返回列表 回復 發帖
原帖由 polarpreza 於 2009-4-16 02:53 PM 發表
I know its the front passenger side , but there are two lower ball joint ( two different control arm . I just want to replace one first  I have 50% getting it right ar ma .
積高架車,叫個人幫你左右兩邊搖個車胎,你望住個波莊的塵冚就會見到那一個郁郁下(上下跳的)
睇的時候就小心安全情況下才進入車底
原帖由 tshek 於 2009-4-17 02:22 AM 發表

有個朋友有架 Dodge,六萬哩爆波箱,換咗,再揸六萬哩,再爆

事實証明佢哋啲波箱質素好穩定,好一致,一致地差
最快手o個架只行左三萬公里
幾好彩啊,唔洗錢有波箱換
慘!
隔離車房發生慘事
一架正在檢驗廢氣的車無故爆偈
搞到成部廢氣機都係偈油
最慘嘅係點向個客人交代
其實都唔關人事
檢驗廢氣要求汽車以2000轉運行
正常的一架車在2000轉左右又點會爆偈呢?
但係事故已發生,始終要解決
維修費由誰付呢?
結果事隔一小時後睇著架拖車將架車拖走

其實這些事發生真係天意
唯有問自己點解咁黑仔
原帖由 fly814 於 2009-4-19 08:21 AM 發表

幾好笑~! 但係覺得似係一個灰色笑話~
想深一層~!! 其實都幾可悲~!!!
係嫁
好彩嘅就唔須要錢
唔好彩的話,剛剛過左保養馬上死,真係慘,換過個波箱真係唔少錢
今日整架Mini
個客話無左手製
睇下發現條手製cable斷左
大佬2005年車
點解咁快斷,有無搵錯
之前還說chrysler的車點樣點樣差
原來Mini都唔好得幾多
真係失望

好彩叫個客換兩邊,唔係斷那條換那條,因為另外一條被我大力一拉,馬上斷了
原帖由 polarpreza 於 2009-4-16 02:53 PM 發表
I know its the front passenger side , but there are two lower ball joint ( two different control arm . I just want to replace one first  I have 50% getting it right ar ma .
今日整架02年C cLass就正正同你一樣
前面4條lower arm個balljoint都鬆
須要更換
好彩幫個客睇埋後面
原來後面兩條彈弓都斷埋
拆開車胎後發現前面迫力又到期
整整埋埋成地舊零件
個車主成個月的收入無左大半

回應 tshek 第 433 篇文章

脹唔到幾多
零件貴
今日跟架X5著engine light
check完之後發現係secondary air system有問題
檢查時發現係條50A fuse燒左
心想咁粗條fuse都斷得
一定唔會係就咁燒條fuse咁簡單
再跟下
原來個sencondary air pump死左
要成個換先得
好彩無就咁放條fuse落去試
唔係就一定燒埋
條fuse要14元加幣
一試就無埋
原帖由 tshek 於 2009-5-1 04:29 AM 發表
發生咩事,個帖竟然去到第三頁

推番上去先
無乜事,我偷懶
今日整架死人GM的van仔著engine light+engine震
讀 engine code之後發現有3個code
經檢查之後發現第8盤missfire
火咀、火咀、coil全部無事
就連獨立coil的訊號都正常
但係噴咀就無訊號到
走去睇下線路圖啦
嘩!2個插,每個插有80條線
搵左好耐
終於搵到條線了
原來條線短路
馬上自已拉條線過去試下
乜事都無
正常晒
花左3個幾鐘時間
原帖由 egrplus 於 2009-5-4 01:32 PM 發表
have you change the new version of toyota 4 runner automatic transmission fluid? the one with no dipstick? look at the all data there is ton of procedure.....
無換過喎
佢新到點先
新嘅係用WS
話明唔須要換
原帖由 tshek 於 2009-5-5 02:27 AM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=17068387&ptid=422640][/url]

不如你解釋吓點解唔須要換?我都聽過,嚇到呆咗。
這不是我說的
是原廠講的
不過我不認同
原帖由 egrplus 於 2009-5-5 11:42 AM 發表
they say life time ... but I change one hybrid they are using WS as well but it is really dirty, vw say they are life time too but when u doing a service on it.. it turn black... I don't think any oil ...
話須如此
但係站在顧客站場的確係原廠話唔須要換的,如果你話要換的話,就等如和原廠打對台
試問一間車房仔的說話又點可以和原廠工程司的說話相比
唯有死跟好了
其實我自已都係一樣換的
圍內的朋友、長期的客仔先會和他們詳談換波箱的問題,否則只會換來被人話hardsale、呃錢之類的閒言碎語
原帖由 egrplus 於 2009-5-5 11:42 AM 發表
they say life time ... but I change one hybrid they are using WS as well but it is really dirty, vw say they are life time too but when u doing a service on it.. it turn black... I don't think any oil ...
唔好話WS這樣新的油,就算係舊一些的T-4油都係一樣,黑得好快
其實放油之後再加返新油落去只可以換30-40%左右,咁換法其實無乜意思,一撻著架車,新油舊油又渾在一起。
最好都係駁部機落去,連 touqe converter 裡面的油都換埋先可以做到100%更換
連續幾日都唔知發生乜事
日日都有車要換wheel bearing
真係發wheel bearing瘟
原帖由 leucat 於 2009-5-7 02:40 AM 發表

豬籠入水,
荷包腫漲.
工一份姐
無野做的時候多的是