標題: 903 在晴朗的一天出發 04-jun-2008 [打印本頁]

作者: nitz    時間: 2008-6-4 10:54 AM     標題: 903 在晴朗的一天出發 04-jun-2008

其實我post埋d新聞o係呢個帖有幾多人真係會睇ga? 如果少人睇我就唔再clip出黎喇, 如果您地有睇o既話, 麻煩您地reply "我有睇您clip o既新聞" 丫, thx ^^

在晴朗的頭條
在晴朗的頭條
等待平反六四
那裡有正貨火炬?
一代傳一代

中國的言論自由

師奶網上兜售冒牌火炬 (星島) 06月 04日 星期三 05:30AM
(綜合報道)

(星島日報報道)北京奧運物品熱賣,不法之徒乘機搵快錢,海關首次搗破一宗透過本地拍賣網站,出售偽冒京奧火炬案,由關員冒充買家,在藍田港鐵站與賣家交收,拘捕一名涉案家庭主婦,起出一枝冒牌火炬,再搜查其秀茂坪住所,起出其餘四枝冒牌祥雲火炬。

記者:徐裕民 劉成安

海關首次搗破冒牌京奧火炬拍賣,拘捕一名主婦,起出五枝冒牌火炬。海關發言人指出,該五枝盜版火炬,在內地製造,其中兩枝用鋁金屬製成,賣七百五十元一枝,其餘三枝用布料及綿花製造,賣一百八十元一枝。假貨外觀與造型,跟真貨相似,若無真火炬比較,視覺上幾可亂真,但假貨較重及粗糙,而且只是個「空殼」不能燃點。

來貨價450元 約港鐵站交易

涉嫌被捕女子姓曾(三十三歲),家庭主婦,與家人住秀茂坪區,海關相信有人鑑於京奧火炬大受港人歡迎,遂在內地以每枝來貨價四百五十元買入鋁質冒牌火炬,及以五十元買入布質冒牌火炬,偷偷帶返本港,放上本地拍賣網站售賣賺錢,每枝分別賺三百元及一百三十元,相信已有部分冒牌火炬售出,但數量不多。

海關署理版權及商標調查課(行動)監督趙育雄,昨午在記者會上,展示搜出的盜版火炬。他透露,上月二十八日,有人在本地拍賣網站開設兩個賣家戶口拍賣火炬,每口價二十五元起,買家亦可即時購買,每枝七百三十元至七百五十元,免收運費,並聲稱是父親節送給爸爸的最佳禮物。

開兩戶口 拍賣及即時購買

火炬版權持有人及後向海關舉報,海關版權及商標調查課「反互聯網盜版隊」人員,立即展開調查,鎖定目標人物,假扮買家聯絡賣家,表示有意購買,相約在藍田港鐵站交收。

前日下午,假扮買家的反互聯網盜版隊人員,準時到達藍田港鐵站,一名婦人帶著用禮盒盛載的冒牌火炬出現,將火炬賣給買家,並收取款項,關員即表露身分,拘捕涉案婦人,起回已預先登記號碼的鈔票,證實其出售的鋁質火炬是盜版物品。

鋁製粗糙 「空殼」不能燃點

海關人員繼而押解被捕婦人,返回其秀茂坪住所搜查,再起出一枝盜版鋁製火炬,及三枝布料製造內塞棉花的盜版「玩具」火炬,同時搜獲用來盛載火炬的冒牌火炬禮盒,一併帶署調查。

趙育雄表示,被捕疑犯相信與任何盜版集團無關,純屬個人為賺快錢鋌而走險,她報稱在內地買入冒牌貨再上網拍賣,海關追查冒牌貨來源,證實來自內地。涉案婦人昨已獲准保釋候查,稍後須向海關報到,將面臨被控以售賣盜版物品罪名。

軍方懸紅萬元 尋失蹤直升機 烏龍報道獲救旋遭否認 (明報) 06月 04日 星期三 05:05AM

【明報專訊】在四川地震災區失蹤4日的解放軍「米-171」運輸直升機上全部19名人員仍然下落不明。四川電視台記者昨日一度稱,失蹤直升機所有人員已找到,無人死亡。但四川新聞網隨後澄清,說軍方仍在繼續搜救。濟南軍區一名高級軍官表示,軍方已懸賞萬元給提供失事直升機重要線索的民。

「大公報網」昨日下午引述「中華網」報道指,四川電視台一名記者昨日用電話報道,「米-171」直升機的機組人員和乘搭人員已經全部找到。該報道並稱,直升機5月31日突然遭低雲大霧和強氣流後,在機組人員共同努力下,將飛機迫降在青城後山的叢林中,飛機嚴重受損,通訊設備無法使用,一直無法與外界聯絡。機上人員除3人輕傷外,其他全部安全,機上19人經過2日步行,最後走出叢林,昨日才和外界聯繫上。

山高林密搜索極困難

但「四川在線」隨即澄清,指負責搜救的成都軍區未得到失蹤直升機的任何獲救消息,搜救仍在繼續。據《新京報》報道,濟南軍區鐵軍師政委劉法峰表示,軍隊目前的搜救面臨山高林密、隨時可能發生的山泥傾瀉、泥石流、野獸和毒蛇等威脅,困難重重。軍隊目前在民中收集線索,提供重要線索的民眾將給予1萬元以上的獎勵。

港中聯辦收8.7億善款

5月31日,成都軍區抗震救災部隊一架「米-171」運輸直升機,在運送第三軍醫大學防疫專家到理縣途中,遇上低雲大霧和強氣流,於下午2時56分失事,機上19人下落不明。直升機失事地點初步判斷為位於都江堰紫坪埔水庫以南3公里的趙公山一帶,軍方已派出逾萬名搜救人員展開拉網式搜救,但至昨晚仍一無所獲。

據民政部公布,截至昨日中午12時,汶川地震已導致6.9萬人死亡,37.4萬人受傷,1.8萬人失蹤。而中央駐港聯絡辦公室主任高祀仁昨日表示,截止昨日下午4時,香港各界通過中聯辦向四川災區捐款已達8.7億港元,前往中聯辦吊唁的市民有2000多人。 <===大陸連新聞都係假o既, 死未!?!

阿葛月入20萬捱到病 (星島) 06月 04日 星期三 06:30AM
(綜合報道)

(星島日報報道)葛民輝日前為林海峰的《是但嗡求其大合唱Part 2》任嘉賓,演出後突感不適而暈倒,需由救護車送往醫院急救,並傳出他心臟有事,需要即時接受手術及進入深切治療病房。據昨日出版的《東周刊》報道,指原來阿葛的病,實是捱出來的,因為他除要養活妻兒外,更需要照顧父母及於旗下公司工作的5姐弟,一家9口全靠阿葛「開飯」,每個月開支最少20萬元。結婚多年的阿葛育有一名14歲的兒子,於大潭一貴族國際學校就讀,每年開支近20萬元,加上近年母親中風,令生活費百上加斤,相信這是令他積勞成疾的主因。文:娛樂組 <===原來呀葛都幾孝順, 不過佢都幾慘, 頭家一個人"咩"晒, 其他人廢o既... =.="

■阿葛日前於演出後不適暈倒。(資料圖片)

■太太與兒子(右),都是阿葛的搵銀推動力。

今日報章頭條摘要 (明報) 06月 04日 星期三 08:30AM
本港報章今日頭條新聞各有重點,《明報》報道,達賴喇嘛和西藏流亡政府決定向北京釋出善意的新聞。

《明報》報道,達賴喇嘛和西藏流亡政府決定今日發起全球藏傳佛教僧侶和信眾集體為四川地震死難者誦經禱告,祈求新生,藉此向北京釋出善意,期盼北京當局積極回應,使雙方一度緊張的關係得以緩和,為下一階段的高層次商談創造條件。

《蘋果日報》報道,行政長官曾蔭權仍拒交代副局長及政治助理的薪酬,民主黨決定動用立法會「尚方寶劍」,提出引用《立法會(權力及特權)條例》,誓要傳召特首辦主任陳德霖到立法會,向公眾交代所有關於副局長和政治助理薪酬資料。《南華早報》亦以此為頭條新聞。

《東方日報》以「用錢收買公僕」為題報道,港府公布15萬公務員加薪5.29%至6.3%,高於私人市場約5%的水平,令公務員薪酬又與巿場水平愈拉愈遠。《星島日報》亦以此為頭條。

《太陽報》報道,中原地產前董事兼總經理陳雁樓與多名前下屬涉支付非法回佣一案,其中3名被告被判罪成,3人連同已認罪的陳雁樓一同收柙候判。

《成報》報道,一名33歲主婦涉嫌在網上拍賣5支偽冒北京奧運火炬,被海關人員喬裝買家拘捕。《新報》亦以此為頭條。

《文匯報》報道,昨天產生的海協第二屆理事會理事共有178名,較上屆73人的名額增幅超過一倍。其中中央部委主管外事、經貿、交通事務的官員佔相當比重。另外亦有多名國有銀行行長、中央企業掌門名列其中,顯示兩會復談後,將遵循先經濟後政治的原則,並致力優先協商兩岸同胞期待已久的兩岸周末包機和大陸居民赴台旅遊的問題。《大公報》亦以此為頭條。

《信報》報道,3間中資電訊股昨復牌後急瀉,加上外圍弱勢,令恒生指數昨收報24357點,跌455點,成交838億元。中電信收報4.95元,跌12.69%,聯通報15.88元,跌14%,網通跌12.75%,至23.6元。《經濟日報》亦以此為頭條。

【檔案名稱】:903 在晴朗的一天出發 04-jun-2008
【檔案格式】:rar to asf
【檔案數目】:6
下載軟件】:直接下載
【節目主持】:林海峰/盧覓雪 /鄒凱光

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

作者: saitochiho    時間: 2008-6-4 10:55 AM

Thanks for sharing
作者: allways    時間: 2008-6-4 10:56 AM

thx nitz sharing!!!!
作者: waif    時間: 2008-6-4 10:56 AM

wow頭幾位 "我有睇您clip o既新聞" 繼續支持你~~
作者: allways    時間: 2008-6-4 10:57 AM

作者: b_lyh    時間: 2008-6-4 10:59 AM     標題: 回復 #1 nitz 的帖子

選擇性睇咯 唔喺全部睇曬
thankyou nitz
作者: fishes    時間: 2008-6-4 10:59 AM

Oh sorry, 少睇您clip既新聞
作者: megamax    時間: 2008-6-4 11:00 AM

我有睇您clip o既新聞
作者: joechu95    時間: 2008-6-4 11:10 AM

作者: 0765sd    時間: 2008-6-4 11:11 AM

thanks..........
作者: hbv    時間: 2008-6-4 11:11 AM

thanks..........
作者: maxguy    時間: 2008-6-4 11:11 AM

I had seem the news you posted. So, don't stop, please. .
作者: 全勝    時間: 2008-6-4 11:11 AM

♇多謝晒。♠ :onion03: :onion05: :014:
作者: scslam14    時間: 2008-6-4 11:12 AM

Thank you again for your great effort ~
作者: 0765sd    時間: 2008-6-4 11:13 AM

我时时都睇架..最好都clip啦!
作者: lumcc7    時間: 2008-6-4 11:13 AM

XDD 唔該晒你丫版主. . .  

作者: nahaka    時間: 2008-6-4 11:16 AM

系啊。。。。。我都有睇噶。。。。继续post啊唔该。。。大陆冇香港报纸睇。。:onion18:
作者: 云影    時間: 2008-6-4 11:17 AM

感谢分享~~

但都系选择睇自己有兴趣果D。。。
作者: doraemondb    時間: 2008-6-4 11:17 AM

Thanks,我有睇您clip o既新聞

作者: manured7    時間: 2008-6-4 11:23 AM

thanx
作者: henry1024    時間: 2008-6-4 11:24 AM

"我有睇您clip o既新聞"
thanks for that all, and I will read your news head line, if it can catch my eyes.

that is good to hear that you are better now, I am not in HK for 5 years, so I can't help on finding medicine. Sorry for that.
作者: timchengcs    時間: 2008-6-4 11:29 AM

我有睇您clip o既新聞,
thanks for sharing
作者: fepts    時間: 2008-6-4 11:32 AM

thanks
作者: winter2005dec    時間: 2008-6-4 11:37 AM

thanks nitz and i read the news u post too
作者: bbangus    時間: 2008-6-4 11:39 AM

thanks
作者: km2388    時間: 2008-6-4 11:39 AM

GOOD,TKX
作者: skywinter29    時間: 2008-6-4 11:43 AM

作者: pierochang    時間: 2008-6-4 11:50 AM

作者: 丸少    時間: 2008-6-4 11:50 AM

作者: htsang    時間: 2008-6-4 11:51 AM

thank
作者: cic007    時間: 2008-6-4 11:55 AM

thanks a lot
to be honest, I didn;t read usually
作者: roy850130    時間: 2008-6-4 11:57 AM

thanks a lot
作者: 小希    時間: 2008-6-4 12:02 PM

有睇呀,繼續啦~~~
作者: lokehui    時間: 2008-6-4 12:04 PM

加油!!我都有睇架。。。。。。
作者: 黑司机    時間: 2008-6-4 12:12 PM

点解我睇五到第一页????
作者: hkmanc    時間: 2008-6-4 12:12 PM

你post埋d新聞我o係真係會睇ga!
Thanks!
作者: sunnyay    時間: 2008-6-4 12:13 PM     標題: 回復 #1 nitz 的帖子

thanks
作者: suntes    時間: 2008-6-4 12:14 PM

thanks for sharing

我無睇吖,因為我睇完網上報紙先DL晴朗o既
作者: leemanho    時間: 2008-6-4 12:19 PM

thank you
作者: seafood169    時間: 2008-6-4 12:22 PM

真係正, 朝朝早可以聽哩個節目!! Thank you !!

我有睇您clip o既新聞 :014:

作者: tvbking    時間: 2008-6-4 12:23 PM

我有睇曬您clip 既新聞
請繼續clip clip
為你加油
作者: deadfish2005    時間: 2008-6-4 12:29 PM

thxthx
作者: antonyes    時間: 2008-6-4 12:31 PM

thx.........
作者: dickymk    時間: 2008-6-4 12:32 PM

thx...."我有睇您clip o既新聞"....努力呀
作者: b.laudrup    時間: 2008-6-4 12:38 PM

thanks
作者: lalafa    時間: 2008-6-4 12:40 PM

thanks!
作者: tango_one    時間: 2008-6-4 12:46 PM

thank you
作者: goodchrist    時間: 2008-6-4 12:49 PM

一边下载一边睇。
作者: thejoe    時間: 2008-6-4 12:50 PM

作者: 奇文    時間: 2008-6-4 12:52 PM

我时时都睇架..最好都clip啦!
作者: yuyu_yuyu    時間: 2008-6-4 12:55 PM

我有睇您clip o既新聞~~支持你~~
作者: hikki100    時間: 2008-6-4 12:56 PM

谢谢分享
作者: benbooming    時間: 2008-6-4 12:57 PM

作者: Tim飯仔    時間: 2008-6-4 01:03 PM

我有睇您clip o既新聞,
and Thank You Very Much......
作者: mikeleetf    時間: 2008-6-4 01:06 PM

thz for sharing so much info and news!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 3catslee    時間: 2008-6-4 01:08 PM

thxthxthx
作者: as16709394    時間: 2008-6-4 01:10 PM

clip啦:onion14:
作者: rma    時間: 2008-6-4 01:15 PM     標題: thanks

thanks
作者: lailaiumauma    時間: 2008-6-4 01:17 PM

thx la
作者: wenedith    時間: 2008-6-4 01:17 PM

So happy to know that it (Karexine康盈強力痰咳清) works for you & you feel better and better.

我有睇!不過好抱歉,我主要係揀啲 eye catching d 新聞或趣聞嚟睇。不嬲都覺得你好勁,好似有七手八腳咁做到咁多嘢,不過如果真係太辛苦就算囉!

p.s. 差d唔記得多謝你每日 post 埋晴朗 d 標題,咁一目了然對我嚟講真係好方便呀, thanks nitz!
作者: jacky.525    時間: 2008-6-4 01:17 PM

thx!!!!!!!1
作者: kyocera201    時間: 2008-6-4 01:21 PM

very thx a lot!!
作者: hapirabby    時間: 2008-6-4 01:23 PM

THZ FOR SHARING
作者: fitfitcarmen    時間: 2008-6-4 01:25 PM

thzzzzzzz
作者: scyin    時間: 2008-6-4 01:28 PM

Thanks
作者: TheAnswera    時間: 2008-6-4 01:28 PM

thanks, 我都有睇您clip o既新聞 ka,
作者: SANY    時間: 2008-6-4 01:30 PM

我都有睇您clip o既新聞既!
作者: wildcat    時間: 2008-6-4 01:31 PM

我有睇呀
作者: NP2004    時間: 2008-6-4 01:44 PM

:onion14: thx!
作者: lcfish    時間: 2008-6-4 01:56 PM

thanks.....
up.....
作者: alick_009    時間: 2008-6-4 02:01 PM

我有睇您clip o既新聞 多谢nitz~
作者: timmetal    時間: 2008-6-4 02:07 PM

fanx for sharing 我有睇您clip o既新聞
作者: nadiafu    時間: 2008-6-4 02:14 PM

作者: howieva    時間: 2008-6-4 02:17 PM

我有睇您clip o既新聞!!!
因為晴朗主要講佢地感興趣既新聞,但系有d佢地覺得冇討論價值或者可以簡單帶過既新聞,我地都想了解噶嘛!!!
我覺得nitz每日post新聞頭條出黎真系好體貼!!
如果nitz系因為覺得post比較嘥自己時間,我地都可以體諒~~所以唔理以後你會唔會再放頭條出黎,我地都一定會一如既往咁support你噶!!!!加油~~~
作者: rma1    時間: 2008-6-4 02:23 PM     標題: thanks

thanks
作者: gemini03    時間: 2008-6-4 02:25 PM

作者: tai123    時間: 2008-6-4 02:26 PM

:onion10:Thanks
作者: sxou1    時間: 2008-6-4 02:26 PM

thzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
gog's son is handsome~~hoho
作者: ton330    時間: 2008-6-4 02:30 PM

作者: orlacrab    時間: 2008-6-4 02:30 PM

我通常都只係睇標題,無時間嘛。
不過你自已寫用紅色字個D感想就次次都睇
作者: godwins    時間: 2008-6-4 02:37 PM

我有睇您clip o既新聞!!THX!
作者: chris269    時間: 2008-6-4 02:46 PM

多谢晒啊.........
作者: jan17    時間: 2008-6-4 02:48 PM

支持,支持~~
我有睇……你自己加嗰D,具體內容就真係冇咁好心機喇……
作者: ke6os    時間: 2008-6-4 02:50 PM

Thank you
作者: chrislaucn    時間: 2008-6-4 02:57 PM

THANKS I DO READ YOUR NEWS
作者: 飞鸟四号    時間: 2008-6-4 03:03 PM

GOOD THANKS。。。。。。。。
作者: sitone    時間: 2008-6-4 03:08 PM

有時係揀嚟睇...

thanks for sharing~~~
作者: rhinly    時間: 2008-6-4 03:11 PM

thanks
作者: 飞鸟四号    時間: 2008-6-4 03:20 PM

作者: hotdog2046    時間: 2008-6-4 03:21 PM

thanks a t
作者: 飞鸟四号    時間: 2008-6-4 03:22 PM

作者: alexhoyh    時間: 2008-6-4 03:24 PM

thanks!  I only read the headlines sometimes, but I appreciate it anyway.  
Thanks alot!
作者: freeman2006    時間: 2008-6-4 03:31 PM

作者: erichhh    時間: 2008-6-4 03:42 PM

thank you so much
作者: longlongli    時間: 2008-6-4 03:47 PM

hihihi thx
作者: openlee2    時間: 2008-6-4 03:56 PM

THANKS
作者: henrypkpk2006    時間: 2008-6-4 03:58 PM

thx!!!!!!!!!!
作者: hiphoplaam    時間: 2008-6-4 04:02 PM

Thanks
作者: sosk24342414    時間: 2008-6-4 04:03 PM

thxxxxxxxxxx
作者: l6483    時間: 2008-6-4 04:11 PM

thank you for your sharing

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0