返回列表 回復 發帖

Lockhartia oerstedii

Lockhartia oerstedii種易開迷你小黃花, 順後長年都開花.

.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

很喜歡這種髮瓣蘭, 像編髮的是它的莖也是葉吧?
花朵有點像文心蘭, 具有香味更吸引, 羨慕啊!
嘩,長年都開花,如果我見到一定唔會放過佢。
真匿名

學  名           : Lockhartia oerstedii
中文名稱         : 髮瓣蘭
產  區           : 墨西哥 ~ 巴拿馬
植株大小         : 10 ~ 30公分
花  徑           : 1.3 x 2公分
花  期           : 夏季 ~ 秋季
花  壽           : 7 ~ 10天
氣  味           : 淡香
日  照           : 中光
栽培難度         : 容易
真匿名
跟那個菱葉蘭D葉很相像, 花朵應該很細少吧,要否用放大鏡

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
好靚, 好中意```最慘年年都要番香港幾個月,重要是夏季, 番到泥花都死晒, 都是在這裡看看師兄D靚花相算吧

評分次數

• chowold2

很喜歡這種髮瓣蘭, 像編髮的是它的莖也是葉吧?
花朵有點像文心蘭, 具有香味更吸引, 羨慕啊!
vandas 發表於 2013-6-23 01:50 AM
, 是它的莖也是葉. 小女孩的 ma 瓣.

評分次數

• chowold2

嘩,長年都開花,如果我見到一定唔會放過佢。
chowold2 發表於 2013-6-23 09:32 AM
不如唔放過好的. 現在多到爆. 天有空.
興趣就 PM 地址. 一分給你.

評分次數

• chowold2

跟那個菱葉蘭D葉很相像, 花朵應該很細少吧,要否用放大鏡
orchids 發表於 2013-6-23 10:04 AM
不需要用到放大鏡.
這幾圖我用 macro OK.

花朵很細, 一圖用鉛筆比例給你看看.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

你不如唔放過我好的啦. 我那株現在多到爆盆. 改天有空把它分了.
有興趣就 PM 地址我. 寄一分給你.
b-boomer 發表於 2013-6-24 02:01 AM
見者有份麼?
好靚, 好中意```最慘年年都要番香港幾個月,重要是夏季, 番到泥花都死晒, 都是在這裡看看師兄D靚花相算吧
亞良 發表於 2013-6-23 10:33 AM
.
我每次番香港外出回來. 蘭花都有死有傷的. 眼看.
兄你的規模可以試試用 timer 澆水

評分次數

• chowold2

你不如唔放過我好的啦. 我那株現在多到爆盆. 改天有空把它分了.
有興趣就 PM 地址我. 寄一分給你.
b-boomer 發表於 2013-6-24 02:01 AM
我去加拿大連生果都唔准帶返來美國,如果你郵寄過黎,可能我要洗淨八月十五
真匿名
我去加拿大連生果都唔准帶返來美國,如果你郵寄過黎,可能我要洗淨八月十五
chowold2 發表於 2013-6-24 07:58 AM
我地有好多人落美國買雞買生果, 可惜始終唔可以帶植物入境.
見者有份麼?
vandas 發表於 2013-6-24 05:51 AM
給你easy , 國內國內,
PM 地址給我.
給你就easy 啦, 國內寄國內,
PM 地址給我.
b-boomer 發表於 2013-6-24 11:45 PM
多謝您先! 都係無謂三幾日就俾我玩死, 又殘忍又浪費!