返回列表 回復 發帖
* n4 i& ]; n4 n1 J; q$ btvb now,tvbnow,bttvb
7 r, H' m- t+ T: eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
" E) P. _1 t: e+ t% Etvb now,tvbnow,bttvb0 M+ E0 X  {2 k% r
嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 c( o) b& {9 {8 j/ n) b
金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
( W  T- _0 M$ ]. g2 |9 Zos.tvboxnow.com哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。公仔箱論壇$ \) N) f( k* }( X5 E# u  M3 c/ `; I
話唔定可以見到釘姐睇檔........TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, u2 e' y) v( v+ ?! L3 G) A. D# s
「釘姐的背影」好似書名。' d/ T( [3 G' p) f& m# L! {
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
公仔箱論壇7 x* U4 _" q3 ^0 Y6 n0 U* _
哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎8 ~+ n$ n6 D# j
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
+ m6 L1 y" f4 A) {* N
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
& F7 B& i/ W* `個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎公仔箱論壇. {/ ~  u. g0 A! `) G% E9 Z
+ }6 h  z, B8 T1 X; W! Etvb now,tvbnow,bttvbleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
' n- g  w; k( L9 a9 ]tvb now,tvbnow,bttvb
' f3 D/ k. ?1 J; m" [. W+ kos.tvboxnow.com多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) [0 T3 J- b0 Z7 R/ d
! Y3 D$ i; {8 g# i: H3 g+ ~os.tvboxnow.com29405572940558公仔箱論壇4 w2 M6 I2 U" B
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
7 a0 _/ v! K/ ~- G0 d
: y$ D4 ~4 m. h: n& O5 ]等我都買件紅肚兜著下先
5 J/ I6 W" S  @3 t( xos.tvboxnow.com多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦, I- e2 ]; E$ G5 c8 E- W& c% Y5 P
mnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
$ t$ J; E- f- \0 p( b1 STVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
* t$ Y7 p# s' R/ r  ?os.tvboxnow.comTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( }' {5 S! \$ o9 U
等我都買件紅肚兜著下先( L) c7 L/ G. f; s: r0 n7 M
大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
) E$ B1 k9 I2 }3 Y8 a2 P
可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! j. x8 a  V# `0 X9 u7 S
哈哈,講笑啫 唔好嬲

4 v4 _: k0 W4 w4 qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb+ T. _" i8 ]- `. q
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
本帖最後由 Pedestrian_A 於 2014-9-23 04:02 AM 編輯 os.tvboxnow.com: z* F& C8 @" O

% P. L5 [: \  L% z( R* I% n5 ZTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
4 b0 i7 X1 l* B) t0 E$ ?) I+ ~( R4 i大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
- H9 G8 q* S' c
维基百科os.tvboxnow.com% e& z' s7 u1 x; p. x6 X
觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。
2 f  |3 ~- c5 v; h$ v公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! \. p8 M. v+ W3 v
簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

2943426公仔箱論壇7 U0 C; a5 X+ |5 C+ a
" T/ F( I8 _2 k  t+ Los.tvboxnow.com聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。公仔箱論壇2 s* W2 Y) [+ O9 |
leekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
/ w* ]. J9 n5 V/ C" e" t我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 L. R* f4 h9 @. y- f6 g6 c
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# P( {) ~8 v" O% `4 d  {6 H
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.4 ~$ K: L' a# L8 M8 J
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
3 P) _% }$ h$ f# T. X9 K( s
應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??
) l3 i5 V0 }" w( q& q$ C& Dtvb now,tvbnow,bttvb啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來tvb now,tvbnow,bttvb2 G7 {' n* I8 l6 c
timmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
- T6 ?6 h4 o/ d
皆因我無聊吖嘛J神版主
tvb now,tvbnow,bttvb2 n' ~# }# o  S& u* n+ d& n1 ]
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.公仔箱論壇6 i6 K9 G8 K2 L* w
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
5 y5 b/ m* K) x1 f7 O' h這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
/ G/ E  y- G  K/ S! G) m% l
% B4 N& |8 c: \) I3 ptvb now,tvbnow,bttvb
2 l4 K+ W5 p+ R6 Ttvb now,tvbnow,bttvb大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
& L* O1 W) v* s; h
細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?
5 }6 H: ?' k. a6 q公仔箱論壇os.tvboxnow.com5 x+ V7 ]# \: n/ W' T
os.tvboxnow.com( n3 ]! v4 z, l3 m( y7 v) q
我再補充少少吖。tvb now,tvbnow,bttvb' Q& Q) g# k% W7 o, @5 @7 D$ P2 t. D
香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。

) i" {  o8 _( r+ X. `" n# D& ^; {os.tvboxnow.com公仔箱論壇/ b1 u, P3 Y% y2 ~
每年正月二十六為
借庫日。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! p: W& g1 R; w* V9 C$ ^1 f$ a
唔明再出聲啦。