返回列表 回復 發帖
原帖由 kenryan1980 於 2008-11-19 01:59 PM 發表
用手用力地也弄不起粒的,似有東西阻著
乜的呀?
實在太簡短
門鎖的?or???????????
Thanks so much

I changed my other Honda at every 8K but I thought I should
follow BMW's advise.... it proved it's a bad one.

Thanks again..
原帖由 mazda6 於 2008-11-20 03:01 AM 發表
Thanks so much

I changed my other Honda at every 8K but I thought I should
follow BMW's advise.... it proved it's a bad one.

Thanks again..
你做乜收埋把刀仔在身後好驚

有感而發

一樣米食百樣人
這話一點也無錯

昨日今日兩個人…完全不一樣的兩種人

話說昨日客人A進來
說是家人介紹的
問好價錢後決定做換油換車胎換車頭燈膽
做完付錢的時候
我忘記了收換燈膽的錢
等客人A開車走了的一刻才醒覺
心想這次的燈膽錢沒有了,白做
點知5分鐘後
客人A回來說....:你忘記了收我的燈膽錢
還馬上付上
真好彩

點知道分日個客人B衰到無人有
他只是換雪呔
但係換呔的時候發現打氣用的喉咀有漏氣
無理由唔理佢
我個伙記仔跟佬話好了加2元把喉咀換了吧
他說好
到做好之後付錢
由我收錢
我跟本不知換了喉咀
當然沒有收錢啦
當他行去取車的時候
阿伙記仔才說剛才換了個喉咀啊
佬竟然扮作聽不到,取出手機打電話
心諗有無咁cheap啊
跟著同佢講等陣等我炒車牌作記錄
他還說又唔聽電話
再說:sam哥,佢同你一樣,唔聽電話
我都忍唔著寸佢一句:"太多聽唔切"(太忙,來不及接聽)

真吹漲,只是這2元,就可看清楚一個人
諗深層都幾值

有人問我左我一個佢話好怪的問題
唔知點解架自動波車在燈位放迫力之後要等幾秒才會向前郁到
同佢去試車啦
真係
大約2秒左右個迫力才會鬆開
否則好像無放迫力一樣

檢查之後
發覺係前迫力膠喉塞左
迫力油無法在放迫力時馬上返回油壺內

換完當然無事啦
今日幫架07年volvo s40換後迫力皮
發覺佢同mazda3時後迫力是一模一樣的設計
一樣咁係ATE廠做的

車房仔一名
原帖由 morgan91 於 2008-11-27 02:58 AM 發表
車房仔一名
E+扣剩12分
我都唔忍心再扣
希望你改過啦
再灌水的話可能禁言一週或因扣分太多而變成乞丐

分日幫架車換偈油
原本好小事
點知粒放油羅絲越鬆越實
救命呀!
何必要選中我呢?
搏大細咁搏
死命咁鬆左粒羅絲出黎
放完油之後睇下
好彩用支跟牙的工具可以修複
馬上用粒新羅絲裝返晒
入油
check漏
無事
車主話好彩
我話真係好好彩

不能修理的話就要換油底oil pan
平時各位做保養的時候
通常都係換下偈油、波箱油、水箱冷卻水等等
但係各位有無違漏到個舦呢?
舦盤都有油的
它也須要更換的
今日就有個客問返我轉頭:[乜舦都要換油咩]
sam師傅..其實除左之前聽你講過跟線煩之外修理物嘢最煩 ?
原帖由 大田 於 2008-11-29 09:13 AM 發表
sam師傅..其實除左之前聽你講過跟線煩之外修理物嘢最煩 ?
大修自動波箱
因一般的自動波箱都是油壓的
油壓漏就會產生好多問題
所以大修波箱時要非常小心
一下睇漏眼就要做多次
sam師父以你所高見..咩車最耐用呀吾須要常常修理?
Toyota or Honda
GM車的零件真係貴
有架2005年的malibu要換前迫力皮+碟,後迫力皮+碟
原廠野貴到過份
under GM 的 AC Delco有出second line零件給她的
就買second line的零件都要9xx蚊加幣
死未
換完之後試車
發現左前車轆位置有響聲
睇完之後發現個lower ball joint鬆
睇下幾錢
又要360去買
咁搞落去還有人買GM車嗎?