返回列表 回復 發帖
香港人是不是壓力太大
今天回店裡, 還沒有走到自家的店門, 已經有好幾家的店主走來跟我說, 我對面舖的女孩發神經,
對面舖的女孩是做駁髮的, 生意不錯, 可惜成日疑神疑鬼, 整日說比人監視
今天出事了, 一回來就四處跟人道歉, 然後坐在地上大哭大叫
又說要自殺, 唔想做人, 打電話叫她媽媽來, 又話唔要見佢, 又話驚連累佢,
作為佢媽媽, 真係好難過, 我們只是同一個場工作, 基本上不是不熟識,
所以都沒什麼可以安慰她, 可能佢知道自己個女既問題在那裡,
佢好快便決定報警求助,  警員跟救護員好快便到了,  
女孩自行去救護車, 臨走時,還會跟我們說:「我沒事了, 多謝你們關心」

她走了, 謠言還是滿天飛, 有人話聽見佢話要斬死d衰人然後自殺,
聽到我好唔開心, 結果大家一致認為是有人亂扣帽子, 女孩跟本沒說過要斬人
唉!! 點解要在別人的傷口上灑鹽

佢媽媽很晚的時候, 又回來一趟, 幫女兒貼上休息幾天既通告
女孩有抑鬱症, 又食減肥藥, 還在腦內發現腫瘤,
可能以上總總因數, 道致女孩整日都唔開心 , 以為所有人都在害她
她媽媽說, 女兒出事前, 已經有十多天沒睡覺了, 連她自己都沒有休息
我都唔知可以用什麼心情表達

希望她們都可以平安
原帖由 夜雨馨 於 2008-6-23 12:48 AM 發表
可能我人比较悲观
我是比較樂觀, 總是覺得沒有什麼問題是解決不了的
只是用什麼心情對待,
不過, 有一點我是非常讚同既,
就是, 家人既支持及諒解, 每次遇到問題
只要聽到家人說, 沒問題既, 我支持你啦, 得啦, 沒問題既, 咁小事
我就好開心, 好滿足
原帖由 wk.hoo 於 2008-6-23 12:58 AM 發表

猫猫。。挂你哦。。
所以呢~~幾累都好, 一定要來這裡,
看到你, 看到大家的問候, 已經好開心
wk.hoo我都掛住你架
原帖由 夜雨馨 於 2008-6-23 01:08 AM 發表

仲有我锡你,支持你
馨馨~~見到你既帖~~所以, 我一直都覺得自己好開心好幸福
原帖由 夜雨馨 於 2008-6-23 01:08 AM 發表

尼几年我经历太多野
什麼事都好, 找個可信任既人, 同他分享, 千萬不要放在心上
說出來, 心情都會好好多
原帖由 wk.hoo 於 2008-6-23 01:10 AM 發表

唉。。我都是咁讲咯。。我这两日没上来。。他地就以为我咩事。。。

个种关心。。真系让我。。。
咁你係咪好開心呢, 快d多謝佢地對你既關心啦
原帖由 ed_teck 於 2008-6-23 01:15 AM 發表

希望個女仔早日康復...

生活最基本的原始點都係為了生存, 只要珍惜好自己的每一刻..
唔到最後唔放棄, 相信希望在人間, 快樂過每一日就好...

要休息了, 好耐冇同你傾計.. 心裡好掛著你, 揾日再同你敘舊... 晚安 ...
爺爺~~見到你來了, 喵喵~~哭了
真係好掛住你,  好久好久沒傾了,還以為你忘了喵喵啦
原帖由 vwwo 於 2008-6-23 12:54 PM 發表
踩下大花猫个场先。。。。。。。。。:onion05:
靚媽~好耐冇見, 你身體好d沒, 我還有小小咳:onion14:
原帖由 夜雨馨 於 2008-6-23 06:43 PM 發表
:onion05: 喵喵昨晚训得好唔好啊
訓到唔知醒~~哈哈:onion14:
原帖由 toyo88 於 2008-6-23 07:50 PM 發表
好耐无入黎喇......:onion05:
去佐邊樹玩, 玩到唔來探我
原帖由 vwwo 於 2008-6-23 10:54 PM 發表

我都系,边有甘快断尾啊~~~~
媽咪日日都煲杏仁豬肺湯比我飲, 都好有效~好味:onion18:
原帖由 夜雨馨 於 2008-6-23 10:59 PM 發表

甘正
係呀~~聽日又要早起, 我要睡啦, 明晚見啦:sleeps:
大懶貓~~好似好耐沒入來, 真係唔應該
不過~~好眼瞓~~都係早d瞓, 身體好
大家早頭啦, 我希望早睡早起
我回來啦, 幫自己頂一頂先:014:
原帖由 raytian 於 2008-6-28 11:14 PM 發表

:onion05: ''喵.喵..喵344200
天~~好耐冇見, 唔好哩埋, 快d出來啦