返回列表 回復 發帖
想問下﹐死波箱個原因。

係咪因為波箱溫度過熱﹖定係因為波箱油太黑﹖照計D齒輪唔會用用下無啦啦自己爛(自動波箱)。

願聞其詳
hondatsx 發表於 2010-12-30 03:11 PM
原因有好多
其中一個係黑仔,喱個無得避
齒輪唔會無端端爛,不過其它野就會,好似膠圈,介了,或者個touqe converter 等等
昨日幫加01披露整engine light
讀code後係EGR問題
取出真空泵檢查,發現係氣路塞
今日大得閒,一路做一路影
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Carwing大哥﹐照我理解你在加東經營汽車行業已有一段時間;現有一些概念﹐想向你討教。小弟做過零售﹐文職&客戶服務~主要是為了生存﹐並非興趣所在。現收入可以養妻活兒﹐不轉職的話﹐零風險。OK﹐長話短說﹐小弟嗜好汽車DIY保養﹐想問自己營運一間LUBE﹐做唔做得過﹖利錢好唔好﹖油站果類玻璃外殼自動洗車系統買一套大約要幾錢﹖買LUBE油個貨源係咪應該從美國運過來﹖邊稅有無得走﹖整兩個HOISTS 大約要幾多﹖個hoist 係咪要定期保養 & INSPECTION﹖叫車定期運走D黑油RECYCLE係免費﹖定要比錢﹖自己做lube or car wash OWNER洗唔洗買報險?

如果一個人能夠經營一盆生意乃係佢興趣所在﹐世界會變得更美
hondatsx 發表於 2010-12-31 01:48 PM
大哥就唔敢當,大家研究下
我覺得做Lube的話一定要專業,如果唔係的話就無得做
除左hoist之外還要買flush機,波箱、engine、coolant這3大機器係不可小,這3件加2個hoist連租金我相信起碼要3-4萬左右
利錢方面我相信開始的兩年是無法多,如果選錯地點的話就唔駛多講,就算2年後生意穩定後也不會太大,始終手作仔,你唔瞓都只有24小時,做得幾多,只是攞錢出黎買份工比自已而已
recycle問題唔駛擔心,在安省所有油類,樽及filter都是免費的,因為買的時候已政府已經收左
保險更加一定要買,因為D鬼佬真係儍的,保障自已一定要有
Stealer 今朝九點 call 我手提....
終於証實係死波箱....同埋 1 cylinder 有少少 misfire(唔知係乜東東)
揸落又唔覺有 misfire...佢話可以順便整埋....
要等一个 week至有車攞 ...
Aenergy 發表於 2011-1-3 07:18 AM
好彩你買左warrentymissfire應該要換ingnition coil喇,叫佢換晒6隻睇下有無可能
有無搞錯!!
催化都死?
不過個催化的warrenty特別長,無買warrenty都包
今次論到自已架C32喇!!!
頂佢,右前大燈唔著,睇下,燒鬼左個燈膽,問下原廠燈膽幾錢,嘩!二百幾加幣加稅,唔怕買雜廠,平一半有多,一百蚊出門口
死!!!點解新燈膽都唔著?唔通個新燈膽唔得?無理由裝去左邊試下,著喎,無事
唔通唔係燒燈膽,馬上攞返個舊燈膽去試下,都係唔著,咁都好D,起碼無眼花
無計啦左右兩邊調火牛試下先,一調之下變成左邊唔著右邊著,咁即是隻牛死左
打去原廠問下,嘩嘩嘩!!!有無搞九錯,1117大元加稅
我的天呀!!!點解無雜廠嫁,他媽的,買成支雜廠大燈連火牛燈膽都只係千一蚊
無氣!
搵舊野,覆返黎有支200蚊,不過支燈係爛的,不過火牛保證無事,咁都好D,等明日貨到左試下
哈哈!
唔知是否好事多為
今早有架大炒CLK入黎
我諗應該唔駛買喇
點解美國仲有ATF-Z1賣

美國汽車零件真係平好多
成個原廠rebuild波箱連人工都只係3400
加國,唉!無5000唔駛出門口
就算外面D 波箱鋪都要3400
同一條水喉
加國賣20幾,美國綱上賣10蚊樓下
744# carwing

唔知大師傅有冇冷手執個熱煎堆

換咗隻火牛呢???
Aenergy 發表於 2011-1-15 08:53 AM
O 一路錯左都唔知
更正,應該係module 至啱,執左啦,開心晒
拆開舊果個睇下,裡面燒晒,臭到........
carwing
我有架98 Civic 撻完車棧細燈自己著, 但係個switch 係off
有d咩可能令到有咁既情況發生??

多謝
marcoleeau 發表於 2011-1-16 12:46 AM
先檢查防盜系統

你係二手買還是新車到現在?
如果是細燈問題就會連儀表板燈都著,這就有可能係relay/燈掣,但係Honda車唔常見

如果儀表板燈無一齊著的話就係指揮燈問題,這會是防盜壞
返而防盜壞就經常見,如果係二手買的話就睇睇儀表板底下有無被人加裝左防盜
二手車, 儀表板燈都著
我點CHECK RELAY/燈掣?

唔好意思我係新手
marcoleeau 發表於 2011-1-17 06:38 AM
咁你識唔識睇錶底有無防盜盒
我直覺都係防盜問題
H車好少會有以上問題
查左喇, 冇防盜盒
marcoleeau 發表於 2011-1-21 10:06 AM
咁你所在地是否好似加拿大一樣有day time running light?
其實細燈好線路係好簡單,只有開關掣及fuse
如沒有頭緒的話還是將車送往車房吧
Carwing兄
有D野想問吓你
如果一套普通工具咩價錢?起碼要有20個NUT SIZE
同EXTENSION, 即係UNDER HOOD 大部份簡單野啦
SNAP ON 好貴
我聽人講過CRAFTSMAN 都OK
屋企用無氣槍
CHING點睇呀 ...
7221116 發表於 2011-1-22 10:53 AM
家用就唔駛snap-on喇
sears同雞呔貴果隻都已經係靚果隻,佢地都有lifetime warrenty