |1 {0 J, L
Gabungan NGO-NGO Malaysia dalam kenyataannya pula mendakwa, laporan Malaysiakini berhubung perkara itu tidak tepat, berniat jahat dan bertujuan melaga-lagakan keharmonian dan perpaduan kaum.
$ D8 B2 p3 w2 \4 M" M0 s; ^+ Ios.tvboxnow.com
5 Z, k% O; v% F$ ]6 E$ h' _公仔箱論壇Mereka mendakwa kenyataan itu dimanipulasikan oleh wartawan dan berita itu hanyalah segmen-segmen kecil yang dipilih-pilih berdasarkan ucapan penuh Mohd Noor yang berdurasi hampir 60 minit.
0 V6 P/ _" v( i3 Jos.tvboxnow.com
' M' @" P+ z' T& L1 Q& V |. QJusteru, bagi membantu pembaca mendapatkan gambaran sebenar, berikut transkrip penuh ucapannya berdasarkan rakaman audio dalam wacana itu.: W% a# m6 g$ c) a* K
s8 y% m8 y9 u3 S4 x
Di bawah ini bahagian pertama daripada tiga bahagian:TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- C- t3 U) V$ M4 F/ ]- w; m! \* P" G
. ?* m- Y B9 `' C- N, U7 w7 Ios.tvboxnow.comBenarkan saya bercakap yang benar. Tiada yang tidak benar, melainkan yang benar. Terima kasih.
+ u( n0 j: r$ B( I n
# f* Q" p) W) y Beginilah, saya mulai dengan berkata, pengkhianatan orang Cina terhadap ikatan setia kawan orang Melayu, itu adalah benar, oleh kerana mereka merancang untuk merampas kuasa politik setelah membolot kuasa ekonomi.
4 u" a7 M; j; ?- m" Itvb now,tvbnow,bttvb
( j# g& h. j' t( {* |; u Kalau ada pihak-pihak yang menyalahkan pemimpin-pemimpin mereka kerana menipu demi hendak menjaga hati dan perasaan orang Cina terpulanglah.
3 }* ^9 z; h& Y3 p/ d! j7 y! i: ptvb now,tvbnow,bttvb
5 `* n) E2 f, Z; c# Wos.tvboxnow.com Tetapi bagi orang Melayu, pantang larangnya, jangan dikhianati orang Melayu. Oleh kerana, orang Melayu bila dikhianati, dia membalas. Dan bila dia membalas, dendam kesumat dia tidak sudah-sudah.+ W2 y# Z# H0 k- U1 z5 h
# G. `$ P$ B- ~' R; n3 O# {公仔箱論壇 Saya hanya menyeru kepada orang Melayu, untuk berjihad dan memperkasakan perlembagaan dan tidak ada sesiapa yang hendak menentangnya kerana perlembagaan itu adalah persetujuan semua masyarakat di Malaysia ini.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" M, q0 g4 d6 h2 T) r
@& ]+ z" B$ ~9 q2 _$ _8 _1 @& h3 JKalau begitu, perjuangan pertama orang Melayu ialah, kita hapuskan istilah "Melayu", "Cina", "India" dan "lain-lain"... dalam otak kita sejak merdeka - Melayu, Cina, India dan lain lain.
, a9 P. ~; T7 |( e( r& a: nos.tvboxnow.com
% Z, p$ [ x$ W5 o3 @TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。Bila ada istilah "Melayu", "Cina", "India", pertama, kita mengiktiraf; kedua, kita ikut susun atur keutamaan-keutamaan.
) l/ ~3 e' _) ^1 E N! q! y0 ^' S公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& F8 b; U5 u5 G
Adakah kita letak "lain-lain" itu secara... Siapa dia, orang Bumiputera Sabah, Bumiputera Sarawak, layakkah mereka diletak di corot? Selepas orang Melayu, Cina, India, dan orang Bumiputera Sabah, Sarawak dan lain lain. Salah.
& T' G! m$ n5 S1 U( c Gos.tvboxnow.com: L7 {: d+ z3 ~2 M J0 X0 Z Q8 i
Jadi saya menyeru, istilah yang memecahbelahkan, istilah perkauman ini, kita hapuskan, oleh kerana dalam perlembagaan tiada sepatah pun menyebut "Cina", "Orang Cina", "India", "Orang India", "Malaysian Chinese", "Malaysian Indian", tidak ada langsung.
* f C% M5 J6 H1 }2 ?tvb now,tvbnow,bttvb
! V- Z0 H0 F& M: }; U9 d4 i公仔箱論壇Jadi kenapa kita boleh iktiraf? Izinkan saya menghuraikan apa yang ada, dalam perlembagaan ada menyatakan hanya empat masyarakat. Bukan kaum, bukan bangsa, empat masyarakat.
1 R2 U5 b7 h2 O/ D6 |! [( g) A" w# Q4 Y: c w& Q- [% M, `6 f
Pertama Orang Asli, mereka inilah masyarakat yang teristimewa, iaitu apa saja yang nak dibuat menurut undang-undang bagi kemajuan, baik untuk keharmonian atau kebaikan, serba-serbinya untuk mereka ini sah dari segi undang-undang.
3 t0 l1 X1 N. j- Q7 X) g0 W% ]+ FTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
: [0 B7 s3 }9 v( m+ n8 J5 \- `. YSiapa orang asli? Mereka adalah aborigines of Semenanjung of Tanah Melayu. (Mereka) Orang asli di semenanjung Tanah Melayu ini. Mereka ini saya katakan, adalah sepupu orang Melayu.* b m8 g( t( x$ Q+ Q1 P
' d" {+ K5 |" E2 v" ]# _5 [* `Yang kedua ialah, yang diiktiraf dalam perlembagaan ini, Orang Asli, orang Melayu. Siapakah orang Melayu? Orang Melayu ialah orang yang beragama Islam, bercakap Bahasa Melayu, berbudaya Melayu dan lahir di semenanjung Melayu sebelum Merdeka.
7 n" T9 }$ {, ~+ Q' W0 ~8 ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
, L, I) q- `4 k8 J4 n) Jos.tvboxnow.com Termasuk salah seorang daripadanya, orang Melayu yang satu lagi (ialah yang) tidak (Melayu), yang kahwin dengan yang Melayu (maka) anaknya Melayu.0 z) Y1 s0 x, g
. {! ?2 V$ y/ P3 x公仔箱論壇 Siapa dia? orang Arab kahwin Melayu, orang India kahwin Melayu, orang Cina kahwin Melayu, siapa saja kahwin orang Melayu, anak itu adalah Melayu Nusantara.公仔箱論壇- P d S7 [) L* t
4 X# S2 k) L* i0 U$ Q6 {Begitu juga Bumiputera. Bumiputera Sabah adalah anak cucu kepada masyarakat di bumi Sabah. Dan Sarawak pula, begitu juga, cuma terhad kepada anak perkahwinan sesama mereka. Kahwin campur dengan bukan pribumi Sarawak, bukan diiktiraf sebagai pribumi Sarawak.tvb now,tvbnow,bttvb' J c6 W9 q: s' d6 m$ q0 _0 @
9 d% p/ O5 p) R
Orang Asli sepupu kita, Bumiputera Sabah Sarawak itu saudara-mara kita. Selain daripada itu, adalah jiran tetangga semata-mata. os.tvboxnow.com8 y! z9 s' V3 A, o9 k- p
) u& P& j0 q* D0 ` R5 J) Y3 |Oleh kerana mereka datang menumpang dulu, kita iktiraf dia, kita beri perlindungan dan akhirnya kita beri kerakyatan sampai kaya raya. Maka, istilah pengkhianat itu pantang larang orang Melayu.
1 r5 \% s, n+ c/ A0 e5 R v% ~6 Uos.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb* e1 F3 c4 B6 q0 ?9 P8 \9 u
Kedua, menurut perlembagaan, sepatutnya di negara kita hanya ada satu aliran sekolah sahaja. Saya gunakan istilah ini: sepatutnya kita hapuskan sekolah jenis kebangsaan.
* n1 `' \% L! ?# ?( t7 n- Pos.tvboxnow.com
1 f; U A) F9 u" l9 J5 g. g1 r1 E, UTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。 Saya guna istilah "hapuskan" oleh kerana perlembagaan tidak mengiktiraf sekolah jenis kebangsaan. Oleh kerana adanya sekolah kebangsaan, adanya sekolah jenis kebangsaan, adanya sekolah Cina, India, dan swasta, ia memecahbelahkan rakyat.
6 c: x/ `, y1 UTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
. ^ [" [9 b4 n& [4 zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。Apakah bentuk satu aliran pelajaran? Saya katakan, zaman Inggeris itu ada government English school, sekarang patut ada sekolah rendah kerajaan, sekolah menengah kerajaan. Itu saja ada sekolah.os.tvboxnow.com7 r1 C! w2 Q# T
- J) }. V" c" W3 u1 gtvb now,tvbnow,bttvbJadi sekolah jenis kebangsaan yang ada sekarang ini, sekolah jenis kebangsaan Cina, India yang ada sekarang ini, kita ubah dia kepada sekolah kerajaan. Jenis-jenis tidak ada dah, sekolah rendah dan sekolah menengah (sahaja).7 b+ F! d; S! R2 Z6 }8 }) @# R
h% F' J5 f5 Y- o7 Qtvb now,tvbnow,bttvb Di sana, semua pelajar-pelajar belajar di satu bilik darjah, makan minum dalam satu kantin dan bermain sepadang dan gelanggang yang sama. Barulah kita boleh terapkan perpaduan dan integrasi nasional. Kalau ada yang tidak setuju, mereka adalah antiperpaduan.
$ s1 k1 Q' B; j; ]0 ntvb now,tvbnow,bttvb0 c$ U" U* |7 m! _7 m- i
Adakah salah bagi saya menyatakan sesuatu yang benar? Sepatutnya apa yang saya kata ini disokong bukan saja oleh orang Melayu tetapi oleh seluruh masyarakat Malaysia.tvb now,tvbnow,bttvb6 z' M0 ?" ^' u
b, D2 {8 U2 p6 J* G$ K* l6 d: A2 m Yang penting, bukan sekadar betul, kita berjihad untuk memperkasakan perlembagaan. Seandainya ada sekolah-sekolah yang membantah, maka caranya ialah, dapatkan perintah mahkamah, bahawa wujudnya sekolah jenis kebangsaan Cina dan India, itu tidak sah dan bertentangan dengan perlembangaan.
0 m4 ] M3 v4 d0 X1 P% \6 n
( W# p2 N( T+ U4 x, @# E. atvb now,tvbnow,bttvb Tentu adanya peguam di sini dan peguam itu boleh dapatkan perintah mahkamah. Di Mahkamah Persekutuan, lima panel hakim di sana, mengatakan, pertama dana negara, dana negeri yang dibelanjakan untuk sekolah jenis kebangsaan Cina dan India tidak ada peruntukan dalam perlembagaan.
# [0 ?5 i. q7 E3 wos.tvboxnow.com
2 R0 S% U' ] l* c Lihat Perkara 12, ada menyatakan:This shall not prejudice the right of the federal government or the state government to establish or help in establishing Islamic schools and incur such expenditure as may be necessary. TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, X/ b+ _! E3 A
1 W' `3 c' t7 W* v$ [
Bagi sekolah agama Islam, perlembagaan menyatakan boleh digunakan dana negara dan negeri untuk menubuhkan sekolah itu atau membantu sesiapa saja yang menubuhkan sekolah agama, dan mengguna dana negara dan dana negeri sebanyak mana yang diperlukan, kerana itu ada dinyatakan.
) y* `0 N3 r/ ]( m i! W$ wtvb now,tvbnow,bttvb5 m. ~$ D2 q4 U- E) N
Mana ada dinyatakan sekolah jenis kebangsaan Cina, sekolah jenis kebangsaan India ini? Tidak ada kan?! R# Y/ T3 `; z/ d
tvb now,tvbnow,bttvb" I0 a' j* D1 D4 Z
Ini, kita ini baru defensif. Apa saya katakan tadi, itu defensif. Mari kita bertindak agresif lagi. Saya katakan bertindak agresif, seperti tadi saya katakan, orang Melayu bila dikhianati, dia ada backlash. |