返回列表 回復 發帖
有收成時,記得貼上黎大家分享.

評分次數

• chowold2

多謝你的祝福, 收成時開心到是錢買唔到, 謝謝你.
亞良 發表於 2013-4-12 08:12 PM
是真的,每天睇到成長,人的心情都開朗...................
自己唔食派街坊都一樣咁開心............

評分次數

• chowold2

thank for sharing, very nice.
很羨慕你啊! 有個大花園! 我得個西斜的窗台,種甚麼都不好!

評分次數

• chowold2

thanks for sharing

評分次數

• vandas

今年D新會柑唔夠快收割, 給大鳥食晒
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

良兄你種什麼都係咁靚,真羨慕。點解你掛D CD在樹上?想嚇雀仔呀
真匿名
良哥的新會柑樹不高大卻果實累累, 厲害啊!
但葉子很黃, 是因為正在進入冬季?

早前出席一個有機種植、園藝講座也有建議利用CD rom 來驅趕雀鳥(圖4), 良哥用這方法不奏效嗎?

是否葉子多遮蔽了以致效果不佳?
我有朋友在菜棚頂放了一個貓頭鷹像(塑膠的), 他說有趕鳥的作用.

chowold2師兄, 你太高舉我了, 我上帖是給你地師兄們指教小弟應該點樣種得最好, 我試過用虾頭做肥料, D柑多到不得了, D柑外面好靚但內部有很多小白虫是好失敗, 現在只加有機肥料都可以只是小D果, CD應該是唔多得. 小烏OK. 但澳洲D大鷃武就唔得, 佢唔食都咬一下. (其實我想要柑皮多D)

評分次數

• chowold2

香茅的生長週期不知道是多久

評分次數

• chowold2

香茅的生長週期不知道是多久
falconmark 發表於 2013-6-23 07:50 PM
同你在網上找到一些資料....

香茅草性喜溫暖、多濕之全日照環境與排水良好的沙土地生長。主要栽培區域分佈於平均溫度介於18至 29℃,平均年降雨量70至410mm及土壤pH質介於5.0至5.8和土壤pH質介於4.3至8.4之區域。

繁殖方法:
由於檸檬香茅草極少開花結實,因此繁殖方法以根部分株或[url=]
[/url]分蘗繁殖為主。成熟的檸檬香茅,每叢約有50-200支分株,剪去上部葉片,留約10-15公分帶根之分株,直接種植田間即可。

栽培要點:
栽培行株距一般採100X45公分。種植後平均約6到8個月可行第一次收穫,爾後平均每3到4個月可收穫一次。
真匿名

chowold2師兄, 我通常見到D香茅夠大支, 會分開放置類近再種, 先前果D食下食下就拔晒, 唔知可不可以, 謝謝你提供香茅資訊.

評分次數

• chowold2

良兄連香茅都種埋,有乜野你係唔種?
真匿名

chowold2師兄, 我真是農夫, 今晚晚餐是KFC加薯條同自種沙律菜, 清抄番薯葉. (番薯葉而家有5盆了). 開心到自大左

評分次數

• chowold2

日日沙律餐.食都食吾哂咁多

評分次數

• chowold2