返回列表 回復 發帖
原帖由 vwwo 於 2008-9-18 11:26 PM 發表

凡人问:“人死左唔知会去边度既呢?”
高人答:“唔系天堂就系地狱!”
凡人问:“唔知我死左会去边?”
高人答:“你死左,自然就会知道!”
凡人问:“不如你教下我啊,我惊我到时行错方向!”
高人答:“识既人自然识,唔识既人唔需要去明白, 就算我点讲都唔会明, 因为唔清楚事情但又想知!”
凡人问:“如果你係唔想講,只要話唔想話我知咁味得囉!”
高人答:“点解我唔明刀明枪讲到明你知嘞, 就因为我要你感受到具体既感觉!”
凡人问:“点解你唔具体话我知?”
高人答:“因为未係时候, 天机不可泄露!”
凡人问:“点解天机不可泄露?”
高人答:“你係唔係想死呢!”
凡人问:“我唔怕死架, 你讲我知啦!”
高人答:“要讲足七七四十九个时辰!”
凡人问:“我唔怕耐, 你讲我知啦!”
高人答:“至怕我唔知我有无咁长气无啊!”
原帖由 roy3067 於 2008-9-18 11:53 PM 發表
天机不可泄露E句野有無限解釋力,當一個論點有無限解釋力=廢話
所以可以下结论: 8 既人有同一求知欲, 同一种好奇心!
原帖由 roy3067 於 2008-9-19 12:07 AM 發表

所以之前你又漏左D野啵
如果你話8既人有同一求知欲,同一好奇心,首先要釐清咩為支同一
 若同一係指一樣,咁你E句結論唔成立
 若同一指相似,咁你E句野就冇信息內容
 若同一只係修飾詞,咁結論同上 ...
你理得同一係咩意思呀, 玩捉字呀!
唔成立你解释啦, 冇信息內容係你get唔到个Point, 唔好怨人!
原帖由 roy3067 於 2008-9-19 12:33 AM 發表

錯,絕對唔係捉字失
如果有個人同你講,佢有半斤音樂,問你要唔要,唔洗錢嫁,咁你會唔會問清楚半斤音樂係咩意思呀?
如果同一係指一樣,咁你E句姐係話 8 既人有一樣求知欲,一樣既好奇心,E句野唔成立,因為就算有兩個人,想8同一件事,但佢地既角度和著眼點都唔會一樣,就算角度同著眼點一樣,但好奇情度亦唔一樣,所以我話你論點唔成立
一样成立, 因为論點精简, 你要拉长黎讲就係佢地既角度和著眼點都唔會一樣,就算角度同著眼點一樣,但好奇情度亦唔一樣! 目标想8同一件事, 一唔一样? 就算 8 唔同事, 都一样係咁 8 架!
另,如果你堅持有信息內容,應該直接提出,而唔係將舉證既責任用一句你GET唔到唔好怨人了事
而且無內容同GET唔到內容係唔同既
無內容係你觉得咋, 如果我要直接提出就唔使同你讲咁多啦 , 一定有内涵但你GET唔到!
所以話呢,你應該唔明咩係相似,咩係相同
估唔到都係要我打出黎
8 既人有相似既求知欲, 相似既种好奇心!
PS:香港有句野真係講得好好,鬼唔知你呀媽係女人咩
你用相似或相同去解释下奥运会口号吖!

剛好相反,我覺得你係冇內容講,所以先講咁多
仲有,我再講多次,想要轉移我視線係好難既,舉證丫唔該
就係你感觉到有内容但你唔知到内容係乜, 所以追住我黎问!

等我再下多一个结论:

8 既人只会死缠烂打, 达到追求的目的!

两师徒都一样, 果然名师出高徒

回應 roy3067 第 6835 篇文章

我地继续!
原帖由 roy3067 於 2008-9-19 10:28 PM 發表

據我所知,冇人用奧運口號去推論或作為不舉證E種不負責任行為既借口
仲有,咩叫用相似或相同解釋奧運口號?E句野根本就意思不明,就好似半斤音樂咁,點解釋??
而且就算解釋左/有解釋到用相似或相同解釋奧運口號E句野同你講左句冇信息內容既說話有關連??
又想轉移視線??如果你想反駁我認為你講果句野冇內容既斷言,應該就我所提出既論點進行反駁,而唔係叫我解釋其他野
我再再講多次,想轉移我視線係好難既,證據丫唔該
跟據我對你用既例子觀察,所以得到左一個你一直到而家都唔明冇信息內容既意思既結論,而且我亦推論你唔明我話緊你D咩(明點解嗎?)
雖然我唔肯定E個推論有冇錯,但我肯定叫我解釋其他野並不能反駁E個推論
惨咯奥运会过佐就忘记佐句口号! 你去揾个口号再比较下我既结论, 再睇翻你D伟论再讲啦! 同我讲佐咁耐都未知道我D表达方式及我想表达D乜! 你慢慢去想想!

你有幻覺乎??
一直都係我覺得你果句野冇信息內容,而你唔同意,所以先同你就E個問題進行討論
你又下左句冇證據同理據支持既結論,而且你個結論我覺得係以偏概全
你唔係想借話我8AND死缠烂打去反駁我所提出既論點掛
一样果句, 回到根本, 如果你认为果句野冇信息內容係你阁下不明白我所要传达的信息而下的定论!

另,想知發生咩事一定係8?你以為8真係有咁大既推動力去令人死缠烂打去追求目的??
咁被你認為係8既人既其他心理你有冇察覺,比如關心,求真,唔想錯怪好人,出於實事求是等等等等等等等等等等等等等等等等等等等等等等等等。。。。。。。。。。。。
而家唔係南宗,你唔係秦檜,受害人唔係岳飛,佢罪名唔係莫需有,如果有理怕咩講,反之亦然
呢个我非常同意, 但关键在时间! 现在未係时候去關心,求真,唔想錯怪好人,實事求是等

再另一另,當然係名師啦,一出招就打中要害,我就冇咁既功力啦高徒愧不敢當。你而家仲疼嗎?留咁多血,唔好死頂,比人幫你啦
我都想有个人帮我, 孤身作战的滋味无人能体会!

回應 roy3067 第 6840 篇文章

好啊, 呢个任务交俾你去办!

回應 huey23 第 6841 篇文章

自投落网, 快快做评判!
原帖由 roy3067 於 2008-9-20 12:10 AM 發表
呵呵,咁出左結果你會點先
睇下点你无听到你师傅同你讲乜咩?
原帖由 huey23 於 2008-9-20 12:14 AM 發表
你们2位猛人,不予评语得不得
任务神圣, 你居然弃权!
原帖由 roy3067 於 2008-9-20 12:21 AM 發表
如果你係冇提意既,不如由我建議好嗎?
好, 你话事!
原帖由 huey23 於 2008-9-20 12:22 AM 發表
小的不能管大的事
应让其他经验者来评
你几小? 什么小? 哪里小?
原帖由 roy3067 於 2008-9-20 12:36 AM 發表
好,我提議如果輸果個要幫勝果個做一件令佢滿意既事,點,你覺得合理嗎?
只要双方能力范围内办得到绝对无问题!
原帖由 roy3067 於 2008-9-20 12:40 AM 發表
個你字唔加個心係下底,無大無細
闹得好, 又话细又唔知点做细既!