標題: 你话邪唔邪?? [打印本頁]

作者: vwwo    時間: 2008-11-16 07:05 AM     標題: 你话邪唔邪??

话说在20几年前,有个后生仔从吉兰丹黎吉隆坡打工,一个不辛,结果客死异乡。
0 c5 B2 D( v" k, ?+ N  h/ s公仔箱論壇佢既朋友就出钱买副棺木就叫长生店老板帮帮忙,把棺木(连尸体)载返佢既kampong.公仔箱論壇$ c) u/ u* `5 U8 v* D& _
当日岩岩正好系8月15中秋节,做得呢D生意既人通常都有做节。铺头入面个个伙计都一早返晒屋企,剩低老板一个。
6 @( R$ K; S* O. M( ?5 xtvb now,tvbnow,bttvb无计,老板就自己顶硬上。食完晚餐就自己一个人,载住副木出发啦!................tvb now,tvbnow,bttvb0 C6 r$ h, r' c2 u& Z* T4 Q0 P$ }
老实讲一个人驾车又真系好闷。因为,当时从吉隆坡去吉兰丹系无high way(D路仲要系9曲13弯),再加上D radio 既service就更加唔晒讲既差。
- v$ T/ }& S7 h7 n1 X1 W由8pm出发一路驾到接近4am,个人都已经好累。一个唔留神(打瞌睡),.....................闭!闭!闭家火!个车线一线...........后面两个轮出左山边!!!!!!!3 v8 a9 W2 X2 C4 D- c) m( l# h
个老板一直试下踩油,不过部车好似同佢作对甘,点踩都唔掂。公仔箱論壇& y5 O# T  J5 j6 x2 M
呢次闭!!个老板一直系度自己闹自己,点可以甘大意。
* V. [, w3 v0 aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。老板落车行出路边,等呀等.............等左大约每5~10分钟都会有一驾车过,不过D人睇到.........哗!!棺材车!!你停埋我份啦!* x- T  X/ N* M
45分钟后,皇天不负有心人,有一驾“警车”黎啦!!
; ?  O$ |1 A* i/ ^& eos.tvboxnow.com唔好太开心住,因为个警车都当'睇佢唔到'。
6 M1 B4 g1 ^& E" Z. L, A公仔箱論壇点算好?$ J" B, m6 c% @  Y! ?1 R8 x
呢铺马死落地行,试一试都要了。
5 _9 y6 H) [5 A' z% p2 M6 z3 CTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。老板行到棺材尾,上车行到棺材边,点起3支香,撒一D米向棺材边,拍3下个棺材头,对'佢'讲:“兄弟,你要唔要返屋企呀?要既就唔该帮手推一推部车。如果唔系,过晒D吉时就唔好啦!”TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. j+ \, p( [7 _, l
老板又上番部车,开始踩油。tvb now,tvbnow,bttvb' |& ~+ S$ R+ l6 A3 g; L# d5 u( q
Ooooi,............................
% r5 ~3 u" k8 L9 \: S+ C' \% Dtvb now,tvbnow,bttvb部车好似开始摇摇地wor!
; y- h9 E1 I% z( I% z, l) P% V& z; L+ JTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。再大力D踩油.........................
1 [* }/ Q1 R) j5 ~7 fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。Yes !!!!
5 |; A0 v8 N2 I8 e9 |os.tvboxnow.com得左 !!!公仔箱論壇7 P8 x) r) J, D1 u  Y- C4 [
老板准时到“佢”既kampong,无误左吉时。

作者: 魔王粟米    時間: 2008-11-16 10:50 AM

太神奇 真是這麼巧合嗎? 定是死者幫手?
作者: walaowakao    時間: 2008-11-16 02:18 PM

= =i think just lucky gua...haha
作者: tangyukfai    時間: 2008-11-16 11:00 PM

一定是死者顯靈了,他亦知道是沒有可能有人會幫手的,甚至是警察,所以唯有自己幫自己。
作者: nicnic1161    時間: 2008-11-17 01:14 AM

好多时候都喺宁可信其有,不可信其无架
, |" g% F# j5 H呢D野真喺唔到你唔信架!
作者: vwwo    時間: 2008-11-17 01:36 AM

我都唔知系巧合定系D咩。。。。。。。
# g$ {4 k+ r. r9 S( q7 Gos.tvboxnow.com总之,个故事就系响我细个果时,听我姨丈讲既。
/ H/ J- n2 e; jTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。当时,佢其实唔系讲俾我地听,佢地系D大人坐埋一齐倾计,而我就坐旁边做八妹。
9 w- Y- f3 A2 W7 G" p个老板我都见过,因为佢就系我姨丈既朋友。
作者: iwry@iwjy    時間: 2008-11-17 02:27 AM

會唔會係部車舊咗,個冷凍有問題呢?
" W: T' e% ^$ S5 a, p+ v1 H+ @# k揸長途車過熱,未能散熱,時間一過,温度降底了便能開動了...也可能是火咀problem......etc......
作者: cck_my    時間: 2008-11-17 09:52 AM

有D野唔到你唔信!
作者: KEN13277    時間: 2008-11-17 10:53 AM

thanks
作者: howieho    時間: 2008-11-17 11:34 PM

系真唔系?唔信。
作者: jjwah    時間: 2008-11-18 05:33 AM

好感人﹕多謝樓主分享
作者: kfcu    時間: 2008-11-27 10:38 PM

这个世界上有太多无办法解释的超自然现象
+ k1 x0 Y2 i$ N; ttvb now,tvbnow,bttvb类似事件听说过很多,但我还是半信半疑
* V5 P2 s6 t  P. X6 |" J! Htvb now,tvbnow,bttvb并非抹杀这种事件的可能性,这些事情实在是超出了我们现在的知识范围TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# S1 t" f' V; b- ^( H* D% n
希望有朝一日可以对此类事件有合理的解释
作者: fly814    時間: 2008-12-3 07:43 AM

為什麼要點起3支香,撒D米向棺材邊~~?   
) e" J; B+ O& f3 d( \$ XIs that the traditional superstition or what else....?
/ @: O. P/ z! ~* d1 x2 d! @8 Ytvb now,tvbnow,bttvbI'm believing in 寧可信其有,不可信其無...!!!
4 Y+ J( f+ N  ?! {$ O" @公仔箱論壇Everything is possible...~tvb now,tvbnow,bttvb4 y. O" m0 j+ ^8 a2 i9 e
Thanks for sharing!!  
作者: ppaqqz    時間: 2008-12-3 12:55 PM

唔知道··

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0