返回列表 回復 發帖

非洲紫羅蘭培殖法

我已經很少種非洲紫羅蘭,這是我家中唯一嘅非洲紫羅蘭,現在比大家看看先

以下是從網上搵來的資料....

非洲紫羅蘭,一般采用分株和插葉來繁殖。現在我只介紹插葉法。

葉插法繁殖非洲紫羅蘭,在開花後進行。選健壯充實葉片,從保留2厘米的葉柄處剪下。
將剪口沾一下生根粉。待剪口稍
乾,將葉片的葉柄植入植土中,放置蔽蔭處

保持較高的空氣
度,度宜在21左右,約3週後便會生根,2個月後長出新的幼苗,即可分開移栽于小盆。

另外有一個方法是先將葉浸水生根(如最後一張圖片),有根之後再植入植土中。
這樣好處是可以見到生根過程,也可以一次浸多片葉

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
我試過用插葉法 之後塊葉越黎越大 係普通既2倍
到半年後先開始出新葉 但之後就死左...
最後連比我剪葉果盆都死埋
我試過用插葉法 之後塊葉越黎越大 係普通既2倍
到半年後先開始出新葉 但之後就死左...
最後連比我剪葉果盆都死埋
dororo 發表於 2013-2-17 01:50 PM
插葉之後塊葉點會越黎越大?你唔係用塊老葉(最大塊)黎插㗎
真匿名
我簡單同大家分享下我既失敗過程啦 如果有人知道呢隻係咩品種既 請講聲我知 thank you
PS:我係唔識種野既 努力學習中 同咁多位愛花之人講聲對唔住先  

9 Aug 2011
當時只係隨意揀一塊葉黎插種  

7 Feb 2012
開始長大

16 Feb 2012

2 Mar 2012
塊葉就係由上方剪出黎 3月果陣已經大到有果盆既葉咁大

9 Apr 2012
葉邊開始有腐爛

27 Apr 2012
見到第一塊葉出現

27 Jun 2012

最後再過多一個月就死左喇 ....
兩種方法我都試過,插葉法好d、方便d。浸水法要小心不要弄濕塊葉,會爛。

高峰期 (6年前) 由3盤變成18盤 (有些葉朋友送,多點顏色),有些幼苗只分成兩份,很難分開,根太弱,容易死。買盤 (紫羅蘭專用盤) 都買窮。

試過有塊葉,將幼苗分開後,塊葉放回泥中,再長出新的幼苗,真出奇。

半年後,全軍覆沒,生菌呀 。遺留12個紫羅蘭專用盤。現在不再培殖,需時什長 (由插葉--> 幼苗--> 成長--> 開花),買一盤好好多,即時欣賞。

評分次數

• chowold2

兩種方法我都試過,插葉法好d、方便d。浸水法要小心不要弄濕塊葉,會爛。

高峰期 (6年前) 由3盤變成18盤 (有些葉朋友送,多點顏色),有些幼苗只分成兩份,很難分開,根太弱,容易死。買盤 (紫羅蘭專用盤) 都買窮。
...
linelife 發表於 2013-2-17 05:30 PM
如果你想 你可以開post睇下有冇人想要你d盆呀  唔洗浪費

...買一盤好好多,即時欣賞。
linelife 發表於 2013-2-17 05:30 PM
由18盤變成唔種,你都好忍得,起碼都要好似我咁種返一盤
真匿名
由18盤變成唔種,你都好忍得,起碼都要好似我咁種返一盤
chowold2 發表於 2013-2-18 01:07 PM
間中都會買,只不過不再繁殖。現有3盤 - 2盤買,1盤姐姐從 Office 帶回,接近垂死邊緣,1個月前脫離危險期,康復中。

評分次數

• chowold2

如果你想 你可以開post睇下有冇人想要你d盆呀  唔洗浪費
dororo 發表於 2013-2-17 06:16 PM
還有3盤紫羅蘭,餘下媽用來種植其他植物或發芽,唔好浪費。(用不著,收歸國有)

評分次數

• chowold2

現在才看見超版的非洲堇
從最後一張照片看來; 泥土太濕

其二是盆太大, 盆大自然泥多; 土濕.
這一片葉, 用菲林筒大小的器皿來培植就足夠.
我看视频介绍用水苔比较省事

評分次數

• chowold2

如果用水苔,到換盆分根的時間就可能有些麻煩,D根會纏住D水苔
真匿名
看起来很好生根的样子 朋友送我了些 现在天气冷还没拿到家呢

評分次數

• chowold2