返回列表 回復 發帖
點解d根會係莖部生返落去?
植物的根都有向土及向水性,所以会向下有濕潤泥土的方向生長.

評分次數

• vandas

不同品種, 好有心機, 豐富收穫. Good!

評分次數

• vandas

點解d根會係莖部生返落去?

dororo 發表於 2013-10-14 02:09 PM
在莖部這樣出根很奇怪。。。
很成功的種植 , 番茄如何種植如何照顧為何這麼漂亮 , 大豐收 , 我又要食 .

評分次數

• vandas

很成功的種植 , 番茄如何種植如何照顧為何這麼漂亮 , 大豐收 , 我又要食 .
koonwah 發表於 2013-10-16 06:24 PM
唔係我種 我係花店見到
在莖部這樣出根很奇怪。。。
vandas 發表於 2013-10-16 05:55 AM
仲要見到好多棵都係咁 迷你蕃茄黎
仲要見到好多棵都係咁 迷你蕃茄黎
dororo 發表於 2013-10-16 09:13 PM
原來係超版影的!? 有可能在生長旺盛期間要爭取吸水.
我的長太密, 沒注意到是否有相似情況. 明年留意一下, 如果仍然記得.
so beautiful..... i really want a place for planting

評分次數

• vandas

那些铁的小圈圈哪里有得卖
那些铁的小圈圈哪里有得卖
irisleung 發表於 2014-8-13 09:53 PM
那些铁的小圈圈叫做番茄籠 tomato cage,在美國所有賣種花的地方都有得賣,
其他地方都可能一樣在賣種花的地方可以搵到
胡```好正, 我D等番茄仔剛剛開花, 睇下有沒有師兄咁勁
胡```好正, 我D等番茄仔剛剛開花, 睇下有沒有師兄咁勁
亞良 發表於 2014-8-14 07:46 PM
良兄,今年我轉用盆種番茄,早兩三個星期非常熱同乾,唔夠水。相信今年收穫唔會好.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
今年秋天都想試下種 結完果係咪就會死?
今年秋天都想試下種 結完果係咪就會死?
dororo 發表於 2014-8-18 10:02 PM
番茄當天氣稍凍就會停止生長,想試下種就要早D,這樣就可以有較長時間結果收成。